Zirvede Haber

Beşyol’da neler oluyor? Haklarını alabilecekler mi?

Beşyol’da neler oluyor? Haklarını alabilecekler mi?

Bursa’da yaklaşık 8 yıldır 3 kez kamulaştırma gördüğü belirtilen Beşyol’da esnaf adeta isyan etti. Hak kaybına uğratılarak mağdur edildiklerini öne süren bölge esnafı, imzaladıkları dilekçeleri ulaştırdıkları yetkililerden bir an önce çözüm bekliyor.

enbursa.com

Beşyol’un dertleri bir türlü bitmek bilmiyor. Aslında Beşyol’un değil İstanbul Caddesi’nin derdi bitmiyor. Yılan hikayesine dönen T2 hattı gibi…

Bölge esnafına göre, yaklaşık 8 yıl önce köprülü kavşak için kamulaştırma çalışmaları yapılan bölge, 8 yılda tam 3 kez kamulaştırılmak istendi.

Köprülü kavşak yapıldı ama iddiaya göre, 2 yıl önce hastane yapılacağı gerekçesi ile bölgenin yeniden kamulaştırılması istendi. Yine iddiaya göre, bütçe yetersiz gelince rafa kaldırılan 2. kamulaştırma yerini 3. kamulaştırmaya bıraktı.

Nisan ayından şuyulandırma ile kamulaştırılmak istenen bölgede, esnaf adeta çileden çıktı.

Bölge esnafı, dilekçeyle birlikte imza toplayıp yetkili mercilere ulaştırdı.

40 yıldır Beşyol’da esnaflık yapan Hüseyin Değirmenci konuyla ilgili şunları kaydetti:

“BU RANTI ONLARA VERMEYECEĞİZ”

“Beşyol’da 40 senelik işletmeciyiz. Bundan 7 sene önceye kadar belediye buradan yol geçirmek istedi. Bizlere rahiş bir bedel geçti. Bedeller o kadar düşüktü ki, biz buna itiraz ettik. Hastane yapacağız diye bahaneler söyleyerek kamusal alan ilan ettiler burayı. Ama gördük ki 7 yıl sonra burası ticarethaneye döndü. Bizlerden 1 liraya talep ettikleri yeri başka şirketlere 10 liraya devrettiler. Buradaki her esnafın tapusu var. Bu yasal tapulara rağmen burada hala kaçak yapılaştırmadan dolayı ben burayı kamusal alana çevirebilirim diye bizleri tehdit ediyor. Elimizdeki 100 liralık malı 1 liraya almaya çalışıyor. Bize yeni yer teklif ettiler. Benim burada 155 m2’lik tapum var. 3 katlı iş yerim var. Bana 75 m2 ofis teklif ediyorlar.
Madem sen belediyesin bana hizmet için varsın. Benim elimdeki gayri mülkü alıp, benim sırtımdan rant kazanmaya hiçbir hakkın yok. Bizde bunu vermeyeceğiz. Rantı onlara teslim etmeyeceğiz. Hakkımızı versinler biz yine onlara imzacısı atacağız. Burada aşağı yukarı 300 iş yeri var. Yerleşik düzende ailede var. 400-500 hane ev 300-400 hane gibi de iş yeri var.”

35 yıldır Beşyol’da esnaflık yapan Osman Tetik ise proje başladığından beri mevkiinin çöplüğe döndüğünü öne sürdü.

“ADALETLİ DAVRANILMASINI İSTİYORUZ”

Tekik, şunları söyledi:

“ 35 yıldır bu muhitteyim. Dişimizden tırnağımızdan arttırıp bir yer aldık. Şimdi belediye bizi yutmaya çalışıyor. Hakkımızı istiyoruz. Adaletli davranılmasını istiyoruz. Biz belediyeden bir hizmet alamıyoruz. Her taraf çöp pislik kağıt. Şimdi buraları yıktı ya belediye. Yol yapacağız, köprü yapacağız dedi. Buralar rezil şekilde duruyor. Bütün tozu, pisliği biz çekiyoruz burada esnaf olarak. Bize yazık günahtır. Bunların harici gece geliyorum dükkanımı bir açıyorum, her yerde ahlaksızlık var.”

Mağdur edildiklerini söyleyen esnaf Nihat Aslan da şöyle konuştu:

“BİZE OFİS-EV LAZIM DEĞİL, DÜKKAN LAZIM”

“Buradaki kamulaştım ile ilgili bizim bir sürü şikayetimiz var. Haklarımız elimizden gasp ediliyor. Devletimizin büyükleridir evet. Toplu konut işlerinde muhakkak sıkıntılı olur ama bu belediyenin yaptığı mağduriyetten ziyade zalimlik oluyor. Benim dükkanım 150 m2 civarı. Yani biz burada esnafız. Bize dükkan lazım. Dükkan verebiliyorlarsa oturup konuşalım. Bize ofis ev lazım değil. Bizde 84 yılında tapu aldık. Son 7-8 yıldır 2 defa kamulaştırma gördü.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ