Zirvede Haber

Bursa’da Maden Mücadelesi… Kirazlıyayla Yargılanıyor!

Bursa’da Maden Mücadelesi… Kirazlıyayla Yargılanıyor!

Bursa’da köylerine çinko-bakır-kurşun zenginleştirme tesisi yapmak isteyen maden şirketine karşı direnen ve geçen yıl gözaltına alındıktan sonra tutuksuz yargılanan Kirazlıyaylalılar, bugün hakim karşısına çıktı.Bursa’da seslerini duyurmak için Ankara’ya yürümeye hazırlanan Kirazlıyayla halkı, maden şirketine karşı mücadelesini sürdürüken geçen yıl gözaltına alınan 5’i kadın 8 kişi bugün hakim karşısına çıktı.

Geçen yıl haziran ayında beton mikserinde kalan atıkları göle boşaltan maden şirketine köylüler tepki göstermişti.


Sulamada kullandıkları ve hayvanlarını suladıkları gölün kirletilmesine tepki gösteren çoğunluğu kadın çok sayıda köylü gözaltına alınmış, daha sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakılmışlardı.

Bu sabah Yenişehir Adliyesi’nde görülen duruşmada CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Erkan aydın, CHP ve İYİ Parti Yenişehir yöneticileri ile Yenişehir Çevre Platformu temsilcileri Kirazlıyaylalıları yalnız bırakmadı.

Duruşma öncesi mahkeme salonu önünden fotoğraf paylaşan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Topraklarına çinko-bakır-kurşun zenginleştirme tesisi yapmak isteyen maden şirketine karşı direnen Kirazlıyaylalı Emine Çip, Ömer Güler, Nermin Çetin, Muhammet Çakır, Gülizar Canbaz, Hatice Kara, Hüseyin Tekin, Kaniye Karasu’nun Yenişehir Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasındayız. Bilirkişi raporunun yok sayıldığı Kirazlıyaylalıların haklı davasında yanlarında olmaya devam edeceğiz.” notunu düştü.

5’i kadın 8 Kirazlıyaylalının yargılandığı duruşma 11 Haziran 2021’e ertelendi.

Duruşma sonrası açıklama yapan CHP’li Nurhayat Altaca Kayışoğlu, şunları söyledi;

“DOĞAYI SAVUNMAK HAKTIR”

“Yaşamı savunmak, doğayı savunmak, topraklarını savunmak, göletini savunmak en doğal demokratik hakkıdır Kirazlıyaylalıların ve bütün vatandaşların. Hem anayasamızda hem uluslararası sözleşmelerde garanti altına alındığı üzere demokratik yollardan hak mücadelesi vermek insanların en temel hakkıdır. Kirazlıyaylalırla da bunu yapıyorlar.”

“MAĞDUR OLAN KİRAZLIYAYLA HALKIDIR”

Tam tersine bu süreçte mağdur olanlar Kirazlıyaylalılardır. Biz bunun tanığıyız. Gördük. defalarca koronavirüs bahane edilerek, Ramazan ayında oruçlu oruçlu burada mücadele eden kadınlara her türlü fiziki, psikolojik şiddete varana kadar bir takım uygulamalar yapıldı.Tam tesrine demokratik haklarını kullanan Kirazlıyaylalılar mağdurken buarada yargılanmaları adaletsiz bir durumdur. Ama biz yargıya güveniyoruz. İnanıyoruz ki er yada geç adalet tecelli edecektir. Her zaman yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ