Zirvede Haber

Okulların kapanması kantincileri açlığa mahkum etti

Okulların kapanması kantincileri açlığa mahkum etti

Eğitim emekçileri, salgının ilk gününden beri “Eğitimde çalışan tüm eğitim emekçilerini aşılayın, okullarda önlemleri alın ve okulları açın” çağrılarında bulunuyor. Tüm bu çağrılara rağmen hükümet bir yılı aşkın süredir eğitim emekçilerini hiçe sayarak ne aşılama çalışmalarını tamamlayabildi ne de salgını kontrol altına alıp okulları açabildi. 

BursaMuhalif.com/Sibel Kahraman/İhsan Çelepkolu

Okulların açılmaması konusunda en çok karşı çıkılan konuların başında, çocukların uzaktan eğitimde nitelikli ve eşit eğitime ulaşamamasıydı. Ancak eğitim sektöründe yaşanan sıkıntı yalnızca öğrenciler ve öğretmenlerle sınırlı değildi. Sektör haline gelen eğitim, içerisinde birçok bileşeni barındırıyor. Her ne kadar gözlerimizi kapatsak da bu süreç ne bilineninden en göz ardı edilenine kadar herkesi en acımasız şekilde etkiledi. İşte bu bileşenlerden biri de kantin işletmecileri oldu.

Cebinde son 20 lirasının kaldığının ve bir yılı aşkın bir süredir durumunun içler acısı olduğunu söyleyen kantin işletmecisi Fatih Alpdoğan, uzaktan eğitim sürecinde yaşadığı zorlukları Bursa Muhalif’e anlattı.

15 aydır okulların kapalı olmasından kaynaklı maddi ve manevi olarak çöktüğünü ifade eden kantin işletmecisi Fatih Alpdoğan, borçlarının ikiye katlandığını ifade etti.

Okulların ani karalarla kapatılmasından önce 6 bin liralık mal aldığını ve satış yapamadığı için mallarını atmak zorunda kaldığını söyleyen kantin işletmecisi Alpdoğan “İlk kapanma olduğunda bize 15 günlük bir kapanma olduğunu söylediler. Elimde mal kaldığı için iki dolabım açıktı. Sonra tekrar uzatmaya gittiler. Elektrik, kira bu süreçte işledi. Malların tarihleri de geçmeye başladı. Sonra süre uzatılınca hiç açamadık ve malların hepsini çöpe atmak zorunda kaldım. Bu süreçte aşırı derecede mağdur olduk kantin işletmecileri olarak.” dedi.

15 aydır karmaşık bir şekilde sürünüyoruz

8 ve 12. Sınıflar için okulların açılmasına rağmen kantinini açamadığını ifade eden Alpdoğan, “Okulların açıldığını var sayalım ama okulda öğrenci yok. Okullar yüzde 70 kapasitesinde öğrenci sayısı az. Buna göre de kira düzenlemesi yapıldı. Şu anki sistemde kapatılmadan sonra tekrar açıldığında 8. sınıflar gelmeye başladı. Benim çalıştığım okullarda ilkokul ve ortaokul öğrencileri var. 8. sınıflarda 40 tane öğrenci var. Bana bunların hiçbir getirisi yok. Kiram şu an devam ediyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. 15 aydır karmakarışık bir şekilde sürünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hükümetin pandemi döneminde toplam 3 bin lira yardım yaptığını vurgulayan Alpdoğan, yapılan desteklerin esnaf için çok büyük bir yardım olmadığını ve yardımları yeterli bulmadığını belirtti.

Dünyada en uzun süre okul kapatan 4. ülkeyiz

Hükümetin açıkladığı 3 ve 5 bin liralık desteğin yeterli olmadığını vurgulayan Alpdoğan, “Başvuru yaptık, çıkar mı çıkmaz mı bilmiyorum? Çıksa bile çok büyük bir rakam değil. Okullar 15 aydır kapalı, dünyada en uzun süre okul kapatan 4. ülkeyiz. Çocuklar için de kötü bizim için de kötü. Benim mesleğim kantincilik, bu yaştan sonra başka bir şey yapma şansım yok. Bu şartlarda öğrenciler de bizler de perişanız. Sokağa çıkma yasaklarında herkes dışarıda. Şu an AVM’ler açık, cuma namazları açık ama okullar kapalı, okul kapatmakla virüs bitmez. Okuldayken gördüğüm kadarıyla söylüyorum, öğrenciler daha dikkatli. Ama bizler eğitimi otomatikman bitirdik.” dedi.

Cebimde son 20 lira

2011 yılından beri kantin işlettiğini ve şu an cebinde 20 lira kaldığını söyleyen Alpdoğan, “Geçinemiyorum, bu durum hiç hoş değil. Sicilim bozuk, kredi çekemiyorum. Ben hibe olarak bir şey istemiyorum. Sicili bozuk esnaflara sicil affı gelsin istiyorum. Sicil affı gelsin ki kredi çekeyim ayakta kalayım. Bunu da sağlamıyorlar, elimiz kolumuz bağlı. Benim gibi bir sürü insan var sicili bozuk. Bazı arkadaşlarımız evini sattı. Benim satacak bir şeyim olmadığı için ayakta duramıyorum. Sıkışmış durumdayım.” açıklamalarında bulundu.

Öğretmenlerin aşılanmasında çok geç kaldıklarını ve ilk söyledikleri zamandan bu zaman aşılama çalışmaları yapılsaydı okulların bu kadar zaman kapalı kalmayacağını belirten Alpdoğan, turizm sezonu için turizmde çalışan herkesi aşıladıklarını ama öğretmenlerini aşılamadıklarını söyledi.

Sicil affı istiyoruz

Okullar kapalı olduğu süre boyunca hükümetten destek beklediğini vurgulayan Alpdoğan, “Biz günlük çalışan insanlarız. Okul açıksa çalışıyoruz okul kapalıysa çalışmıyoruz. 15 aydır çalışmadığımız süre içerisinde bize destek vermelerini ve sicil affı istiyoruz. 1 Haziran’da açıklama yapacaklar okulların açılmasıyla ilgili. Okullar 1 Haziran’dan 2 Temmuz’a kadar açılsa bile benim gidip satış yapıp para kazanma ihtimalim yüzde sıfır. Açsam bir dert açmasam bir dert. Şimdi böyle bir süreçteyiz ne yapacağımı bilmiyorum.” ifadelerini kullandı.

Kantinini işletemediği için ailesinden para aldığını ve bu durumun zoruna gittiğini dile getiren Alpdoğan, herkesin çalışmadığını bildiğini ve borç almak istese bile kimsenin borç vermek istemediğini söyledi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ