Zirvede Haber

Esnaf 1 Mart’ı Bekliyor! Açılabilecek mi!

Esnaf 1 Mart’ı Bekliyor! Açılabilecek mi!

Soruyu Demokrat bir isim sordu. Demokrat Parti Bursa İl Başkanı Çağrı Kaplan; Korona Tedbirleri Kapsamı’ndan ikinci kez normalleşme adımları atmaya hazırlanan Türkiye’de kapanan esnafın durumunu bu soruyla özetledi.  Başkan Kaplan; “Yaklaşık 1 yıldır bu illet virüs ile milletçe göğüs göğüse mücadele ediyoruz. 2’ci kez başlatılan tedbirler kapsamında bir kısım esnafımız vatandaşlarımızın sağlıklarını da düşünerek sorgusuz  sualsiz kepenklerini indirdi. Geçen yıl tedbirler kapsamında kapanan iş yerleri adeta kenarda köşede biriktirdiği kefenliklerini bozdurarak ayakta kalmıştı. Ancak; bu yıl bu birikimlerini harcayan; Hükümet’inde esnafın beklentilerini karşılamayan maddi destek esnafımızı gelecek açısından endişelendirdi. Bursa’mızda dahil 20 Büyükşehir, 25 ilimizde esnafın lokal feryat açıklamalarını hep birlikte basın yoluyla duyduk, izledik.” dedi.

Kaplan, açıklamalarına Bursa’da 87 bin kayıtlı esnafın yaklaşık 22 bin civarındaki bölümünün kapandığını belirterek; “Bursa’da bu süreçte yasal anlamda 2020 de 4 bin esnafımız bir daha açılmamak üzere kapanırken, yiyecek-içecek sektöründeki 12 bin esnafımızda dolaylı yönden kepenk indirdi. Esnaf tarafından yapılan açıklamada ekonomik buhranda olduklarını ve 1 Mart da açılmak istediklerini belirtiyorlardı. Bu açıklamalar Hükümet kanadında da ses getirmiş olmalı ki; yeni normalleşme adımı olarak 1 Mart tarihi Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından dekare edilerek açıklandı. Açıklamalar da Bakanların da bazı ifadeleri 1 Mart için esnafa cesaret verdi.” dedi.

Kaplan; “Aslında; Hükümet’in salgın öngörülerinin tutmadığının bir göstergesidir bu yaşananlar. Ekonomik istikrar ile salgın arasında sıkışan vatandaşına yardımcı olmak her Hükümet’in birinci önceliği olması gerekirken bizi yönetenler esnafa kredi ve yapılandırma seçeneği sundu. 7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu çıkartarak kamu alacakları yapılandırıldı. Ödemeler bu ay son, bugünde son günü. Birçok kalemde cezayı sıfırlandıran, asli alacakları peşin ödeme ile alınacağını ifade eden bu kanunla devlet bir miktarda olsa kasasını bir nebze doldurmayı planlıyordu. 27/28 Şubat da bunun için kısıtlamadan dahi vatandaşları muaf tuttu. Basın yolu ile Vergi Daireleri’ni takip ettiğimizde o binaların etraflarının kalabalık yerine sokaklarda dolaşan vatandaşların görüntülerini gözlüyoruz. Kepenk kapatan vatandaşlarımızın her gün eve ekmek götürmek için verdiği mücadelede ne yazık ki; devlete ödenecek bir matrah kalmıyor. 7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu’nun bu şartlar altında hayatın gerçekten normalleşeceği bir tarihte uygulamaya geçmesi birkaç gündür yaşanan olaylar göstermiştir. Devlet alacağını tahmin ettiği rakamı almak istiyorsa bu kanunu 6 ay daha uzatmalıdır. 1 Mart da Bakanlar Kurulu toplanacak. Bizde çıkacak kararların ne olacağına bakacağız. 85 milyon için hayırlı kararlar çıkmasını temenni ediyorum.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ