Zirvede Haber

Katarlı Öğrencilere Tanınan Sınavsız Üniversite Hakkı, Yabancı Öğrencilere Çifte Standart Oluşturmuyor mu?

Katarlı Öğrencilere Tanınan Sınavsız Üniversite Hakkı, Yabancı Öğrencilere Çifte Standart Oluşturmuyor mu?

“Türkiye ile Katar arasında “Askeri Sağlık Alanı’nda Eğitim ve İş birliği” protokolü imzalanmış, söz konusu protokol ile Katarlı gençlerin Türkiye’de tıp, diş hekimliği ve eczacılık eğitimi alabilecekleri medyada yer almıştır. Ayrıca ilgili protokolde bu eğitimlere kabul için sınav şartının olmadığı, kontenjanların ise her yıl tespit edileceği belirtilmiştir. Anlaşma kapsamında hastane kurulması ve işletilmesi de yer almaktadır, denilmektedir.” CHP’li vekil Katarlı öğrencilerin sınavsız üniversiteye giriş hakkını sorguladı. CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, Bakan Ziya Selçuk’u soru yağmuruna tuttu.

Özkan; Soru Önergesini gazetemizle paylaştı. Özkan; “YKS sonuçlarının açıklanmasıyla üniversitelerin belirlemiş oldukları kontenjanlara yerleşmek için tercih yapacak olan gençlerimiz ile maddi ve manevi olarak emek sarf eden gençlerimizin aileleri, medyaya da yansıyan bu iş birliği protokolü ile ilgili rahatsızlıklarını dile getirmektedirler. Ülkemizde yüksek öğrenim gören yabancı öğrencilerin mevcut kontenjan durumu ve Katar’lı öğrencilerin bu kontenjandan mı, yoksa ilave kontenjandan mı yararlanacağı henüz netleştirilmemiştir.

Üniversite mezunu işsiz gençlerimiz ile üniversiteye girebilmek için maddi ve manevi olarak emek sarf eden gençlerimiz ve aileleri, medyaya da yansıyan bu iş birliği protokolü ile ilgili rahatsızlıklarını dile getirmektedirler.

Öyleyse Bakan sayın Ziya Selçuk sorularımızı net bir şekilde cevaplamalıdır.

  1. 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde Yükseköğretim Kurumları’nda yurtdışından gelen kaç öğrenci bulunmaktadır ve ülkelere göre dağılımı nedir?
  2. 2021-2022 dönemi için toplam yabancı uyruklu öğrenci kontenjanınız ne kadardır ve ülkelere göre dağılımı nedir?
  3. Türk Cumhuriyetleri’nden gelen ve diğer ülke vatandaşı olup Türk soyundan olan, Yükseköğretim Kurumları’nda okuyan toplam öğrenci sayısı ne kadardır? Ülkelere göre dağılımı nedir?
  4. Katarlı öğrencilere, mevcut “yabancı uyruklu öğrenci” kontenjanından mı yer verilecektir, yoksa ayrı bir kontenjan mı açılacaktır?
  5. KYK ve YTB (Yurtdışı Türkler Başkanlığı) burslarından kaç yabancı öğrenci yararlanmaktadır ve ülkelere göre dağılımı nedir?
  6. KYK öğrenci yurtlarında kalan yabancı öğrenci sayısı ne kadardır ve ülkelere göre dağlımı nedir?
  7. Yabancı uyruklu olup da, mezun olduktan sonra ülkelerine dönen ve ülkemizde kalan kaç öğrenci vardır? Ülkelere göre dağılımı nedir?
  8. Katarlı öğrencilere sınavsız üniversite okuma hakkı tanınacak mıdır? Tanınacaksa, Yükseköğretim Kurumları’nın programlarına Katar’dan gelen öğrencilerin kabulünde, başvurularının değerlendirilmesi esnasında kullanılacak kriterler nelerdir?
  9. Katarlı öğrencilere sınavsız üniversite hakkı tanınacaksa, hangi alanlarda öğrenim görebilecekler ve mezun olduktan sonra kendilerine ülkemizde çalışma hakkı tanınacak mıdır? ” dedi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ