Zirvede Haber

Bursa’da Eğitim Can Çekişiyor!

Bursa’da Eğitim Can Çekişiyor!

“Eğitimin niteliğinde yıllar içinde yaşanan gerileme, ticarileşme ve dinselleşme uygulamaları, okulların fiziki altyapı ve donanım eksiklikleri, kalabalık sınıflar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocukların cemaat ve vakıflara yönlendirilmesi gibi sorunlar artarak devam ediyor. Bu sorunlar tüm ülkede olduğu gibi Bursa’da da yaşanıyor”  sözler Memleket Parti Bursa İl Başkanı Güner Aklan’a ait.

Aklan; Bursa’da 1.897 okulda 586 bin 993 öğrenci ve 39.870 öğretmen bugün itibariyle iki haftalık tatile başlaması ile birlikte yaptığı değerlendirmede; “Mevcut sayısının artması ve göçmen öğrenciler nedeni ile eğitim çıkmaz sokakta!” dedi.

Bursa’da yaşanan eğitimle ilgili acil çözülmesi gereken sorunları ise kalem kalem anlatan Aklan;

“Kalabalık Sınıflar”

“Bursa Milli Eğitim Müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre derslik başına ortalama öğrenci sayısı ortaöğretimde 21 olmasına rağmen biliyoruz ki birçok Anadolu lisesinde sınıf mevcutları bunun iki katıdır. Adrese dayalı kayıt alan Anadolu Liselerinde ise kayıt kontenjanı arttırılmış durumda. Sınıf mevcutları 43-45’e dayanmış durumda. Sınıflar yetmediği için okullarda laboratuvarlar, kütüphaneler bile sınıflara dönüştürüldü.

Bu kadar kalabalık sınıflarda derslerin sağlıklı olmayacağı açıktır. Artan öğrenci kaydının karşılanabilmesi için bazı liselerin tam gün eğitimden ikili eğitime dönüştürüldüğünü biliyoruz. Bazı okul binaları yapılırken 20-24 kişilik sınıf mevcutlarına göre düzenlenmiş. Örneğin Barış Anadolu Lisesi. Şimdi mevcutlar 40’a çıkınca sınıfın durumunu tahmin etmek zor değil. Milli Eğitim’de sınıf ortalamalarının 21 olarak açıklanmasının nedeni İmam Hatip Liselerinde sınıfların yarı yarıya boş olmasıdır.  Ayrıca 8.sınıf öğrenci sayısı 1.200.000 den bu yıl 1.800.000’e çıkmaktadır. Bursa için bu rakam 8.sınıfta okuyan 42 bin öğrenci sayısının 60 bine yükselmesi demektir.  Önümüzde ki yıl ortaöğretime yerleştirmede çok daha büyük sorunlarla karşılaşacağız. Milli Eğitim Bakanlığı şimdiden hazırlık yapmak zorundadır.

“Paralı Özel Sınıflar”

“Öğrenci kayıtları yapılırken, öğretmen seçilirken kayıt parası adı altında alınan bağışlar alınmakta ve velilere zorlanmaktadır. Milli Eğitim bakanının “paralı özel sınıflar uygulaması yapılamaz, kayıt parası adı altında bağış toplanamaz” demiş olmasının maalesef karşılığı yoktur ve neredeyse tüm okullarda bu uygulanır hale gelmiştir. Birkaç okul adının saymak mümkün”

“Depreme Dayanıksız Olduğu için Yıkılan Okullar”

“İlimizde üç yıl önce deprem nedeniyle yıkılan okulların yapılmaması, yapımına başlananların yavaş ilerlemesi. Eğitim öğretim başında yıkım kararlarının uygulanmasıyla bu okullar başka okullara misafir olarak gittiler. Bu durum üç yıldır ciddi sorunları da beraberinde getirdi. Misafir okul uygulaması nedeniyle ikili eğitim uygulanmaya başlandı. Anadolu Lisesi ve Meslek lisesinin aynı binayı sabah-ölen kullanması sabah çok erken saatlerde eğitimin başlamasına, akşam çok geç saatlerde eğitimin bitmesine neden oluyor. Her iki okulda da sağlıklı eğitim sağlanması mümkün olmuyor. Bu okullardan misal Demirtaşpaşa MTAL 3 farklı yerde eğitimine devam ediyor. 1.bölümü Nilüfer’de, 2.bölümü Osmangazi’de, 3.bölümü de Yıldırım’da eğitim yapmaya çalışıyor”

“Ücretli Öğretmenlik Uygulaması”

“Öğretmensiz okulların fazlalığı bu okulların ihtiyaçlarını ücretli öğretmenlikle giderilmesi, Örneğin Yıldırım’da 36 sınıflı bir ilkokulun 12 öğretmenin ücretli olması, özel eğitim okullarında birçok öğretmen açığının ücretli öğretmenlikle tamamlanması”

“Müdür-Müdür Yardımcılığı Mülakatlarında Kayırmacılık”

“Müdür, müdür yardımcılığı yazılı sınavını geçmiş olanlara yapılan mülakat sınavında iki öğretmen arkadaşımıza yazılı notundan daha düşük mülakat notu verildiğini öğrendik. Üstelik bu arkadaşlardan bir tanesinin birçok proje uygulaması, TÜBİTAK veya başka kurumların yaptığı yarışmalarda kazandığı ödüller var. Bunların tamamı Milli Eğitim Müdürlüğünde kayıtlı olmasına rağmen keyfi bir tutumla arkadaşımıza mülakatta 50 puan verilmiş, tercih yapması engellenmiş. Yazılı notu 80!

Yönetici atamalarında da kayırmacılık yapıldığını tespit ettik. Yönetmeliğe aykırı atamalar yapılmış ve İMKB Fen Lisesine Güzel Sanatlar Öğretmeni Müdür olarak atanmış Yönetmeliğe göre bu okula sadece Fen Bilimleri branşından müdür atanabilir. İşin ilginç yanı ataması yapılan müdürlerin ve müdür yardımcılarının neredeyse tamamın da tek bir sendikaya üye olduklarını yaptığımız araştırma sonunda öğrendik, o sendika ise iktidara yakınlığı ile bilinen Eğitim-Bir Sen’dir. Sınavla öğrenci alan okullara atanan müdürlerin çoğunun ise Eğitim-Bir Sen ilçe yöneticisi olması da oldukça dikkat çekicidir.”

“Okullarda Alt Yapı Eksikliği”

“Bursa’da çok sayıda okulda alt yapı eksikliği mevcuttur. Birçok okulda laboratuvarlar, kütüphane, spor salonu olmaması da eğitimin sağlıklı yürütülmesinin önünde ciddi bir engeldir. Bazı okullarda öğrencilerin teneffüslerde koşup oynayacağı bahçe bile yok denecek kadar küçüktür.”

“Okullarda Yaşanan Şiddet”

“Yaklaşık 2 yıl önce bir ortaokul öğrencisi okulda 3. Kattan atlayarak intihar etmek istedi. Öğrencimiz uzun süre hastanede yattı. Benzer olaylar Bursa’da farklı liselerde de yaşandı. Bu çocukların intiharı düşünme nedenleri üzerine acilen çalışma yapılmalıdır.

Bu olay, rehber öğretmenler sorununu da açığa çıkarıyor. Birçok okulda rehber öğretmen bulunmuyor. Ya da bir rehber öğretmen birkaç okulda görevlendirilerek çalıştırılıyor. Bu durum rehber öğretmenlerin hiçbir okulda yeterince çalışma yapmasının önünde ciddi bir engeldir.”

“Göçmen Öğrenciler”

“Nüfusu hızla artan ve göç alan ilçelerde okul ihtiyacının giderilmemesi, göçmen çocukların uyum ve eğitim sorunlarının artması nedeniyle bu okullarımızda önemli sorunlar yaşanıyor. Sınıflar arası dağılımın dengesiz olması da öğretmenler arasında çatışmalara neden olabiliyor. Bu uyum sorunu öğretmenleri de diğer öğrencileri de zorlamakta ve çocuklar arasında göçmen öğrencilere karşı olumsuz tavırlar gelişmesine neden olmaktadır.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ