Zirvede Haber

Gazeteciler ve Siyasi Suçlular İnfaz Düzenlemesinin Dışında

Gazeteciler ve Siyasi Suçlular İnfaz Düzenlemesinin Dışında

KESTEL HABER MERKEZİ NAZİF EREK; Gazeteciler ve Siyasi Suçlular İnfaz Düzenlemesinin Dışında Gündem AK Parti ve MHP, cezaevlerindeki doluluğu azaltarak Corona virüsü salgınının yayılmasını engellemek amacıyla hazırlanan infaz düzenlemesini yasalaştırdı. İnfaz düzenlemesi, başta tutuklu yargılananlar olmak üzere gazeteciler, hak savunucuları ve siyasi suçlulara ilişkin herhangi bir salıverme ya da ceza indirimi öngörmüyor.

TBMM Genel Kurulu’nda gece yarısı sonrasında 3. Yargı Paketi niteliğindeki 70 maddelik infaz düzenlemesi, muhalefet cephesince, “Anayasa uyarınca en az 360 milletvekili oyu gerekli” görüşüne rağmen 59 ret oyuna karşılık AK Parti – MHP’nin 279 kabul oyuyla yasalaştı. Görüşmeler boyunca iktidar cephesi, CHP, İYİ Parti ve HDP’nin 70 maddede ayrı ayrı verdiği toplam 210 değişiklik önergelerini reddetti.

AK Parti, MHP’yle işbirliği halinde hazırladığı ve Corona virüsü salgını nedeniyle ceza indirimleriyle cezaevlerindeki doluluğu azaltacağını belirttiği infaz yasa teklifini, 31 Mart’ta TBMM’ye sunmuştu. Öncesinde AK Parti’nin, muhalefet partileri CHP, İYİ Parti ve HDP’yle görüşmeleri olmuş ve ilk taslak düzenlemede özellikle “cinsel suçlar” ve “kadına karşı şiddet suçları” için de af öngörülmesine tepki gösterilmişti.

Bu tepkiler üzerine AK Parti, bu suçlarla ilgili hükümlerin çıkarıldığı savunmasıyla yasa teklifini TBMM gündemine getirmişti. AK Parti, basın ve ifade özgürlüğü kapsamındaki suçlamalar nedeniyle cezaevlerinde olanlarla ilgili muhalefet partilerince yapılan taleplereyse teklifte yer vermemişti. İktidar cephesi AK Parti ve MHP, teklifle ilgili ilk görüşme adresi TBMM Adalet Komisyonu’nda, muhalefet tarafından yapılan itirazlara adeta kulaklarını tıkamıştı.

Yasanın, “Af kanunu olduğu için Anayasa uyarınca 360 milletvekili kabulüyle geçmesi gerektiği” ve eğer gerekli düzeltmeler yapılırsa muhalefet partileri olarak destek verileceği çağrılarını da dikkate almamıştı. Benzer tablo, son yedi gündür TBMM Genel Kurulu’ndaki maraton görüşmelerde de yaşandı.

Muhalefet cephesi, herhangi bir şekilde “Cinsel suçlar” ve “Kadına karşı şiddet suçları” ile ilgili ceza indirimi, af ve salıverilmeyi kolaylaştırıcı düzenleme olmaması talebini yineledi. Ancak hukukçu milletvekillerince “kelime oyunları” ifadesiyle infaz düzenlemesinde bu suçlardan hüküm giymiş suçlular için de ceza indirimi söz konusu olduğu dile getirildi.

Gazeteciler, hak savunucuları ve siyasi suçlularla ilgili ise “Devlete karşı suçlar affedilmeyecek” yaklaşımıyla herhangi bir infaz değişikliği kapısı açılmadı. Beklentilerin aksine herhangi bir hüküm giymemiş yani hakkında kesin yargı kararı verilmemiş ancak haklarındaki tutuklu yargılama kararları nedeniyle cezaevlerinde olanlarla ilgili serbest bırakma hükmü/yaklaşımı da olmadı. Kaç kişi tahliye olacak?

TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşmasıyla birlikte infaz düzenlemesi Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Türkiye’deki cezaevlerinde yüzde 120 oranındaki doluluk oranlarında söz edilmesine ve Corona virüsü salgını nedeniyle mutlaka bunun azaltılması gerektiği görüşüne karşın yeni İnfaz Kanunu’yla, cezaevlerinden kaç kişinin tahliye edileceğiyse belirsiz görünüyor. Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık olarak 257 bin hükümlü ve 47 bin tutuklu olmak üzere 300 bin kişi cezaevlerinde bulunuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ