Zirvede Haber

Vanlılardan Baro Başkanına Tam Destek!

Vanlılardan Baro Başkanına Tam Destek!

2-3 Ekim tarihinde geçmiş dönemlerde pandemi nedeniyle ertelenen Bursa Barosu seçimleri yapılıyor. İki adaylı seçimde son iki dönemdir başkanlığı sürdüren Av. Gürkan Altun tekrar güvenoyu almak için aday. Altun’a en büyük destek ise Bursa Vanlılar Derneği’nden geldi. Başkan Asker Karataş; “Baro seçimlerine tekrar aday olan arkadaşımız Av. Gürkan Altun’a seçimlerde başarılar diliyoruz. Türkiye’nin köşe bucak adalet aradığı bu kritik günlerde sayın Av. Gürkan Altun ve Bursa Barosu’nun kıymetli avukatlarını tebrik ediyor seçimlerde kendilerine başarılar diliyorum.” dedi.

Av Gürkan Altun kimdir;

*NEDEN ADAYIM?
Sevgili meslektaşlarımın teveccühüyle iki dönem yürüttüğüm Bursa Barosu Başkanlığı’na 2021-2022 dönemi için de adayım…
Bir yılı pandemi uzatması olmak üzere 5 yıllık görev süresince hep olağanüstü koşullar yaşadık. İlk yılımızda 15 Temmuz darbe girişimi sonrası OHAL koşulları olağanlaştırılarak özgürlükler kısıtlandı. Anayasa değişikliği ve referandum sürecinde, yine OHAL koşulları hüküm sürdü, hukuksuzluk zirve yaptı. Genel seçim, yerel seçim ve pandemi derken nihayetinde baroların fikri sorulmadan yapılan Avukatlık Kanunu değişikliğiyle paralel baro yaratılmasına olanak sağlandı. Değişikliğe karşı çıkan 60’ı aşkın baro başkanı fiili olarak gözaltına alındı. Elbette bu süreçte tarihi yörüngesinden çıkarak tüm bu olumsuzlukları yaratan tarafta yer alan Türkiye Barolar Birliği yönetimine karşı mücadele verdik.
Tüm itirazlarımıza karşın çıkarılan yasaya rağmen, baroların tüzel kişiliklerini korumak için mücadeleye devam etmemiz gerekiyor. Mücadeleyi, başlatan insanlar olarak sonlandırmak istiyoruz. Bunun için yeniden adayım…
Bursa Barosu tarihten gelen misyonu gereği, demokratik, laik, sosyal, hukuk devletine olan inancımızla üstünlerin değil, hukukun üstünlüğü ilkesinden hareketle, insana, kadına, çocuğa, kente, doğaya yönelik bütün hukuksuzluklara karşı dururken, mesleğimize yönelik hukuka aykırı müdahalelere de karşı durduk.
İstanbul’da başlayan ve 85 hafta süren, sonrasında ilki Bursa’da olmak üzere her ay Anadolu’nun bir başka illinde tutulan adalet nöbetlerinin tümünde yer aldık. Bursa Barosu olarak, hukuksuzlukları dillendirmekten bir adım geri durmadık. Ve bu hukuksuzluklara karşı sessiz kalan ve hatta zaman zaman fırsat tanıyan Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve yönetim kurulunu seçimli olağanüstü genel kurula çağıran 12 barodan biri olduk.
Her zaman olduğu gibi hukuk ve demokrasi kavramlarına işlerlik kazandırma, hukuk devletini inşa etme ve hukukun üstünlüğü için mücadele kararlığımızı yineliyoruz. İçinden geçtiğimiz olağanüstü süreci, tüm yurttaşlarımız yanında, belki biraz daha fazlası ile meslektaşlarımız ve tüm hukukçularla birlikte mücadele ederek, ortak akıl ve azimle aşacağımıza inanıyor, “güzel günler göreceğiz” sözümüzü yineliyoruz.
Sevgili meslektaşlarım; varlığını hukuksuz uygulamalarla sürdürenlerle mücadelemizin kesintiye uğramaması için, olağan genel kurula kadar kalan bir yıllık dönem için yeniden adayım… Bu inançla siz meslektaşlarımızdan, hukukun üstünlüğüne, savunma mesleğine, Baromuza, yurttaşlarımıza ve hukuk devleti ülküsüne hizmet etmek için bir dönem daha görev talep ediyorum.
Hukuku üstün kılmak için verdiğimiz mücadelenin yanı sıra Bursa Barosu olarak çalışma alanımız olan yargı yerlerinde karşılaştığımız sorunların çözümüyle birlikte meslektaşlarımıza en yüksek faydayı sağlamak için projeler ürettik, geçen iki dönemde verdiğimiz sözleri bir bir yerine getirdik.
Bu sözlerimizden en önemlisi, mesleğe yeni başlamış ve hayata tutunmaya çalışan 0-5 yaş kıdeme sahip meslektaşlarımızdan ihtiyacı olanların ücretsiz kullanabildiği ofislerin bulunduğu Baro Han projesiydi. Bölge Adliye Mahkemesi yakınındaki Barohan’da iki ve üç kişilik odalarda 1. etapta 48, 2. etapta da 42 olmak üzere 90 avukat en az bir yıl süre ile kira ödemeksizin ofis hizmeti alıyor. Barohan’nın iki etabında 3 toplantı odası, mutfak, tuvalet ve dinlenme alanları, 20 avukatın aynı anda çalışabileceği, içinde kitaplığı da olan iki ortak çalışma alanı da oluşturuldu. Barohan’da, bir avukat ofisinde olması gereken mobilya, donanım, telefon, internet, otomasyon vb teknolojik altyapı tam ve eksiksiz olarak hayata geçirildi.
Yine Barohan gibi Türkiye’de bir ilk olarak baro levhasına kayıtlı üyelerimizin neredeyse yarısını oluşturan ve fakat yasal olarak aday olma hakkı verilmeyen 0-5 yaş kıdeme sahip genç meslektaşlarımızın yönetim kurulu üyesi olabilmeleri için bir taraftan mevzuat değişikliği yapılarak kıdem şartının kaldırılması yönünde ısrarlı taleplerimiz yanında, bir taraftan da genç temsilci sıfatı ile yönetim kuruluna dahil ettik. 2016 genel kurulundan bu tarafa 3. defa listelerimizde yer vermek sureti ile oluşturduğumuz genç temsilci yönetim kurulu organı vasıtasıyla gençlerimizin baronun işleyişi konusunda bilgilenmelerini ve baronun yönetiminde söz sahibi olmalarını sağladık. Baromuzu beş yıllık süre zarfında genç meslektaşlarımızla birlikte yönettik.
Meslektaşlarımızın çalışma alanlarındaki gereksinimlerini karşılamak için ne gerekiyorsa yaptık. Cezaevi dışında bağımsız Avukat Bekleme Odası’nı hizmete açtık. Mülkü Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait Baroevi’nin yap-işlet-devret süresi bitmişti, yeniden yapılan ihalelerde önce üç yıl sonra da 10 yıllık süre ile baromuza kazandırdık ve bu binamızı Adli Yardım ve Kadın Hakları Merkezi’ne dönüştürdük. Adli Yardım Mevzuatı ve Uygulamaları ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği eğitimlerini belli periyotlarda sürdürdük.
CMK Servisi’ni fiziki koşulları günden güne yetersiz hale gelen Adalet Sarayı içinden çıkararak, yine Uluyol’da kiraladığımız bağımsız binaya taşıdık. Bu yeni binanın giriş katını da CMK eğitim salonu olarak kullanmaya başladık. İlk zamanlar CMK eğitimlerini iki haftada bir gerçekleştirdik. Pandemi nedeniyle webinar yöntemi ile yaptığımız eğitimler sonrası Eylül ayı itibariyle iki ayrı salonda 140 meslektaşımızın katılımı ile yeniden yüzyüze eğitime geçmiş olduk.
Bölge Adliye Mahkemesi’nde avukatlara özel otopark alanı tahsisini sağladık. Otoparkın avukatlara özel kullanımına yönelik elektronik bariyer, çit ve HGS donanımı yapılmıştır. Adalet Sarayı karşısında bulunan ve Adalet Bakanlığı’na devredilen belediye katlı otoparkında aboneliği bulunan meslektaşlarımızın hakkını koruduk ayrıca avukat kontenjanının da artırılmasını sağladık.
Pandemi başlangıcına kadar olan ikinci dönemimizin ilk yılında, meslektaşlarımızın en çok ihtiyaç duyduğu konularda onlarca eğitim semineri, konferans düzenledik. Uzlaştırıcılık, arabuluculuk ve bilirkişilik alanlarında sertifika programları gerçekleştirdik. Kültür, sanat ve spor alanlarında kesintisiz faaliyet gösterdik. Dezavantajlı gruplara yönelik sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdik. Toplumun siyasal, kültürel ve sanatsal hafızasında yer tutan kişilerle söyleşiler yaptık.
Pandemi sürecinde gerek baroda, adliyede ve hatta avukat ofislerinde ilaçlama ve dezenfekte işlemleri gerçekleştirildi. Meslektaşlarımıza bütün iletişim vasıtaları ile anlık bilgilendirmeler yapıldı, görseller paylaşıldı. Mahkemeler ile tam bir koordinasyon içerisinde, duruşmaları ertelenen mahkemelerin listeleri günlük paylaşıldı. Koruyucu önlemler, ilaçlama, maske dağıtımı yanında stajyerlerimizin stajlarını, adliyeye gelmeden ve kesintiye uğramadan gerçekleştirmeleri için komisyonumuzla mutabakat sağlayarak elektronik ortamda başvuruların yapılması sağlandı. 60 yaş üstü ve evden çıkamayan meslektaşlarımıza gönüllü meslektaş ve baro personellerimizden oluşan mobil birimimizle destek olundu. Yeni ofis açmış ve fakat salgın süresince iş yapamayan meslektaşlarımız ile bağlı çalışan meslektaşlarımızdan işine son verilen, ücretsiz izne çıkarılan veya henüz iş bulamayanlara yönelik olarak baromuz bünyesinde başlattığımız yardım kampanyası ile iki ay süre ile maddi destekte bulunduk. Yeni adli yılla birlikte adliyeler arası servis hizmetini baromuza ait minibüslerle karşılıklı ring seferlerle yeniden yapmaya başladık.
Bölge Adliye Mahkemesi’nde ikisi arşiv ve depo, sekizi ise bilgisayarlı çalışma, dinlenme ve fotokopi odası olmak üzere 10 oda ile Gemlik Adliyesi’nde iki, İnegöl Adliyesi’nde iki, Mustafakemalpaşa Adliyesi’nde bir, Orhangazi Adliyesi’nde iki ve Yenişehir Adliyesi’nde de iki dinlenme, fotokopi ve bilgisayarlı çalışma odası olmak üzere toplam 19 odanın tefriş ve donanımını gerçekleştirdik. BAOB hizmet birimi ve merkez adliyedeki salon ve idari birimler ile merkez adliye ve ilçelerde kullanımda olan 11 odanın da bilgisayar donanımlarını yeniledik, eksiklerini giderdik. Bölge İdare Mahkemesi ve İcra Daireleri binasında baromuza tahsis edilen iki odanın da tefrişat ve donanımı da önümüzdeki günlerde tamamlanmış olacaktır.
Teknolojisi eskiyen web sitemizi yeniledik, mobil aplikasyonu devreye soktuk. Whatsapp mazeret gruplarını bu uygulama üzerinden kullanmaya başladık. Pandemi nedeniyle çalışma koşullarımız ağırlaştı. Bu sebeple meslektaşlarımızın bazı işlemleri baroya gelmeden web sitemiz ve mobil uygulama üzerinden yapabilmesi için en yüksek faydayı sağlayacak yazılım güncellemelerine başladık.
Üyesi olmaktan her zaman gurur duyduğum Bursa Barosu’na, siz meslektaşlarımın takdir ve teveccühleri ile iki dönem Baro Başkanı olarak hizmet etmenin onur ve mutluluğunu yaşıyorum. Bu süreç içerisinde yönetim kurulunda birlikte görev yaptığım çalışma arkadaşlarıma, disiplin kurulu ve denetleme kurulu üyelerimize, TBB delegelerimize, baromuzun meclis, merkez ve komisyonlarının yürütme kurullarında görev alan meslektaşlarımız ve onlarla birlikte emek ve mesai harcayan üye meslektaşlarımıza, çalışmalarımız ile ilgili öneri ve desteklerini ve hatta eleştirilerini paylaşmak sureti ile baromuzu güçlendiren değerli meslektaşlarımıza ve pandemi sürecinde dahi büyük bir özveri ile çalışan baro emekçilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Bursa Barosu’nun 112 yıllık tarihinde hep bir şölen havasında geçen ve demokratik teamüllerin eksiksiz gerçekleştiği genel kurullarından biri olacak ve ekim ayının ilk hafta sonu yapılacak olan olağanüstü genel kurulumuzda Baro Başkanlığı ve kurullara aday olacak tüm meslektaşlarıma da ayrı ayrı başarılar diliyorum.
Sevgili meslektaşlarım, saygıdeğer kamuoyu;
Mesleğimizin her gün yeni bir müdahaleyle örselenmesini önlemek, avukat haklarını korumak ve geliştirmek için verilecek mücadele çok çetin… Kurullara aday olacak meslektaşlarımla beraber bu mücadeleyi hukukun üstünlüğü için sürdürme azim ve kararlılığındayız.
Bu gerekçelerle 2-3 Ekim 2021 tarihlerinde yapılacak genel kurul ve seçimlerimizde Bursa Barosu Başkanlığı’na yeniden aday olduğumu duyurur, selam ve hürmetlerimi sunarım.

Av. Gürkan ALTUN
Bursa Barosu Başkanı
Bursa Barosu Başkan Adayı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ