Zirvede Haber

CORONA 2

CORONA 2

Eğitimci Yazar Zeki Baştürk’ten “Corona Hikayeleri” çeşitlemeleri; “GÜZELLİKLERİ GÖRME YETENEĞİNİ YİTİRMEYENLER ASLA YAŞLANMAZLAR . (F.KAFKA)

Günlerdir Corona virüsünü konuşuyoruz. Corona ile yatıp corona ile kalkıyoruz. Haberlerde corona, magazin programlarında corona, sanal ortamda (facebook’ta, twitter’da , wats up’ta, messenger’da ) corona. Yaşantımız değişti. Sokağa çıkamaz olduk. Evlerimize hapsolduk. Bizler de pür dikkat kesiliyor, her paylaşımı belleğimize kazıyoruz. Corona’lı bir günden geriye kalanları beğeninize sunuyorum.

1-İTALYA KAVRULUYOR, ALMANYA KORKUYOR, İNGİLTERE UMURSAMIYOR
Bunda bir gariplik yok mu? Üçü de Avrupa ülkesi. Üçü de Batı kültürünün çıkış kaynağı. Özellikle İtalya, Rönenans ve Reform atılımlarının öncüsü. Neden Corona ile ilgili mücadelede üçü de birbirinden farklı uygulamalar içinde? İtalya herkesi evlere kapatırken İngiltere hiç umursamıyor. Toplumun tümünün bağışıklık kazanmasını öneriyor? Bunda bir gariplik yok mu? Düşünmeye değmez mi?

2- YİRMİ BİN ÖĞRETMEN ALINDI.
Corona nedeniyle okullar kapandı. Öğrenciler evlere gönderildi. Uzaktan eğitim, büyük bir muştu olarak sunuldu. Ülkemizin en ücra köşesine dek her öğrenciye hizmet sunulacağı büyük bir başarı olarak sunuldu. Dileyen öğrencinin televizyondan , dileyenin tabletlerden dileyenin ise akıllı telefonlardan dersi izleyebileceği anlatıldı.
Okulların kapandığı, öğrencinin eğitimden iyice uzaklaştırıldığı salt öğretimin yapılacağı bu dönemde (20.000) yirmi bin öğretmen alımının gerekçesi nedir? Hastanelere ve sağlık çalışanına (doktor, hemşire, laborant vb.) gereksinim duyulduğu bir zamanda öğretmen alımı niçin yapılır? İstihdam sorununu çözmek için mi yoksa corona ile mücadele etmek için mi?

3-AÇIKLANAN PAKET HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
-Konaklama vergisi Kasım ayı sonuna dek uzatıldı. (Herkes evinde olduğuna göre konaklama vergisi kimlere uygulanacak?)
-Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faizleri üç ay süreyle ertelenecek.
-Yurt içi hava yolu taşımacılığında KDV oranları üç ay süreyle %18 den % 1’e indirilecek. (Herkes evinde olduğuna göre bu olanaktan kimler yararlanacak? Bu bir özendirme değil mi?)
Açıklama maddelerini çoğaltmak olası. Ancak yanıt bekleyen sorular da var;
-Evde kalan yoksul aileler nasıl geçinecek? Ne içip yiyecek? Çoluk çocuk nasıl beslenecek?
-Su, elektrik , doğalgaz faruralarını ve kira bedellerini nasıl ödeyecekler?
65 yaş üstüne maske ve kolonya, emeklilere bayram ikramiyesi verilecek. Yoksullar ise dua ve sabır ile yetinecek. Onlar da ödüllerini öbür dünyada alacaklar.

4-KAN GRUBUNA GÖRE RİSK ORANI :
Virüsün yaşlılarda ( 70 yaş ve üstü) daha hızlı yayıldığı ve daha ölümcül olduğunu ilk günlerde öğrenmiştik. Kapitalizmin yaşlı nüfusu yok etme ya da azaltma düşüncesinde olduğunu biliyorduk. Bu hastalık bu düşünceyi uygulamaya yardımcı olabilirdi.
Şimdi yeni bir şey daha öğrendik. Yapılan araştırmalarda Corona virüsünün en çok A grubundaki kişileri etkilediği ortaya çıktı.

5- CUMA GÜNÜ VE KANDİL GECESİ CAMİLER KAPALI OLACAK.
Diyanet işleri, vazı kişilerin camilerde alınan önlemleri boşa çıkaran davranışlar sergilediğinin saptandığını belirterek il müftülüklerine Cuma günü ve kandil gecesi camilerin kapalı tutulması ve Cuma namazı için sala okunmaması talimatını verdi.

SONUÇ : Eve kapanma bize yaşamaktan zevk almamızı sağladı. Yaşama sevinci aşıladı. Yaşamdaki güzellikleri görmemizi öğretti. Paylaşmanın , kucaklaşmanın, sarılmanın, sevginin önemini kavrattı. Kitap okumanın, müzik dinlemenin, günlük yazmanın , spor yapmanın önemini ve değerini gösterdi.

Unutmayalım : Yaşamdaki güzellikleri görme yeteneğini yitirmeyenler asla yaşlanmazlar. Her şeye karşın hayat ve yarınlar yaşamaya değer. Yeter ki doğadaki ve çevremizdeki güzellikleri görelim.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ