Zirvede Haber

BURSA İÇİN BİRLİK; Marmara Depremi Tüm Şehri Başımıza Yıkmadan Önlemlerinizi Almalısınız!

BURSA İÇİN BİRLİK; Marmara Depremi Tüm Şehri Başımıza Yıkmadan Önlemlerinizi Almalısınız!

Derinliği 7 kilometre olarak belirlenen deprem sonrası Türkiye’de adı konmamış ilan edilen seferberliğe vatandaşların katkıları sürüyor. Bursa’da tüzel kişiliklerini bir kenara bırakan Demokratik Sol Parti, Genç Parti, Türkiye Değişim Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Gelişim ve Demokrasi Partisi, Memleket Partisi, Doğru Parti, Anadolu Birliği Partisi, Doğru Yol Partisi, Liberal Demokrat Parti, Hak ve Adalet Partisi, Cihan Partisi, Adalette Birlik Partisi İl Başkanlıkları deprem özelinde yaptıkları açıklamada; “Önlemlerinizi aldınız mı?” diye sordu.

BURSA İÇİN BİRLİK; “Söylenebilecek çok şey var! Fakat şu süreçte harekete geçmek çok daha önemli. Son depremlerde yaşananları unutmadan! Gölcük, Van, Elazığ  ve şimdiki 10 il gibi kalbimize yeni acılar eklemeden önce! Çok geç kalmadan Marmara ve İstanbul’u beklenen büyük depreme ve tüm afetlere dirençli hale getirin.

Bilindiği üzere Marmara çöküntüsü, bir afet şehri.  Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara depremi için, “1999 senesinden itibaren her an olmak kaydıyla 30 yıl içinde depremin olma olasılığı %62. Biz 23 yılını geçirdik. %62 olasılık %70lere çıktı. Artık uzatmalara oynuyoruz” diyerek uyarıda bulundu.

Yıllardan beri konuşulan Marmaral Depremine yönelik alınacak önlemler için görevlileri ve yetkili kişileri bir an bile beklemeden harekete geçmeye çağırıyoruz. İstanbul’da, hiç zaman kaybetmeden, şehri depreme dayanıklı hale getirmek için bir dönüşüm başlatılmalı.

Prof. Dr. Naci Görür: “Artık günümüzde depremi minimum zararla atlatmak mümkündür. Yarın başlasak bile bir şeyleri değiştirebilmek mümkün, ülkeyi depreme hazırlayabiliriz. Marmara’yı çok büyük ölçüde depreme hazırlayabiliriz.” ifadelerinde bulunmuş ve yapabilecekleri tek tek belirtmiştir.

İlk olarak yapı stoku yapılması gerektiğini ifade eden Görür: “ Yapıların, insanların başına çökmemesi, öldürmemesi lazım. Hangi semtlerde binalar riskli araştırması yapıldı. Bunların yıkıp yapmak, güçlendirmek lazım” ifadelerini kullandı.

Bu kampanya ile şunların yapılmasını istiyoruz:

1.   Marmara Bölgesi ve Yüksek Riskli Deprem Bölgeleri başta olmak üzere; Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’ne uygun olmayan binaların ve riskli binaların tespiti ve analizinin tamamlanması

2.     Bu binaların uygun olmayanlarının, 2018 Deprem Yönetmeliği’ne uygun hâle getirilmesi ya da yıkılıp, yönetmeliğe ve şehrin coğrafi ve iklimsel özelliklerine uygun olarak yeniden yapılması

3.     Kentsel dönüşümün gerekli yerlerde başlaması ve  hızlandırılması,  kentsel yeşil alan & yeşil koridor olarak toplanma alanlarının oluşturulması

4.     Depreme ve iklim krizi kaynaklı afetlere karşı dirençli kent planlaması( Riskli bölgeler ön planda tutularak)

5.     Deprem sonrası koordinasyon ekiplerinin önceden planlanması ve hızlı harekete geçmeleri

6.     Bu adımlar atılırken uzman kişi ve görüşlerden yararlanılması, sürecin kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılması

İklim krizinin de artan etkileriyle Marmara sadece depreme değil; sel, kuraklık, orman yangını ve aşırı sıcak dalgalarına da maruz kalıyor. Kısacası, İstanbul afetleri yaşayan ve yaşayacak bir şehir. İklim krizi kaynaklı aşırı hava olaylarını en çok göğüsleyen, hatta sular altında kalma riski taşıyan bir şehir. Şehrin deprem öncelikli olmaz üzere afetlere ve iklim krizine karşı direnç kazanması, belediyenin en büyük önceliği olmalı.

Bu yazılanların,  Marmara’nın tüm ilgili birimleri ve uzman kişilerce bir araya gelip planlanmasını ve  artık daha da geç olmadan özellikle İstanbul’un depreme ve diğer afetlere hazırlıklı hâle getirilmesini talep ediyoruz. ” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ