Zirvede Haber

HİLELİ TUZAKLARLA ÖRÜLMÜŞ İKİNCİ EL’DE ARAÇ ALIRKEN DİKKAT!

HİLELİ TUZAKLARLA ÖRÜLMÜŞ İKİNCİ EL’DE ARAÇ ALIRKEN DİKKAT!

İkinci El piyasasında neler oluyor! İkinci El alım-satım işlerinde Bursa’nın etkin ismi ile son günlerde yaşanan hileli tuzakları konuştuk. Bursa da otomotiv dünyasının etkin kuruluşu Reba Otomotiv San Tic Ltd Şti ne konuk olduk ve ikinci el satışlar konusunun uzman ismi olan firma sahibi Recep Batuhan Özkan’dan bilgi aldık. İkinci El piyasasında konjektöre göre değişen şartlarda araç alımında nelere dikkat etmeliyiz, nasıl önlemler almalıyız ?

KİLOMETRE DÜŞÜRME HALA ZİRVEDE

En çok karşılaşılan hadiselerin başında parça değişimi ve kilometre düşürme konuları olduğunu belirten Özkan “İkinci el araç satış değerini doğrudan etkileyen boyanan veya değişen parça konusunun bertaraf edilmesi amacıyla, kaza yapan araca aynı renkte çıkma parçaların takılarak alıcıya orijinal iddiasıyla satılmaya çalışılması en sık karşılaştığımız vakaların başında yer alıyor. Kilometre düşürme maalesef hala en çok başvurulan yöntemlerin başında yer alıyor. Ekspertiz esnasında tespit edilemeyeceği düşünülerek, ekspertiz öncesinde araca katkı yapılarak motor arızalarının gizlenmeye çalışması ve ciddi soruna sebep olabilecek durumların küçük onarımlar yapılarak aracın satılmaya çalışılması da karşılaştığımız diğer önemli konular olarak öne çıkıyor” dedi. Kesinlikle ekspertiz Yaptırmalıyız diyen Özkan, ekspertiz hizmeti alacak vatandaşların kurumsal, güvenilir ve TS 13805 hizmet yeri yeterlilik belgesi olan bir işletme tercih etmelerini tavsiyesinde bulundu.

ARAÇ ALIRKEN KARŞILAŞACAĞIMIZ VE EN ÇOK DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN ALTIN KURALLAR.

“KAYNAK İZLERİ MUTLAKA KALIR”

“Birleştirilmiş araçtaki en önemli gösterge kaynak izleridir”diyen Recep Batuhan Özkan, “Birleştirilmiş araçlarda farklı iki araç birbirine kaynak yapılarak birleştirilir. İşlem ne kadar mükemmel olsa da kaynak izleri mutlaka belli olmaktadır. Özellikle farklı renklerden monte edilen araçlarda sonradan yapılan boya sebebiyle mikron farklılıkları tespit edilmektedir” değerlendirmesinde bulundu. Bunun gibi başka karşılaştıkları araçlar da olduğunu belirten Özkan, “Bir Hafta önce Reba Otomotiv ‘e satılmak üzere gelen lüks Mercedes marka bir araç gerçekten bizi çok şaşırttı. Araç bir kaza sonucu perte çıkartılmış ve şasinin her parçası işlem ve değişim görmüş. Fakat öyle bir işçilikle yapılmış ki anlamak için saatlerce aracı incelemek gerekti. Küçük bir vida değişimi sebebiyle durumdan şüphelendik buradan yola çıkarak aracın tüm geçmişine ulaştık. Bizim için bile gerçekten farklı bir tecrübeydi” dedi.

KM DÜŞÜRME VE HAVA YASTIĞI SORUNU İNSANLARIN CANIYLA OYNAYAN ÇOK CİDDİ BİR SORUN

Araç fiyatlarının artmasıyla yeni hilelerin ortaya çıktığını ancak kilometre düşürmenin ve hava yastıklarının hala en çok rastlanan hileler olduğunu belirten Recep Batuhan Özkan, ikinci el araç alacak vatandaşların bilir kişi ile gitmesi ve kesinlikle ekspertiz yaptırmaları gerektiğini söyledi. Özkan, hava yastığı ile ilgili şimdiye kadar karşılaştıkları en ilginç vakanın ise hava yastığı patlamış bir aracın airbag kutusuna eski kadın çorabı doldurmaları olduğunu söyledi.

PEKİ EKSPERTİZ YAPTIRDIKTAN SONRA ÇIKAN SORUNLARLA İLGİLİ NASIL BİR YOL İZLEMELİYİZ.

Ekspertiz sonrası yaşanacak mağduriyetlerle ilgili de bilgi veren Özkan, “Ekspertiz hizmeti aracın mevcut durumunun tespitini içerir ve anlık sonuçlar ortaya koyar. Ekspertiz esnasında bulunmayan ve sonradan ortaya çıkan arızalar için ekspertiz firmaları garanti veremez. Ekspertiz esnasında tespit edilemeyen ve araçta mevcut olan arıza sonradan günyüzüne çıkarsa exper konu hakkında detaylı inceleme yapıp ekspertiz merkezi kaynaklı bir mağduriyetin tespit edilmesi halinde bunun yükümlülüklerinin ekspertiz merkezi tarafından yerine getirilmesi gerekir. Tüketicilerin mağduriyetlerinin devam etmesi halinde tüketici mahkeme heyetlerine başvurmalarını önerebilirim.” dedi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ