Zirvede Haber

Saadet Mustafakemalpaşa Kongresi Gerçekleştirdi

Saadet Mustafakemalpaşa Kongresi Gerçekleştirdi

Saadet Partisinin hafta sonunda Mustafakemalpaşa ilçe kongresini gerçekleştirdi. Mustafakemalpaşa ilçe kongresinin yapıldığı Etibak çay bahçesinde konuşan Saadet partisi Bursa il başkanı inşaat yüksek mühendisi Mehmet Atmaca, “siz hiç depremde ünlü ve zengin birinin enkaz altından çıktığını gördünüz mü” dedi.

İzmir’de yaşanan deprem felaketinden ölenlere Allah’tan rahmet geri kalanları da acil şifalar dileyen Atmaca, “deprem olacakmış gibi önlemlerimizi alıp yaşamak zorundayız” dedi.

Deprem konusunun kendi ilgi alanına girdiğini söyleyen Saadet Partisi İl Başkanı Atmaca, “deprem olacakmış gibi önlemlerimizi alıp yaşamak zorundayız” dedi.

Saadet Partisi Bursa İl Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Atmaca Mustafakemalpaşa ilçe kongresinde deprem gerçeğini konuştu. Atmaca “deprem ülkemizin gerçeği.  Ben bu konuyu her platformda gündeme getirmeye çalışıyorum. Depremi engellemek ya da ötelemek gibi bir şansımız yok, deprem olacakmış gibi önlemlerimizi alıp yaşamaya yaşamak zorundayız.

Geçenlerde bir hocamızın bir konuşması oldu ona değinmek istiyorum.  Deprem geri kalmışlıktır, deprem yolsuzluktur deprem bu tür durumlarda bedel ödüyoruz.  Gelişmiş ve zengin ülkelerde bundan daha büyük depremler olmasına rağmen hiçbir yıkım ve can kaybı yaşanmazken, bizde çok daha küçük depremlerde çok daha büyük maddi hasarlar ve can kayıpları meydana gelmektedir.

Bunun temel sebeplerinden biri ülkemiz yapısıdır. Yani bütün vatandaşlarımız yaşadığı ve mutlu olduğu binaları dayanıklı hale getiremiyorlar. Çünkü, bunlar ekonomik güçleri yetmiyor.  Deprem bir yolsuzluk dedik, özellikle kamu yapılarında kontrol ve denetim eksikliği çok fazla var.  Bu yine imar planları ile ilgili depremsellik dikkate alınmadan yapılan yapılan yanlış imarlarla.

Yine hasarların en büyük nedenlerinden biri, biz 1999’da çok büyük bir deprem yaşadık.  Gerçekten halkımız buna ne kadar büyük bedeller ödeyebileceğini gördü. Devletimiz gereken dersleri çıkartır ve önem alır ama maalesef yine rant ve yolsuzluklar ön planda bulundu ve hiçbir önlem alınmadı. Yönetmelikler değiştirildi, kağıt kontrolleri artırıldı ama mevcut yapısı, binaların iyileştirilmesi ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadı.

Bir kanun çıkartılmıştı 2012 yılında, bu da maalesef suistimal edildi, riskli yapıların ve alanların dönüştürülmesi kanunu idi bu.  Bu kanun gereği bütün resmi yapılar dönüştürülmesi gerekiyor iken, riskli yapılar yerine rantı yüksek yapılar öncelendi ve oralarda bir kısım dönüşümler oldu ama bunun deprem riski altındaki yapılanma hiçbir faydası yok.  Özellikle yerel belediyelerin bu kanun gereği derhal ilçelerinde bulunan bütün eksik yapıları tespit edip, bunları dönüştürmeye başlamaları şarttır.

Bunu her defasında biz dile getirdik, uzmanlar da bunu konuştu. Ama maalesef bu çok siyasi rant sağlamadığı için, ekonomik katkı sağlamadığı için hiçbir belediyenin gündemine girmedi maalesef.  Bursa’mızda deprem riski altında bulunan alanlardan biri ve istatistiklere göre yakın zamanda büyük bir depremin meydana gelmesi ihtimali son derece yüksek.  Bu münasebete,  biz her fırsatta depremi önceleyen, depremi önceleyen gündem oluşturmalarda can kayıplarını meydana getirecek yapı stoklarını tespiti ve dönüştürülmesini sağlamalıyız.

Bakın 6.6 büyüklüğünde bir deprem oldu, yıkılan bina sayısı 15’i geçmiyor. Yani Bursa’da oluşacak bir depremde yıkılabilecek bina miktarı toplamı, toplam bina stokunun %5’ini geçmez.  Bu %5 en kötü binayı bulabilmenin teknik yöntemleri var.

Biz bu yüzden 5’in hepsini bulamaya biliriz ama ilk dönüşümü bunlardan başlarsak, çok sayıda can kaybına sebebiyet verecek riskli yapıların tespit etmek ve dönüştürmek mümkündür.  Ama bütün bunlar halkı düşünerek yönetme ile ilgili şeylerdir. Eğer birleri kendi menfaatini ve kendi siyasi geleceklerini düşünür ve hareket ederlerse toplumun gerçek problemleri hiçbir zaman göremezler.

Az önce dediğim gibi deprem ekonomik yapı ile ilgilidir.  Eğer zenginseniz bu önlemleri alabilme imkanınız çok, yoksa yıkım daha hızlı olur.  Deprem oluyor binalar yıkılıyor, enkaz altında insanlar çıkıyor.  Siz hiç ünlü ve zengin birinin enkaz altından çıktığını gördünüz mü? Hayır, Neden?

Çünkü onlar sağlam yıkılmaz binalar duruyorlar da ondan, hep fakir fukara durduğu binalar bu yıkılan binalarda. Hep ölen maalesef fakir fukara.  Bu hassasiyet ve bu inançla insana değer verirsek, deprem olduğunda can kaybının olmasını istemiyorsak, öncelikle ekonomimizi düzeltmeliyiz” dedi.

Siyasi konuşmaların ardından seçime geçildi. Mevcut başkan Sönmez Duman delegelerin oyunu alarak güven tazeledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ