Zirvede Haber

XYZ ile Adlandırılan Vakfın Aslında….

XYZ ile Adlandırılan Vakfın Aslında….

“Cesaret, yüreklilik, atılganlık olmayan hiçbir dava başarıya ulaşamaz.” İYİ Parti Osmangazi Belediye Meclis Üyesi ve Gurup Sözcüsü Büşra Şahin Ocak 2021 olağan meclis oturumunda yaptığı konuşma ile Bursa’ya damga vurdu. Sözcü Şahin; “Bursa’nın son günlerde ana gündem maddesi Koza Han. Osmangazi olarak birde Koza Han gerçeğimiz var.

Twitterda #EnGüzel3Şehir Hashtagı ile açılan sayfaya Osmangazi Belediye Başkanlığının resmi Twitter sayfasından “Birinci belli de, diğer iki şehri merak ettik” diyerek bir paylaşım yapıp 4 fotoğraf kullandınız. Kullandığınız fotoğraflardan biri de Bursa ve Osmangazi ilçemizin sembollerinden ve Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan 560 yıllık Koza Han’dı. Çok da doğru yaptınız.

Fakat gelin görün ki Koza Han an itibari ile kan ağlıyor. 6 asırlık bir tarih yok edilmek üzere.

Nedenine gelecek olursa ise;

Bursa Büyükşehir Belediyesinin 27 ARALIK tarihli basın bülteninde ‘’Ticaretin kalbine estetik dokunuş’’ cümlesiyle başlayan ve Belediye Başkanı sayın Alinur Aktaş’ın açıklamalarını sizlere maddeler halinde saymak istiyorum;

1.Tarihi çarşı ve Hanlar bölgesini gün yüzüne çıkaracak proje etap etap devam ederken, BB Koza Han’da da çalışmalarına başladı.

2. Büyükşehir Belediyesi tarihi bölgenin simge eserlerinden olan yaklaşık 6 asırlık Koza Han’a da el attı.

3.Koza Han’daki avluda baskı beton uygulamaları tarihi dokuya uygun olarak yerine 550 metrekare doğal kırma granit küp taş, yine 525 metre kare mucartalı bazalt taş uygulanacktır.

4. İşgaliyeleri önlemek için çiçeklikler konulacaktır.

5. UNECSO Dünya Miras Listesinde bulunması nedeni ile çok özel bir yer diye devam ediyordu.

Ardından bu basın açıklaması ve Koza Han’da uygulamaya başlanan proje için İlçe Başkanımız Dr. Mehmet Hasanoğlu’da 30 Aralık tarihinde bir açıklama yaptı ve konu Türkiye Gündemine oturdu. Başkanımızın yaptığı açıklamanın amacı Koza Han’ın tarihi dokusunu korumak, tarihi mirasa sahip çıkmak ve alındığı söylenen fakat hiçbir uzmanın altına imza atmayacağı bu uygulamaya dur demekti.

İlçe başkanımızın konuyu gündeme taşımasından sonra da 31 Aralık günü Sayın Aktaş apar topar tekrar Koza Han’a giderek yanlıştan dönmenin erdemlik olduğunu unutarak lafı çevirmiş, Arnavut Kaldırımlarının yok edilemediğini, sadece dört köşedeki kafeterya bölümlerinin zeminin kaplama ile düzeltildiğini, tarihi dokuya sahip çıktıklarını, koruma kurulu kararı ile bu işlemi yaptıklarını, kendilerinin bir icraatı olmadığını, muteahidin sorumlu olduğunu belirten türlü bahaneler ile konuyu anlatma derdine düştü.

Şimdi madem ki sizin projeniz değildi 27 Aralıkta neden ‘’Ticaretin kalbine estetik dokunuş’’ diye bir basın açıklaması yapıp sahiplendiniz.

Madem ki 31 Aralıkta beyan ettiğiniz gibi Arnavut kaldırımlarına dokunmayacaktınız, gelin bir matematik hesabı yapalım.

27 Aralık tarihli basın açıklamanızda yukarıda da belirttiğim gibi “550 metrekare doğal kırma granit küp taş, yine 525 metre kare mucartalı bazalt taş uygulanacktır” demiştiniz. Yani 1075 m2 zemin kaplaması yapacağınızı siz beyan ettiniz.

Gelin Koza Han’ın ölçülerine bakalım;

Koza Hanın avlu ölçüleri 36*42 metre olup yaklaşık 1500 metrekareye tekabül ediyor. Avlunun ortasında sekizgen şadırvan ve mescidin kapladığı alan yaklaşık 150 metrekare. Avludaki ağaçların yeşil alanları da hesaplarsak bunları da yaklaşık 200 metrekare olarak söyleyelim. Bu durumda düzenlenecek alan 1150 metrekareye iniyor.

Eee… sayın Aktaş hani Arnavut kaldırımları kalacaktı, hani onlara dokunmayacaktınız. Bunu biz demiyoruz kendisi açıkladığı basın bülteninde söylüyor. Koza Hanın tüm avlu kaplaması değişecek diyende Sn Alinur Aktaşın kendisi.

Birde yukarıda Sn Aktaş için maddeleri sıralamıştım şimdi tek tek İYİ Parti kadroları olarak bizim bakış açımızın da bilinmesi için İlçe Başkanımızın açıklamalarını da maddeler halinde sıralayayım.

1.Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesini gün yüzüne çıkartma projesini bizler her zaman destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz. Ayrıca ilk günden buyana bu desteğimize ek olarak da hep dedik ki neden Hanlar bölgesinin girişindeki büyük kütleli BOYNER binasını yıkmıyorsunuz? Hanlar bölgesinin tam olarak gün yüzüne çıkartılması için orasının da yıkılması lazım. Ama kullandığınız tüm afişlerde de, maketlerde de o binanın orada durduğunu görmekteyiz.

2.6 asırlık tarihi mirasa yaptığınız modern estetik dokunuşun altında, ana sebep ticari kaygılar olabilir mi?

3. İşgaliyeler, masalar, sandalyeler derken de asıl amacınızın ticaret ticaret ticaret olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

4. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Koza Han dünya vatandaşlarının sahiplendiği bir yerken, buradaki dokuyu koruyup, kollamak olmazsa olmazımız olması gerekir. Buradaki düzenlemeleri oldu bittiye getirilip tek başınıza karar veremezsiniz Sn. Aktaş.

Hele ki Osmangazi Belediye Başkanına ve meclisine, uzmanlara ve en önemlisi Bursalılara sormadan yapamazsınız Sn Aktaş.

Burada yeri gelmişken de ayrıca size de sormak isterim sayın başkanım. Osmangazi Belediye Başkanı olarak Osmangazi’nin en önemli değerlerinden biri olan bu projenin uygulanması aşamasında sizin fikrinizi alan oldu mu? Veya bilgi veren oldu mu? Tüm kamuoyu gibi bizde bunu çok merak ediyoruz.

Gündem konularımıza devam edecek olursak,

En az 4-5 yerden maaş alarak hane gelirlerini asgari ücretin 70 katına çıkartanların yıl sonunda asgari ücreti belirlemelerine ve 2825.90 kuruşu yurttaşa reva görmelerine karşı Osmangazi Belediyesi olarak emekçimize en düşük maaşı 3835 olarak belirlemenizi tebrik ediyoruz.

Geçtiğimiz ay yayınlanan 2019 Sayıştay Raporları ile ilgili görüşlerimize kısaca değinecek olursak;

Birikmiş Amortisman Hesabında fazladan 7.273.656 lira ayrıldığı Sayıştay raporlarında yer almış. Hangi demirbaşı sıfırladınız? Bu demirbaşı satacak mısınız yoksa bağışlayacak mısınız? Meclisin bununla ilgili bilgilendirilmesini talep ediyoruz.

Mahalle bakkalının bile mallarını saydığı günümüzde Türkiye’nin en büyük 4. İlçesinin varlık sayımında bulunmamasının gerekçesi nedir sormak istiyoruz.

08.05.2019 tarihinde Meclis Kararınada konu olan okul yapılması şartı ile bağışlanan 7714 ada 45 parseldeki arsaya ilişkin muhasebe işlemi neden yapılmadı? Okul olarak verilen arsa üzerinde başka bir tasarrufunuz mu var?

Sayıştay’ın XYZ Vakfı diyerek naif bir dil kullanarak isim vermediği Vakfın İlim Yayma Cemiyeti olduğunu hepimiz biliyoruz. Kanuna göre söz konusu vakıf ve derneklere ortak hizmet projesi kapsamında gerekli kaynak aktarımının yapılacağına dair hüküm yok. Vakıf ve derneklere ait yapım, bakım, onarım ve taşıma işlerini bedelli veya bedelsiz üstlenebileceğine dair bir hüküm de yok. Ancak Belediyemiz 7 Milyon TL’yi bu vakfa harcadığı yetmezmiş gibi babalık görevinizi de sonuna kadar yapmış 15 gün boyunca günlük 300 kişiye de kahvaltı ve öğle yemeği bedeli olarak 21 bin 870 lira belediye bütçesinden ödeme yapmışsınız.

Bu ve benzeri vakıflara bu kadar destek olacağınıza her ay dile getirdiğimiz ve getireceğimiz Osmangazi’nin kanayan yarası okul projelerine katkı sunsaydınız gelecek nesillerle beraber duacınız olurduk.

Şeyhlerden, müritlerden, hacılardan, hocalardan ülkece çok çektiğimiz son dönemde zamanının Fetullah Hoca Efendisi, ağlanarak yolları gözlenen kişisi, iktidarın el öpmeye kıtalar aştığı Fetö oldu. Kandırıldık denildi. Tek derdimiz bir daha kandırılmamanız adına uyarılarda bulunmak.

Başkanlığınız döneminden beri çok konuşulan Özel Kalem Müdürlüğüne Sayıştay Raporunda uzun uzun yer verilmiş. Özel Kalem Müdürlüğünü memuriyete sınavsız geçişte basamak olarak kullandığınızı dile getiren raporda konu örneklendirilmiş ve 3 kişiden bahsedilmiş. Ataması yapılan kişinin 3 gün sonra memuriyet kadrosuna geçirilmesi sizce ne kadar doğru? Bu ülkede milyonlarca genç sınavlardan yeterli puanları alsalar da atanamazken bu yapılan kul hakkı olmuyor mu? Diğer iki kişinin ise tamamen şartları taşımadığı tespit edilmiş ancak müdürlük kadrosuna geçirilmişler. Bütçeden ilgili müdürlüğe her yıl hatırı sayılır payların ayrılmasının nedeni bu arkadaşlar mı sormak istiyoruz?

1 Milyonluk nüfusa sahip Osmangazi Belediyesinde iç denetçilerin olmaması bizce de büyük eksiklik. Bu kapsamda Belediye bünyesinde iç denetçi istihdam edilmesi gerektiğini düşüyoruz.

Yapılan yarışmalarda Uludağ Üniversitesi öğretim elemanlarını jüri üyesi yapmanız, yerelden destek almanız bizce de çok güzel. Ancak öğretim elemanlarına bunun için yapılan ödemeleri mendile sarıp bayram harçlığı edasıyla vermeniz kanuna aykırı bulunmuş. Ödemelerin neden fatura karşılığı yapılmadığını sormak istiyoruz? Ayrıca kime ne kadar ödeme yapıldığına ilişkin meclisin bilgilendirilmesini talep ediyoruz.

Harcamaların saydamlığını sağlamak için temin usulü ile yapılan hizmet alımlarında tüm belgeler eksiksiz ve tam olarak doldurulmalıdır.

Kamu İhale Kanunun da belirtilen limitlerinin aşımından önce izin alınmadığı raporlanmış. Önceden izin alınması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Belediye gelirlerin en önemli kalemi olan vergilerde yapılan eksiltme işlemi gerçekten program esaslı hatandan oluşmuştur diye umuyoruz başkanım.

Çünkü bütçede de dile getirmiştik bir kez daha söylemek istiyoruz ki idare gelir arttırıcı uygulamalara başvurmalı, usulüne uygun olmayan muhasebe kayıtlarından kaçınmalıdır.

Belediye bütçesini beytülmal olarak görmenizi sadece kamu yararı güden işlerde kullanmanızı Osmangazili hemşehrilerimizin faydası dışında kullanmamanızı, kullanacağınız takdirde de takipçisi olacağımızı bilmenizi istiyoruz.” dedi. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ