Zirvede Haber

Bursa’da av yasağı sonrası balık fiyatları arttı!

Bursa’da av yasağı sonrası balık fiyatları arttı!

Ülke genelinde denizlerdeki avcılık sezonu 15 Nisan itibariyle son buldu. Yeni av sezonu da 1 Eylül’den itibaren tekrar başlayacak. Yasağın ardından balık fiyatları ise tezgahlara yansıdı. Balıkçı Faruk Arslan, “Bu yıl genel olarak balık fiyatları pahalı. Av yasağı başlamadan hamsinin fiyatı 25-30 liraydı, fakat bugün hamsinin fiyatı 35 lira. Fiyatlar yükseldi” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Denizlerdeki avcılık sezonuna 15 Nisan’dan 1 Eylül’e kadar ara verildi.

Yasağın ardından balık kıtlığının olduğunu dile getiren esnaf da, durumun fiyatlara yansıdığını vurguluyor.

Çipura, levrek, palamut ve hamsi gibi daha birçok balık fiyatları da vatandaşın cebini yakıyor.

2 YILDIR BALIK KITLIĞI VAR

Pazarlarda balıkçılık yapan Faruk Arslan, “Her yıl olduğu gibi yine av yasağı geldi. Bu yıl balıkçılık sıkıntılı geçiyor, çünkü 2 yıldır balık kıtlığı var. Ufak tefek bile olsa ekmeğimiz çıkıyor. Bu yıl genel olarak balık fiyatları pahalı. Av yasağı başlamadan hamsinin fiyatı 25-30 lira arasındaydı, fakat bugün hamsinin fiyatı 35 lira. Fiyatlar yükseldi. İnsanlarda alım gücü yok. İşler durgun ama halimize şükrederek çalışmaya devam ediyoruz. Şu an çoğunlukla çipura, levrek, alabalık ve yerli somon çıkıyor. Çipura ve levrek yılın 365 günü olan balıklar arasında yer alıyor ve fiyatı ise 45 lira. Doğal çipura ve levrek fiyatı da 65 lira olarak değişiyor. Buzlu palamudun ve alabalığın kilosu 30, Norveç somonunun kilosu ise 80 lira. Fiyatlar bu akışta devam ediyor. Balığın tazeliğini renginden, kulağından ve gözlerinden anlayabilirsiniz. Eğer bir kişide balık kültürü varsa balığın taze olduğunu baktığı gibi anlaması gerekiyor. Her vatandaş balıktan anlamaz. Mavi ışıklar insanları yanıltabiliyor, ama balığın diriliğinden taze olduğu anlaşılır. Alabalık Karacabey tarafından çıkıyor ve çok güzel bir balıktır herkese tavsiye ederim. Tereyağlı şekilde güvece atıldığında harika bir tadı oluyor. Kılçığı yoktur. Ayıklama aşamasından öncelikle balığın solungacı kesilir. Daha sonra balığın içini bıçakla alıyoruz ve balık temizlenmiş oluyor. Kilosu 30 lira fakat şu an 3 adeti 28 lira geldi” şeklinde konuştu.

BALIK ASLA KOKMAMALI

Balıkların neslinin tükenmemesi için av yasağının başladığını dile getiren bir diğer balıkçı da, “Bu gayet normal bir durum. Şu an kültür balıkları, çipura, Norveç uskumrusu, kolyoz ve Yunanistan hamsisi satılıyor. Fiyatlara zam geldi. Hamsi bizlere Euro bazında geliyor ve hamside de artış gözlendi. Bu mevsimde bunlar normal. Vatandaş her zaman olduğu gibi hamsiye daha çok rağbet gösteriyor. Olmazsa olmazlardan biri olarak hamsi tezgahta yerini alıyor. Hamsi kuru fasulye gibidir, her sofrada olabilir ama bir çupra, levrek pahalı olduğu için herkes alamaz. Hamsi düşük maliyetli bir balıktır. Balığın tazeliği için rengine ve solungacına bakılmalı ve balık asla kokmamalı” ifadelerini kullandı.

“ÇİPURA VE LEVREK 45-50 LİRA

Av yasağında çipura ve levrekte sıkıntı olmuyor vurgusunu yapan bir başka esnaf ise, “Tezgahımızda Norveç buzlu balığımız mevcut. Çipura ve levrek 45-50 lirayken, buzlu balığın da kilosu 25-30 lira arasında değişiyor. Genelde yaz sezonunda av yasağından dolayı küçük balıklar olmuyor, sardalya balığı oluyor. Yazın bazen kıyı balıkçılığı nedeniyle hamsi de olabiliyor. Denk geldikçe satmaya çalışıyoruz. Yaz balıkçılığında hamsiler ince ağlarla tutulduğu için kafaları kopuyor. Çoğu temizlenerek satılıyor” ifadelerine yer verdi.

İNŞALLAH SENEYE FİYATLAR DÜŞER

Pazarda balık alışverişi yapan bir vatandaş ise, “Balık seviyorum ve en çok istavrit alıyorum. Alabalık ve mezgit de tercihlerimiz arasında. Bu yıl fiyatlar çok pahalıydı. Balığın az olmasından dolayı fiyatlar artmış olabilir. İnşallah seneye fiyatlar düşer” dedi.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ