Zirvede Haber

Marmara Denizi’nde müsilaj sorununa Demokrat Bakış! Eylem planında neler yer almalı?

Marmara Denizi’nde müsilaj sorununa Demokrat Bakış! Eylem planında neler yer almalı?

Aylardır Marmara Denizi’ni kaplayan müsilaj sorunuyla başa çıkmak için hazırlıklara başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 4 Haziran’da ‘Marmara Denizi’ni Koruma Eylem Planı’ için çalıştay yapılacağını açıkladı. Marmara Denizi’ni kurtarmak için neler yapılabilir? Demokratlar asrın çevre felaketi için Bilim İnsanlarının önerilerini ele alarak açıklamada bulundu.

Demokrat Parti Bursa İl Başkanı Çağrı Kaplan; “Müsilaj-Deniz Salyası her ne kadar bu yıl ortaya çıkmış olsa da son 10 yıldır Marmara Denizi’ni sarıp sarmalamış bir sorundu. Özellikle son aylarda Marmara Denizi’nde müsilaj yoğunluğu büyük bir çevre sorunu haline geldi. Bu durum bir kaç aydır fark edilmiş olsa da uzmanlar deniz salyasının kasım ayından itibaren Marmara Denizi’nde görülmeye başlandığını belirtti. Çevremizi temiz tutamıyoruz. Yaşadıklarımız aslında insanların tedbirsizliğidir.

Konuyla ilgili çalışmalar yapan bilim insanlarının bazıları Marmara Denizi hakkında olumsuz açıklamalarda bulunsa da bazıları bu durumun, gerekli adımların atılmasıyla düzeleceğini düşünüyor. Bizde aynı kanıdayız.  Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, deniz salyasının (müsilaj) Türkiye’nin denizlerini tehdit eden önemli sorunlardan birisi olduğunu belirterek, Marmara Denizi’nde görülen çevresel soruna “ortak akılla” çözüm üreteceklerini ifade etti. Sayın Kurum; Marmara Denizi’ni açıkça tehdit eden müsilaja ilgisiz kalmadı.

Marmara Denizi’nin eski konumuna gelmesi için bir dizi eylem planını hayata geçirmemiz gerekiyor. Öncelikle bu eylem planı tüm tarafların katılımıyla yapılmalı. Marmara’nın çevresindeki tüm Belediyeler bu durumdan sorumlu. Bu yüzen hepsi katılmalı. Küresel iklim problemi ciddi bir sorun. Bunun özellikle eylem planında dikkate alınması gerekiyor. Ayrıca bu eylem planı havada kalmamalı. Uygulanabilir, gerçekçi bir plan olmalı ve de hemen hareket geçilmeli. Marmara’nın artık sabrı kalmadı. Tüm evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmadan denize dökülmemesi gerekiyor. Bunun içinde şehir içinde su kaynaklarının da temiz tutulmasını sağlamak lazım. Tarım da kullanılan gübrelerin, ilaçların da denizi etkilemeyecek bir boyuta getirilmesi gerekiyor. Biz böyle düşünüyoruz. Eylem Planı’na mutlaka Bilim İnsanları da yer almalı. Marmara Denizi’nin kurtuluşu ancak bu şekilde mümkündür.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ