Zirvede Haber

Esnafın cebinde para kalmadı!

Esnafın cebinde para kalmadı!

Kısa çalışma ödeneğinin süresi 30 Haziran’a kadar uzatıldı. Daha önce kısa çalışma ödeneğinden yararlanan çalışanlar tekrar ödeme alabilecek. Kısa çalışma ödeneğindeki son durumu değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Esnafın cebinde para kalmadı! Çalışanlar ekonomik olarak zor durumda. Esnaf zor durumdaysa eğer devletin yapacağı şey ödemeleri ötelemek olmalıdır. Özellikle vergilerde ve yapılandırmalarda. Eğer esnaf borçlarını ödeyemezse bu yapılandırmanın bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com 

Pandemi döneminde işveren ve işçilere destek için uygulanan kısa çalışma ödeneği 30 Haziran’a kadar uzatıldı.

Ödenekten faydalanan işveren ve çalışan bu karardan memnun ama ödemelerin az olması düşündürüyor.

“ÜLKEMİZDE AŞILAMANIN YAVAŞ İLERLEMESİ UZAYACAĞINI GÖSTERİYOR”

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Kısıtlamalarla beraber ülkemizde milyonlarca çalışan kısa çalışma ödeneğinde, ücretsiz izinde olan ya da işine giden kişilerin hem sağlık sorunları hem de işe gitmeyenlerin ekonomik olarak yaşayacağı sorunlar şu anda çalışma hayatının başlıca sorunu. Kısa çalışma ödeneği devam ediyor ve 30 Haziran’a kadar sürecek. Ücretsiz izin aylığı ve işten çıkarma yasağı da bu tarihe kadar devam edecek. Ülkemizde aşılamanın yavaş ilerlemesi bunların uzayacağını gösteriyor. Bizlere şu anda sağlıkla ilgili bilgi veren doktorlar Türkiye’de yapılan iki doz aşının az yapıldığını söylediler. Belki biz önümüzdeki kışa kadar pandemiyle hala daha mücadele ediyor olacağız. Bizim yaş ortalamamızda genç nüfus var. Fabrikada veya kalabalık yerlerde çalışan çalışanlara sıra gelmiyor. Haliyle çok kişi risk altında. Bu nedenle işten çıkarma yasağı, ücretsiz izin aylığı ve kısa çalışma ödeneği uzayabilir. Eğer hükümet ben bunların hepsinin süresini bitirdim derse aşılama olmadığı için ve tam olarak iş yerleri de açılmadığı için işsizlik konusunda ülkemizde büyük sorunlar yaşarız” şeklinde konuştu.

ESNAFIN CEBİNDE PARA KALMADI”

“Daha önce kısa çalışma ödeneğinin muhakkak devam etmesi gerekiyor, aksi halde işsizlik rakamları artar demiştim” ifadelerini kullanan Erdursun, “Daha sonra  Cumhurbaşkanı bir açıklama yaparak kısa çalışma ödeneğinin uzatıldığını açıkladı. Bundan sonraki süreçte ise aşıya bağlı olarak sürenin uzayıp uzamayacağını hep beraber göreceğiz. Aslında en önemli konu esnaf. Bugün Türkiye’de tam 15 milyon çalışan var. 1 ile 9 arasında işçi çalıştıran küçük esnafın yanında toplamda 5 milyon kişi çalışıyor. Bu nedenle esnafın iş yerlerinin açılmaması, sürecin uzaması, aşılamanın geç olması, kısa çalışma ödeneğinin ve ücretsiz izin aylığının sonlanması demek esnafın batması anlamına gelir. Batan esnaf aynı zamanda işsiz çalışanlar anlamına da gelir. Bu konu çok hassas ve hükümetin dikkat etmesi gerekiyor. Şu an çalışma hayatındaki denge çok hassas bir durumda. Hükümetin bu konularla ilgili önlem alması gerekiyor. Meclise yeni bir torba yasa geldi. Bu torba yasa sigorta kanunlarıyla ilgili ama bunun içinde Bireysel Emeklilik Sistemi de var aynı zamanda. Şu anda ülkemizde çalışanının sigorta primini ödeyemeyen esnaflar var. Bu kanun teklifi biz devlet bankalarından esnafa kredi vereceğiz ve esnaf bu krediyle çalışanının sigorta primini ödesin diyor. Bu ve bunun gibi uygulamalar çalışma hayatına zarar verir. Esnaf zor durumdaysa eğer devletin yapacağı şey ödemeleri ötelemek olmalıdır. Özellikle vergilerde ve yapılandırmalarda. Eğer esnaf borçlarını ödeyemezse bu yapılandırmanın bir anlamı yok. Esnaf bu krediyi çektikten sonra çalışanının sigorta primini ödeyecek ama bankaya borçlanacak. Sonrasında ne olacak? Devletin burada yapması gereken kredi vererek süreyi uzatmak değil, sigorta primlerinin süresini uzatmak olmalıdır. Sonuç olarak esnaf mutlu değil. Esnafın cebinde para kalmadı. Çalışanlar ekonomik olarak zor durumdalar. Devletin bir an önce çözüm üretmesi gerekiyor. Çözüm işsizlik sigortası fonundan verilen rakamların artırılmasıdır. Aşı bir an evvel gelmeli ve sorunlarımızı çözmeliyiz. Aşı neden gelmiyor, paramız mı yok yoksa paramız var aşı mı alamıyoruz. Bunu anlayamadık. Aşı olmazsa eğer biz bu süreci biraz daha yaşayacağız” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ