Zirvede Haber

Bursa’dan işsizlik verilerine ilişkin dikkatleri çekti!

Bursa’dan işsizlik verilerine ilişkin dikkatleri çekti!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2021 dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “İş bulamayan kişileri biz işsiz olarak değerlendirmediğimiz için işsizlik rakamları yani TÜİK verileri topluma inandırıcı gelmiyor. Kayıt dışı çalışmanın önüne geçemiyoruz. Bunun önüne geçemezsek devletin kasasına para girmediği için, Sosyal Güvenlik Kurumu sürekli açık verir ve zarar eder. Yarın öbür gün emekli maaşları da riske girebilir. Bu nedenle bu veriler daha doğru açıklanmalı. Ülkemizde kayıt dışı çalışanlarla da mücadele edilmeli” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN    bursadabugun.com

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, işsizlik verilerini değerlendirdi.

“BU VERİLER 3 AY ÖNCESİNİ ANLATIYOR” 

Erdursun, “Ülkemizde işsizlik verileri açıklandı. 2021 Haziran ayındaki oran; 15 yaş üstü nüfus 63 milyon 659 bin kişiyken, bunun sadece 31 milyon 984 bin kişisi iş gücüne sahiptir. 31 milyon 984 bin kişinin de, 28 milyon 586 bini çalışıyor ve işsiz sayısı da 3 milyon 399 bin. İş gücüne dahil olmayan nüfus 31 milyon 675 bin civarındadır. İş gücüne katılım oranına baktığımızda ise; 15 yaş üstü çalışabilir durumda olanların yüzde 50’si iş gücünde. Ülkemizin nüfusu 85 milyonken, çalışan sayısı 28 milyon 586 bin, işsizlik oranı ise 10,6’dır. Almanya’nın nüfusu ise 85 milyon, çalışan sayısı 45 milyondur. İşsizlik oranı ise yüzde 4’tür. Bizden neredeyse iki kat çalışan olmasına rağmen, iş gücüne dahil olmayan ya da artık iş bulma umudu kalmamış, iş arayan olarak görmediğimiz ve hesaba katmadığımız için işsiz sayısı daha az çıkıyor. Örneğin; 3 milyon 399 bin kişinin işsiz olduğunu varsayalım. Biliyoruz ki, ülkemizde yaklaşık olarak 10 milyon kişi işsiz durumda.  Bu 10 milyon kişinin bir kısmı kayıt dışı çalışıyor, ama yaklaşık 7-8 milyon kişi issiz. Bunların bir kısmı artık iş aramaktan umudunu kesmiş ya da iş aramak istemiyor. İş bulamayan kişileri biz işsiz olarak değerlendirmediğimiz için işsizlik rakamları yani TÜİK verileri topluma inandırıcı gelmiyor. Herkesin çevresinde, evinde işsiz olan çok kişi var. 2021 Haziran ayında salgın nedeniyle, iş yerlerine kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin aylıkları uygulanıyordu. Aslında 1 Temmuz’dan itibaren kısa çalışma ödeneği ve işsizlikle ilgili veriler çok daha önemli olacak, çünkü işten çıkarmalar arttı. TÜİK verileri şu anki durumu anlatmıyor. Bu veriler 3 ay öncesini anlatıyor” dedi.

Erdursun sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Geçen yıllara baktığımızda; şu an 28 milyon 586 bin kişi çalışıyor, ama geçen ay 27 milyon 984 bin kişi çalışıyormuş, yani haziran ayında 602 bin kişi iş bulmuş. Haziran ayında kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin aylıkları devam ederken bu kişiler çalışan durumundaydı. Temmuz ayında çoğu kişi işten çıkartıldı. Geçen yıla göre baktığımızda 26 milyon 481 bin çalışan varken bu sene 28 milyon 586 bine çıkmış, yani 2 milyon 105 bin kişi iş bulmuş. Bu çok inandırıcı gelmiyor. O dönemde işsizlik sayısı ülkemizde 4 milyon 59 bin iken, 3 milyon 399 bin olmuş. 2 milyon 205 bin kişi iş bulmuş, 4 milyon 59 bin olan işsiz sayısı 3 milyon 399 bine düşmüş yani 660 bin kişi daha az işsiz, ama 2 buçuk milyon kişi iş bulmuştu. O halde 4 milyon olan rakamın düşmesi gerekiyordu. Hem biz iş buldu diyoruz, hem de söylenilen sayı kadar işsiz sayısı azalmıyor. Veriler birbirleriyle örtüşmüyor. Bu nedenle TÜİK işsizlik verileri çok da güven vermiyor. Ülkemizin bir gerçeği şudur ki; çalışanların bir kısmı kayıt dışı sigortasız olarak çalışır. İş hayatında bir çalışma vardır, ama bu çalışma hayatının içerisinde Suriyeliler de vardır. Bu kişilerin büyük bir kısmı kayıt dışı, sigortasız çalışır. Çalışma hayatının içerisinde çark döner, ama sistemde her ne kadar çalışıyor olarak gözükse de bunlar kayıt dışıdır, yani devletin kasasına herhangi bir para girmez. Bunları da göz önüne alarak, 15 yaş üstü çalışan kişi sayısı ile değerlendirdiğimizde; TÜİK verileri doğru veriler değil. Hatta bu doğru veriler olmadığı için Sosyal Güvenlik Kurumu da zarar ediyor, çünkü biz kaç kişinin kayıt dışı çalıştığını tam anlamıyla göremiyoruz. Kayıt dışı çalışmanın önüne geçemiyoruz. Bunun önüne geçemezsek devletin kasasına para girmediği için, Sosyal Güvenlik Kurumu sürekli açık verir ve zarar eder. Yarın öbür gün emekli maaşları da riske girebilir. Bu nedenle bu veriler daha doğru açıklanmalı. Ülkemizde kayıt dışı çalışanlarla da mücadele edilmeli. Özellikle Suriyelilerin kayıt dışı çalışma sistemine devlet bir çözüm bulmalı. Denetimler sıklaştırılmalı. Bunların çalışmalarıyla ilgili net bir şekilde devletin açıklamaları olmalı. Biz ne yapacağımızı bilmeliyiz. Aksi halde kayıt dışı çalışma devam ederken devlet zarar ediyor. Devletin kurumları zarar görüyor. TÜİK verileri de maalesef güven vermiyor” diye konuştu.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ