Zirvede Haber

SOĞUKTAN ZEYTİNAĞAÇLARI YANAN ÜRETİCİYE FAİZSİZ KREDİ VERİN

SOĞUKTAN ZEYTİNAĞAÇLARI YANAN ÜRETİCİYE FAİZSİZ KREDİ VERİN

Saadet Partisi Bursa İl Mahalli İdarelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı İbrahim Özacar, Mudanya’da soğuktan yanan zeytin ağaçları için üreticilerin sorunlarını görüşmek üzere ilçe Tarım Müdürü ve Ziraat Odası Başkanı’nı ziyaret etti.

 MUDANYA’DA AŞIRI SOĞUKTAN DOLAYI BİNLERCE ZEYTİN AĞACI YANDI

Dünyanın en kaliteli sofralık zeytinlerinin yetiştirildiği Mudanya ilçesinde aşırı soğuktan dolayı binlerce zeytin ağacı yandı. Mudanya tarım dünyası hasarın yüzde 90’ları bulduğunu iddia etti.

Saadet Partisi Mudanya İlçe Teşkilatı’nın hazırladığı program çerçevesinde, Mudanya’da çeşitli ziyaretlerde bulunan Saadet Heyeti ilçenin tarım dünyasının yöneticileri ile buluştu. SP Mudanya İlçe Başkanı Saim Sakin ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile buluşan İl Yönetimi, birlikte kar ve don sebebi ile zarar gören çiftçilerimizin sorunlarını birinci ağızdan dinlemek ve çözüm yolları üretmek için, İlçe Tarım Müdürü Ergin Karadağ ve Mudanya Ziraat Odası Başkanı Erdoğan Yıldız’la konuştu. Saadet Heyeti daha sonra ilçede zeytin üreticisi vatandaşlarla birlikte yaşanan afeti afet bölgesine giderek yerinde gördü.

SOĞUKTAN YANAN AĞAÇLAR YÜZDE DOKSAN 

Saadet Heyeti izlenimlerini gazetemizle paylaştı.Paylaşılan bilgilerde İlçe Tarım Müdürlüğü, Mudanya Ziraat Odası, Üretici Kooperatiflerin verdiği bilgilere göre; bölgede yoğun kar ve don sebebi ile yanan ağaçların  ve zararın  ön hazırlığı yapılarak raporlar halinde gerekli mercilere sunulduğu, yapılan ön çalışmada yanan ağaç sayısının çok yüksek olduğu, yüzde yetmiş ile doksan arası yanma söz konusu olduğu açıklandı.

Neredeyse tek geçim kaynakları zeytincilik ve incir yetiştiriciliği olan Mudanya ilçesindeki çiftçilerimiz, kuraklık, dolu, sinek ve bölgede ilk defa karşılaşılan mor hastalık denilen hastalıktan dolayı var olma mücadelesi verirken, son olarak yaşanan kar ve don sebebi ile yanan ağaçlardan en az  3 yıl mahsul alınamayacak.

Konuyla ilgili Özaçar; “Yaptığımız ziyaretlerde ilgililere bazı önerilerimiz oldu. Soğuk ve don sonucu zeytin ağaçlarının kuruduğu bölgelerde bölgenin iklim ve arazi yapısı dikkate alınarak meyve ağaçlarında, çeşitliliğe gidilmesi önerisinde bulunduk, önerimiz gerek üreticiler gerek ziraat odası tarafında uygulanabilir bir öneri olarak desteklendi.

 SOĞUKTAN ZEYTİN AĞAÇLARI YANAN ÜRETİCİYE FAİZSİZ KREDİ VERİN

Siyasi iktidara sesleniyoruz,  ihmaliniz ve bilinçsiz tarım politikanız bölge tarımını yok olma noktasına getirdi.  Vakit nutuk vakti değil, icraata geçin, nutuktan öteye geçin, şehir merkezindeki yüzbinlerce işsiz ordusuna yenilerini eklemek  istemiyorsanız, istihdam için, üretim için var olma mücadelesi veren üreticilerimize  destek verin. Köylümüze faizsiz kredi imkânı sağlayın, borçlu üreticilerimizin borçlarını  erteleme imkanı sunun. Üreticinin kendisini idame edebilmesi için devlet desteği keyfi değil zaruridir.

MUDANYA ESNAFI ENDİŞELİ

Mudanya ve çevre ilçelerimizde yaşanan yoğun kar ve don sebebi ile mağdur olan zeytin üreticisi, çiftçilerimizin mağduriyeti giderilmez ise zarar gören sadece zeytin üreticileri değil bir yıldır pandemi  sebebi ile var olma mücadelesi veren Mudanya esnafı kepenkleri indirmekle karşı karşıya kalabilir.

Kadim beldenin emekli beldesi olarak anılması, doğrusu bizi ziyadesi ile üzmektedir bu ilçeye yazık olur.

Yüzyıllarca çeşitli medeniyetlere tanıklık etmiş, Payitaht şehir Bursa’mızın kadim ilçelerinden biri olan Mudanya, Evliya Çelebinin hatıralarında önemli yer almaktadır.

Ünlü gezgin, gurbet diyarında ilk Cuma namazın nasip olduğu, denizinden geniş ve güvenli liman iskelesi, düzenli gümrüğünden övgüyle bahseder. Ayrıca hoş kazadır. Su ve havası çok güzeldir, inciri, üzümü şırası meşhurdur. Hele sirkesi bütün dünyaya dağıtıldığından İnişehire dar-ül hail, sirke yeri denir.

Gel gör ki, kadim tarihi onca zenginliği içinde barındıran, bu güzide ilçemizin elinde kalan tek geçim kaynağı zeytin üretimi, bunu da kaybederse yazık olur.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ