Zirvede Haber

Marmaracık’ta Binalar Neden Yıkıldı? Yenişehir Belediyesi Hukuku mu Çiğnedi?

Marmaracık’ta Binalar Neden Yıkıldı? Yenişehir Belediyesi Hukuku mu Çiğnedi?

“650 Yıllık Tarihi Yerleşim Yerinde Mahkeme Devam Etmesine Rağmen Binaları Yıktılar! Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Marmaracık köyünün taşınmasının ardından 2 bin yıllık geçmişi olan eski yerleşim yeri eski Marmaracık’ın tek su kaynağı olan köy çeşmesinin BUSKİ tarafından kesilmiş sonrasında da yaşanan Adli-Mahkeme süreci sonrasında kazanan taraf Yukarı Marmaracıklılar olmuştu. BUSKİ ile mahkemelik olan köylüler davayı kazanmış 650 yıllık köy çeşmesinin kullanım hakkını Yukarı Marmaracıklılara vermişti. ” Bursa kamuoyuna duyurduğumuz gelişme ile MHP’li Yenişehir Belediyesi ve siyasi partilerin sahip çıktığı Yolu-Suyu-  Elektriği olmayan Marmaracıklılar bu gelişmeden sonra umutlanmış sonrasında da mahkemeyi kaybetmelerine rağmen BUSKİ suyu kesmek için 3 büyük girişimde bulunmuş, suyun kesilmesi yine adaletle önlenebilmişti. 2,5 yıldır Yukarı Marmaracıklıların dertleri bitmedi, sonlanmadı. Yerleşim birimine elektrik bağlanmasını bekleyen Marmaracıklılar 1,5 ay önce Yenişehir Belediyesi Encümen Kararı ile şok oldu! Yerleşim birimindeki 64 binanın Yapı Kullanma İzni, İnşaat Ruhsatı ve Yapı Kayıt Belgesi gibi evrakları olmasına karşın ilk yapılan incelemede 13 binanın Yapı Kayıt Evrakları belediye tarafından iptal edilerek kaçak bina zaptı tutuldu. 13 binanın 2017 yılı uydu fotoğraflarında kapladıkları alan belgelenmişken apar topar alınan 16-06-2022 tarihli E-…..25/05 tanzimli yazısı ile 1 Temmuz’da boşaltılmaları istendi. Yürütmeyi durdurmak için Bölge İdare Mahkemesinde adli süreç devam etmesine rağmen 13 binanın mülk sahiplerinden yurt dışında yaşayan 8’inin binası yerle bir edildi. Sürecin bundan sonraki gidişatı tartışmalı hale gelirken Marmaracıklılar yaşanan  gelişmeye isyan ediyor! 

Hafta sonu yapmış olduğumuz bu haberden sonra Marmaracık köyünün hukuk işlemlerini takip eden Avukat Osman Atalay Akman’dan gazetemize açıklama geldi. Bursa Yenişehir Marmaracık Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve köydeki birçok vatandaşımızın avukatlığını üstlenen Av. Osman Atalay AKMAN’ın kamuoyuna yaptığı açıklamada;

” Bursa İli Yenişehir İlçesi, Marmaracık Mahallesinde (halk arasındaki bilinen ismiyle Yukarı Marmaracık Köyü) bulunan ve Köyiçi mevkii arsa statüsündeki parsellerin imar durumunu hakkında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığına yaptığımız müracaat sonucunda; söz konusu taşınmazların Kırsal Yerleşim Alanları içerisinde kaldığı ancak İmar Planlarına ait bilgi-belgelerin yetkili ve sorumlu ilçe belediyesinden alınması gerektiği tarafımıza bildirilmiştir.

Bu defa yetkili ve sorumlu ilçe belediyesi olan Yenişehir Belediyesinden söz konusu taşınmazların imar durum belgesi talep edildiğinde Yenişehir Belediyesi tarafından;

25.04.1986 ve 26.09.1986 tarihli Mahalli İskan Komisyonu kararları ile Yenişehir Marmaracık Köyünün, Bursa-Yenişehir Karayolu kenarındaki mevcut yerleşim alanına naklinin sağlandığı,

Eski yerleşim bölgesinde kalan ve tapu kaydında mevkii köy içi olan, niteliği ise Arsa, Kerpiç Ev ve Arsası, Kerpiç Ev ve Avlusu olarak kalan taşınmazların mahalle nüfusundan olmayan kişilere satışı yapılmak suretiyle el değiştirdiği,

İlgili kurumlarla yapılan yazışmalar neticesinde eski Marmaracık Bölgesi için “Afete Maruz Bölge” kararının bulunmadığı ancak yeni yerleşim alanına ait 1992 yılında onaylı ve halen yürürlükte bulunan Marmaracık Mahallesi Kırsal Yerleşim Alanının bulunduğu, tapu kaydında köy içi yazan parsellerle ilgili hükmün, eski Marmaracık Bölgesi için uygulanmasının mümkün olmadığı,

Boş ve dolu parsel oranı göz önüne alındığında Marmaracık Mahallesi Kırsal Yerleşim Alanının genişletilmesi ihtiyacının bulunmadığı belirtilmiştir.

Kısaca Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Kırsal Yerleşim Alanı olarak hukuki statüsü belirtilen Marmaracık Köyünde bulunan ve köyiçi parsel statüsündeki taşınmazlar, Yenişehir Belediye Başkanlığı tarafından keyfi ve herhangi bir hukuksal dayanak sunulmaksızın Kırsal Yerleşim Alanı olmadığı belirtilmiş ve imar durumu talebimiz kanuna ve usule aykırı olarak reddedilmiştir.

Diğer yandan Yenişehir Belediyesi tarafından belirtilen Mahalli İskân Komisyonu kararları incelendiğinde nakli yapılan köyün ada/parsellerinin hukuki statülerinde herhangi bir değişikliğin yapılmadığı ve köy halkının naklinin zorunlu tutulmadığı görülmektedir. Kaldı ki köyde arazisini satmamış ve halen ikamet amacıyla burayı kullanan vatandaşlarımız bulunmaktadır.

Ayrıca Mahalli İskan Komisyonu tarafından nakli yapılan köyün ada, parsellerinin hukuki statülerinin değiştirilmesi hakkında Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi Meclisleri tarafından alınmış herhangi bir karar bulunmamaktadır.

Bununla birlikte Tapu Kadastro kayıtlarında yaptığımız incelemede; söz konusu taşınmazların Marmaracık Mahallesi içerisinde yer aldığı, mevkii köy içi, niteliği ise Arsa, Kerpiç Ev ve Arsası, Kerpiç Ev ve Avlusu olarak hukuki statülerinin korunduğu, yeni nakil yapılan mahallenin ise Marmaracık Göl Köy olarak adlandırıldığı görülmüştür.

Bu kapsamda Yenişehir Belediyesi tarafından Marmaracık Köyü ve çevresinde alınan yıkım kararları haksız ve hukuksuzdur. Söz konusu yıkım kararlarının durdurulması amacıyla idare mahkemesi nezdindeki davalarımız devam etmektedir. Biz AKMAN Hukuk Bürosu olarak konunun takipçisi olacağız ve bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın haklarını korumak amacıyla hukuki her türlü tedbiri alacağız. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ