Zirvede Haber

Doğalgaz Krizine Bursa Yorumu!

Doğalgaz Krizine Bursa Yorumu!

Bursa’nın en çok okunan yazarlarından doğalgaz krizine farklı pencere! Bursa enbursa.com sitesinin köşe yazarı Yüksel Baysal yaşanan krizi kaleme aldı.

Baysal yazısında; “Türkiye enerji konusunda ciddi ve büyük bir sıkıntı içinde…

Konu tartışılıyor, her ne kadar troller ve onlara benzeyenler Ekrem İmamoğlu’nu hedefe koyup, büyük fotoğrafı görünmez kılmaya çalışmış olsalar da Türkiye tarihinde ilk kez sanayi çarklarının doğalgaz nedeniyle stop ettiği noktaya gelindi.

****

İYİ Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Ünal, uzun yıllar BOTAŞ’ta görev yapmış bir isim…

Konuyla ilgili gönderdiği iletiyi sorunun nedenlerini çok iyi anlattığı için sizinle paylaşmak istiyorum:

Üstad, 25 yıl BOTAŞ’da görev yaptım. 2016 yılında Süleymancılar ve Menzilcilerin yönetime üşüşmesi nedeni ile emekli oldum.

20 yıldır ülkeyi yöneten AKP maalesef doğalgaz konusunda gerekli adımları atmadı, yapması gereken tesisler ile yedek boru hatlarını yapmadı, hep yapıyoruz diye şov yaptılar.

İran her kış bunu yapıyor, kendi doğalgazı yetersiz olduğundan Türkmenistan’dan alıp bize satıyor. İran’ın kuzeyinde ağır kış şartları var bu nedenle Doğubeyazıt’tan bize gelen boru hattının vanasını tamamen kapattı. Vana mücbir sebep olmadan kapatılamaz ancak ‘Arıza var’ deniliyor, doğru değil.

Enerji Bakanı Habertürk kanalında İran tarafındaki istasyonda gaz kaçağı olduğu gerekçesi ile vananın kapatıldığını söylüyor.

Eğer hakikaten böyle bir arıza varsa BOTAŞ’dan bir teknisyen arızayı 2 saatte giderirdi. Kaldı ki İran ile yapılan anlaşma gereği her iki tarafta bulunan istasyonlara hem İranlı görevliler hem de BOTAŞ görevlileri günlük olarak geçip teslim edilen ve teslim alınan doğalgazı karşılıklı mutabakata varıp imzalıyorlar.

En iyi çözüm depolama şekli mevcut boru hatlarına paralel yedek boru hatlarının yapılmasıydı.

Üstad sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) Terminalleri ile ilgili teknik bilgi vermek gerekirse bir LNG Terminalinde kapasitesi her biri 125.000 ton olmak üzere 3 adet depolama tankı bulunuyor toplamda 375.000 ton sıvılaştırılmış doğalgaz stoku yapmak mümkün… Bu LNG’yi gaz haline getirdiğinizde 600 kat doğalgaz elde ediyorsunuz yani toplamda 225 milyon metreküp doğalgazı ulusal hattımıza enjekte edersiniz eğer söylediğim gibi bizim 2 yerine 6 adet LNG terminalimiz olsaydı yaklaşık 1,5 milyar metreküp doğalgaz ülkemize bir hafta yetecektir. Bir LNG Terminalinin yapım maliyeti yaklaşık 450 milyon dolar yandaşlara verilen hazine garantilerinin yanında devede bir kulak!

****

Ayrıca LNG sıvılaştırılmış doğalgaz tesislerinin sayısını artırabilirlerdi, bunu da yapmadılar. Sadece Tekirdağ Marmara Ereğli’sinde BOTAŞ’a ait bir tesis ile Azeri Socar şirketinin sahibi olduğu İzmir Aliağa’da LNG terminali var. Oysa Akçakoca’ya, Bandırma’ya, Biga’ya, Ceyhan’a 4 tane LNG terminali yapsalardı bugün yaşadığımız doğalgaz ve elektrik kesintileri olmazdı.

****

Tuz Gölü ile Silivri yeraltı depoları da palavra; sadece damada ve Bilal Erdoğan’a yakın kişilere kadro verilmesi için daire başkanlıkları kuruldu. Komediye bakar mısın BOTAŞ’ın Web sitesinde organizasyon şemasına bakınca yeraltı depolama 1 ve yeraltı depolama 2 adı altında daire başkanlıkları var. Ve bunlara bağlı onlarca kadro…  Yeraltı deponun sadece adı var eğer açıklandığı gibi depolarda 3 milyar 300 milyon metre küp doğalgaz olsaydı bugün kısıntı yaşanmazdı.

****

BOTAŞ’ın açıklamasına göre 19 Ocak’ta Türkiye genelinde doğalgaz tüketimi 288 milyon metre küp olmuş… Boru hatlarının içindeki doğalgazı bırakın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminallerinden verilen doğalgazı eğer gerçekten depolanmış olsaydı sadece yeraltı depolarındaki doğalgaz ülkemize 15 gün yetecekti.

Bir BOTAŞ çalışanı arkadaşımdan aldığım bilgiye göre 3 ay önce Tuz gölü yeraltı depolama işletmesinde BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan ile Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile personelin de olduğu bir ortamda yüksek sesle tartışmış ardından istifa etmiş ancak Saray istifasını kabul etmemiş.”

****

Bu yazının dipnotu: Faruk Ünal yandaş medyanın yalanlarına ilişkin haber kupürleri de gönderdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ