Zirvede Haber

GENÇ BURSA; Üniversite öğrencilerinin tek derdi geçinebilmek

GENÇ BURSA; Üniversite öğrencilerinin tek derdi geçinebilmek

Bursa’da okuyan 120  bin üniversite öğrencisi, temel ihtiyaçlarının ve barınma masraflarının artmasından yakındı: “Artık memleketimize dönüp sadece sınavlar için okulumuza geleceğiz”  Artan hayat pahalılığı, kira ücretlerinden gıdaya yapılan zamlar, barınma masrafları üniversite öğrencilerini de geçim derdine düşürdü. Pahalılıkla mücadele edemeyen üniversite öğrencileri memleketlerine dönmeyi tercih ederken, örgün öğretim açıköğretime dönüyor. Genç Parti Bursa İl Başkanlığı konuyla ilgili yapmış olduğu araştırmada Dağ Yöresi olarak bilinen ilçelerdeki imkansızlıklara işaret etti.

İl Başkanı Tuncer Mutlu;  “Kiralarla, faturalarla, masraflarla başa çıkmak artık çok zor. Üniversite yakınında 1+1 evlerin dağ yöremizde 2 bin liraları bulan kira ödemeleri var. En düşük kira bedeli bin 400, bin 500 liralardan başlıyor. Onu da bulabilirseniz! Sadece kiralar değil faturalar, yemek, ulaşım, eğitim masrafları da cabası. Üniversiteli gençler “Artık memleketimize dönüp sadece sınavlar için okulumuza geleceğiz.” diyor. Ekonomik sorunlardan dolayı artık örgün öğretim de açıköğretim gibi olacak.” dedi.

Ekonomiden siyasete birçok konunun gündeme geldiği buluşmada, Başkan Tuncer Mutlu gençlerin yaşadıklarını şöyle aktardı:

Öğrenciler “Kiralar, faturalar bizleri de derinden etkiliyor. Geçtiğimiz yıl 450 liraya kaldığım 1+1 evim şimdi 2 bin liradan kiraya verildi. Sadece kira ile sınırlı değil. Evi tuttuktan sonra depozito, emlakçı, abonelik açtırma, ev eşyaları 6 bin liraları bulan masraflar çıkıyor. Kira kotası denildi ama kimse bu kotayı uygulamıyor. ‘Kızım gelecek, evi ben kullanacağım, evden çık’ diyen ev sahipleri var.”

BAŞKA ŞEHİRDE OKUMAK ÇOK ZOR

“Ekonomik sıkıntılarla başa çıkamayan birçok arkadaşımız devamsızlık için hocalarımızla görüşmeye başladı. Çünkü memleketlerine dönüp sadece sınav için okula gelecekler. Zorunluluk gerektiren bölümler olmadığı sürece başka bir şehirde üniversite okumak artık çok zor.”

“Kampüste yaşam, sosyalleşme artık hepimize hayal oldu. Amasya’dan geldim. Kaldığım yer sadece bir oda. Her şey içinde 3 bin lira isteniyor. Benim gibi bir kardeşim daha başka şehirde üniversite okuyor. Ben memlekete ailemin yanına döneceğim ve sadece sınavlar için okula geleceğim. Ekonomik sıkıntılardan dolayı örgün öğretimi de açıköğretim gibi okuyacağız.”

İKİNCİ EL KİTAP, KIYAFET ALIYORUZ

“Sadece kira değil dışarıya çıkmak, sosyalleşmek hepimize lüks oldu. Artık kıyafette bile ikinci el eşyalara bakıyoruz. Kışlık kıyafetlerimiz için şimdiden bakmaya başladık. Çünkü alilerimize ekstra yük olmak istemiyoruz. Sınavlara çalışmak bile artık bizim için lüks oldu. İkinci el kitaplar alıyoruz. Temel ders kitaplarımızdan bir tanesi 200 lira! Notlar alıyoruz, fotokopi çektirmek istediğinizde de aynı fiyata denk geliyor. Cep boy kitaplar bile 50 lira artık.”

YOL PARASI ÇOK YÜKSEK!

Dağ Yöresi’nde kampüs olarak adlandırılan yerlerin konforu yeterli değil, bizde Bursa merkeze gidiyoruz. İndi bindi 4 araçla ulaşıyoruz. Buda yaklaşık 60 lirayı geçiyor. Günlük harcama limiti 35 lira ise biz nasıl geçineceğiz. Lokantada bir tas çorba için 27,5 lira veriyoruz. Okulda yemek sadece 1 öğün için çıkıyor. 6,5-8,5 lira arasında ücret. Ama öğrenci kapasitesinin sadece 1/5’ine çıkıyor. Çıktığı saat 12,00-14,00 arası olmasına rağmen yemekler hem az olduğu için hem de saatleri bize uymadığı için 10 dakikada tüketiliyor. Birde burs dolandırıcıları var. İnternet üzerinden yatırılan paraların üzerine çöküyorlar. 150 lira başvuru yatırıyorsunuz. Sonra bir daha ne o irtibat numarasına ulaşabiliyorsunuz nede hesap numarasına. KYK Yurtları da birçok ilçede yok. kısacası üniversite öğrencilerini kaybediyoruz!” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ