Zirvede Haber

GÖKYÜZÜ ALTINDA BİR DİRENİŞTİR YAŞAMAK

GÖKYÜZÜ ALTINDA BİR DİRENİŞTİR YAŞAMAK

Eğitimci Yazar Zeki Baştürk’ün kaleminden bir “Corona Gerçeği” Şu evren ne ilginç? Güneş ne doğuyor ne de batıyor? Salt dünya dönüyor. Dünyanın dönüşü bizde farklı algılamalara neden oluyor. On gündür evdeyim.

Önce kendi kendime özgürlüğümü kısıtladım. İki gündür ise yasal nedenlerle eve tıkıldım. Eve kapansam da yaşamımdan yakınmıyorum. Kitap, gazete okuyor, TV izliyor, günlükler yazıyorum. Elimde şu anda iki kitap var.

Orhan Kemal’in Cemile romanı ile Seha L. Meray’ın İnsanca Yaşamak adlı denemeleri. Zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorum. Corona ile birlikte el yıkamayı öğrendik. Kitaplardan başımı kaldırdığımda tüm kanalların yarışta olduğunu görüyorum.

Herkes el yıkamayı öğretiyor. Sanki daha önceleri yaşamımızda su ve sabun yokmuş gibi. Arasıra ilginç haberler de yayınlanıyor: Uzaktan Eğitim Skandallarla Başladı . Evde TV başında olan çocuklara ve ailelere ders adı altında siyasal propaganda yapılıyor.

Adnan Menders’in idamı görsel olarak sunuluyor ve ders aralarında ilahiler okunuyor. ‘’Koyun can derdinde kasap et derdinde’’. Bu salgından bile siyasal çıkar elde edilmeye çalışılıyor. Virüs’ün olumlu yanları da var kuşkusuz. Yaşananlara, yaşadıklarımıza başka açılardan , farklı yönlerden bakmaya çalışıyorum.

Örneğin insan eğitimine, insan sağlığına önem veren, insana yatırım yapan ülkelerle insanı ucuz iş gücü ve sömürü aracı olarak ülkeleri kıyaslıyorum. Büyük güç olarak görünen ABD emperyalizmi ile Batı uygarlığı adı altında vahşi kapitalizmin temsilcisi AB’nin bu salgında iflas ettiğini, umarsız kaldığını gözlemliyorum.

Buna karşın insana önem ve değer veren Çin, Singapur, Güney Kore gibi ülkelerle Küba’nın bu hastalıkla boğuşan ülkelere test ve sağlık ekibi göndermesine tanık oluyoruz. Halkımızın , ulusumuzun çok güzel bir geleneği vardır : İMECE. Ne güzel bir sözcük, ne güzel bir dayanışmadır.

Bir işi birlikte yapmak ve birlikte başarmaktır. Bu dayanışma ruhu, bu işbirliği yeniden alevlendi. Duyarlı gençler, komşular , evlerinden çıkamayanların alışverişini yapıyor, ilaçlarını alıyor, onların sağlıklarıyla yakından ilgileniyorlar.

‘’Birlikte Başaracağız’’ sözü dillerden düşmüyor. Zor zamanlarda bu İMECE ruhu ulus olduğumuzu kanıtlıyor. Bunca aymaza, vurdumduymaza ve bilgisize karşın. Ülkemizdeki bu dayanışma geleneğini şimdi Çin ve Küba uyguluyor. Gereksinimi olanlara test kiti , gereksinimi olanlara sağlık ekibi (doktor , hemşire vb.) gönderiyor.

Bu tutumuyla hem örnek oluyor hem de kapitalist ülkelere ders veriyor. İnsan eğitimine, insan sağlığına , insan yaşamına kısaca İNSAN’a değer verin, diyor. Hiçbir servet, insan yaşamından daha değerli değildir, diyor.

İnsanlık dersi veriyor. Corona salgınından sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına inanıyoruz. Güneş her zamanki gibi doğudan yükselir. Bu kez de Batı uygarlığının yerini Doğu’dan yükselen aydınlanma alacaktır.

Doğu’dan yükselen güneş tüm dünyayı aydınlatacaktır. Bundan böyle Avrupa gerici, Asya ilerici olacaktır. Neler düşündürdün gene Corona. Bu egemen sınıflara inat yine insanlığa iyilik yapacaksın.

Bizler de güç gösterenlere inat yaşamayı sürdüreceğiz. Güneş Doğu’dan yükseliyor , dünyamızı aydınlatmak için.

YOK ÖYLE …

UMUTLARI YİTİRİP KARANLIKLARA SAVRULMAK…

UNUTMAYIN ! GÖKYÜZÜ ALTINDA BİR DİRENİŞTİR YAŞAMAK.

Nazım HİKMET

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ