Zirvede Haber

İçimizde Uhdedir Balkan Şehitleri

İçimizde Uhdedir Balkan Şehitleri

KESTEL HABER MERKEZİ NAZİF EREK Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu (DÜNBALFED) Genel Başkanı ve aynı zamanda Gelecek Partisi Kurucular Kurulu üyesi Recep Varol, “Balkan Şehitlerini Anma Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Mesajında Genel Başkan Recep Varol; “8 Ekim 1912’de Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ’dan oluşan Balkan Birliği ile Osmanlı Devleti arasında başlayan Balkan Savaşında Şükrü Paşa kumandasındaki Osmanlı Ordusu Bulgarlara karşı 155 gün Edirne’yi canlarını hiçe sayarak korumuştur. Osmanlıya yıllarca başkentlik yapmış olan serhat şehrimiz Edirne muhteşem direnişe rağmen 26 Mart 1913’de düşmüştür. Şükrü Paşa kumandasındaki ordumuzun 5 aydan fazla süren savunması bir askeri dehanın ürünüdür. Bu savunma mutlak surette askeri okullarda okutulabilecek örneklikte bir şehir savunmasıdır. Hiç bir yardım almadan 155 gün yapılan bu savunma büyük bir mucizedir.

Ayrıca Ordumuz düşmanın yanında felaketler, hastalıklar ve açlık ile de mücadele etmiştir. Savaşın yanında hastalıklar ve açlıklar tarihimizin en büyük felaketlerinden birini yaşamamıza sebep olmuştur.

Öyle ki bu zorlu günler tarih kitaplarında ‘Saray içinde tutulan esir halkımız ağaç kabukları yemek zorunda kalmıştır’ diye yazmaktadır. 155 günlük savunmada askerlerimiz kahramanca mücadele etmiş, canlarını vatanları uğruna seve seve feda etmiştir.

Bu destansı günleri unutmamamızı, bilakis hatırlamamızı sağlayan, 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü’nde başta Şükrü Paşa ve serhat şehrimiz Edirne’nin savunmasını yapan kahraman askerlerimiz olmak üzere, esareti asla kabul etmeyen şanlı ordumuza ve bu toprakları tekrar bağımsızlığa kavuşturarak Vatan kılan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, Kahraman gazilerimize de minnet ve şükranlarımızı sunuyorum.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ