Zirvede Haber

Bizi Şimdi Duymayacaksan! Ne Zaman Çığlığımızı Duyacaksın!

Bizi Şimdi Duymayacaksan! Ne Zaman Çığlığımızı Duyacaksın!

Kirazlıyayla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve köy halkı yetkililerin seslerini duymasını istediler.

‘Firmanın 2018 yılında 345 hektar ruhsatlı alanda kurşun bakır çinko zenginleştirme tesisi ve atık barajı için ÇED sürecini başlattığı haberini aldık. 2018 Nisan ayından itibaren köy halkı olarak bu tesise itiraz ettik.

Bunun devamında Yenişehir Kaymakamlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı gibi kurumlara dilekçeler aracılığı ile itirazlarımızı ve endişelerimizi bildirdik. Maalesef bizim bu çabalarımız bir işe yaramadı ve firma Mart 2019 da ÇED iznini almış oldu.

Bizim bununla ilgili bir haberimiz olmadı kimse bizi bu süreçle ilgili bilgilendirmedi. Yıllardır sadık bir AK Parti seçmeni olan bizler AK Parti Yenişehir ilçe başkanına ve o zaman belediye başkanı olan Sayın Süleyman Çelik’e pek çok kez başvurduk ama bu firmanın zararının olmadığından başka bir cevap alamadık.

Ağustos , Eylül ayında çevre dernekleri ile irtibata geçtik ve o zaman ÇED e itiraz için 1 aylık yasal süre olduğunu ve bu sürenin geçtiğini öğrendik. Çevre platformları (YEÇEP, BUÇEP, DOĞADER) TMMOB  ve Bursa Barosu konu ile ilgili bilgilenmemiz için toplantı düzenledi. İlk toplantı 16 Ekim’de Yenişehir Ziraat Odasında düzenlendi.

Biz ilk defa atık barajının ne olduğunu köyümüzde ne yapmak istediklerini orada öğrendik. İlk defa bize birileri bu konuyu anlattı.  Biz daha sonra daha geniş kitlelerde bilgilensin diye uzmanlarımızdan, hem Kirazlıyayla’da hem de Barcın köylüleri de Barcın da bilgilendirme toplantısı düzenlemelerini istedik

Bizler yöre halkı olarak bu toplantılara kadın erkek çocuk katıldık çünkü geleceğimiz konuşuluyordu. Buradan tüm destek olan çevrecilere,  STK lara ve yanımızda olan siyasi parti ve meslek odalarına teşekkür ediyoruz. Bizim bu tür faaliyetler içinde olduğumuzu duyan maden firması bir toplantı düzenlemek istediğini ve bizleri bilgilendireceğini söyledi.

26 Ekim tarihinde bizler bu toplantıya katıldık ve firmanın yalanlarından başka bir şey duymadık. Hatta buradan çıkacak atığın  maden atıkları yönetmeliğine göre 1. Sınıf tehlikeli atık sayılır denmesine rağmen “bu atığın zararsız olduğunu” madenden çıkan çinko ile “çinko haplarını yutuyorsunuz ama” gibi karşılaştırmaların yapıldığı konuşmalar takip etti.

Bizde bizleri akılsız yerine koyan firmanın düzenlediği toplantıyı protesto ederek terk ettik. Bundan sonra sesimizi yetkililere duyurmak için basın açıklamaları düzenledik. Bunları düzenlemiş gibi görünen Yenişehir Çevre Platformunun içerisinde bizlerde varız beraber karar alıp beraber uyguluyoruz.

O yüzden kişiler üzerinden yürütülen linç kampanyalarını anlamıyoruz. O meydanlarda mikrofon elimizde bizlerde konuştuk. Bununla ilgili yeterli görüntü mevcuttur. Hatta en ön safta yöre halkı olduğu için firma ihtarnameleri de biz köylülere göndermiştir.

Aramızdan 21 kişiye kadın erkek genç gözetmeden firma tarafından ihtarname gönderilmiştir. Bununla ilgili duyuru ve eylem yaptığımızda ise Firmanın sözcüsü canlı yayında biz ihtarname göndermedik yalanını söyleyebilmiştir. Ocak ve Şubat ayında bu süreçler yaşanırken bizler kurumlara dilekçelerimizi vermeye ve firmanın başvurusu olan izinleri sorgulamaya devam ettik.

Biliyorduk ki firmanın;

1) Bursa Valiliği Yatırım izleme ve Koordinasyon Başkanlığında ilgili bölümden 1. Sınıf Gayrısıhhi müessese ruhsatı için izin başvurusu

2) DSİ 1. Bölge Müdürlüğünden İznik gölünden  yıllık 200.000 m3 su için su tahsis izin başvurusu

3) Tarım ve Orman Bakanlığı ve Tarım İl Müdürlüğünden inşaat alanı içerisinde kalacak parseller için tarım dışı kullanım izni başvurusu olduğunu biliyorduk.

Sevindirici haber Ocak ayı içerisinde geldi. Firmanın almaya çalıştığı Tarım dışı kullanım izni 2 defa reddedildi.

Bundan sonra firma bize ve beraber olduğumuz çevre gönüllüsü arkadaşlarımıza basın aracılığıyla linç girişimi başlattı.

En son 31 Mart tarihinde tüm ülke korona belasıyla boğuşurken bizlerin ağaçlarını kesmeye geldiler. Onlar sizler için sadece bir ağaç olabilir ama orası yıllardır bizim mesire yerimiz, köy halkı olarak toplandığımız, Bursa’da yaşayan çocuklarımızın hafta sonları gelip nefes aldığı yer. Hemen 50 metre yukarısında ise mezarlığımız var. Mezarlığımızda Firmanın inşaat işlerinden dolayı kayma bile gerçekleşti.

Bizlerde devletimizin evde kal çağrısını dinlediğimiz hatta Bursa’da yaşayan çocuklarımızın hastalık bulaştırmamak adına bizleri ziyarete bile gelmediği günlerde  sokağa çıkmak zorunda kaldık.  Firmanın bu hamlesini biz firsatçılık olarak görüyoruz

Bizler haklı mücadelemizi sürdürürken, Meyra Madencilik, tüm çabalarımıza rağmen köyümüz mezarlığını bölerek iş makinası ile ağaçları yıkıp ormanlarımızı kesip tahrip etti.

Dedelerimiz çok zor şartlar altında (aç kalmışlar, ormanlarda yatmışlar, Yunanla savaşmışlar) bu toprakları bu köyün çocuklarına, yani bizlere bırakmışlardır.

Bizler de çocuklarımıza, torunlarımıza nasıl aldıysak böyle teslim etmek istiyoruz.”

Kirazlıyayla’da seçmenin yüzde 97’si AK Parti’ye oy vermiştir. AK Parti Bursa milletvekilleri ve İl Başkanı Ayhan Salman’a çağrıda bulunuyorum.

“Şimdi soruyorum değerli Bursa milletvekillerim, çok değerli il başkanım, ilçe başkanım, tüm AK Parti kadroları; Kirazlıyayla’nın haklı mücadelesinin neresindesiniz? Meyra Madencilik şirketine bu izinler nasıl verildi? Köylüyü bilgilendirmeden, köylüye sormadan, köyümüzün 150 metre yakınına, köyümüzün çıkışına bu fabrika iznini kim verdi? Bu tesis açılırsa köylü olarak hiçbir yere çıkamayacağız. Şu anda evlatlarımız olan askerlerle karşı karşıyayız. Bundan gurur mu duyuyorsunuz? Neredesiniz ? Bizim sesimizi duyun!”

Yenişehir, Bursa ve tüm Türkiye ye sesleniyoruz. Bizler köylüyüz ve bununla gurur duyuyoruz. Topraklarımız suyumuz, köyümüz  tehdit altında.  Evimizin 200 metre yakınına bu fabrikayı ve 110 dönüm alanda atık göletini yapmak istiyorlar. Bu şartlar altında biz burada nasıl yaşarız? Ne yetiştirir, nasıl geçimimizi sağlarız. Bursa’da yaşayan çocuklarımıza destek olsun diye ne göndeririz Üretimin durmaması bizim gibi köylerin korunmasından geçer.

Bizi duyun… Bizi duyun…

Öncelikle her zaman yanımızda duran sayın Şafak  Erdem olmak üzere sivil toplum kurumlarımız siyasi partilerimiz ve sesimize ses olan basın mensuplarımıza teşekkür ederiz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ