Zirvede Haber

BAKAN ‘’TOLSTOY OKUYUN ‘’ DEDİ

BAKAN ‘’TOLSTOY OKUYUN ‘’ DEDİ

Eğitimci Yazar Zeki Baştürk’ten Sağlık Bakanına yanıt. “Günlük yaşantımız tekdüze oldu. Sabah kalkınca ilk işim haberlere bakmak oluyor. Dişe dokunur bir haber olmasa da alışkanlık gereği sonuna dek izliyorum. Haberler bitince elime telefonumu alıyorum. Facebook, wats up, Messenger, instagram ve twitter’daki paylaşımlara bakıyorum. Kimilerini beğeniyor, kimilerine yorum yazıyorum. Bu iş bitince elimdeki kitaplara yöneliyorum. Birini bırakıp ötekini elime alıyorum. Biraz sıkılınca da hava almak için balkona çıkıyorum. Böylesine tekdüze bir yaşamı sürdürüyorum. Akşam haberlerine dek sürdü etkinlikler.

İki bakan birden çıktı ekrana. Sağlık Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı. Kendi alanlarına ilişkin açıklamalar yaptılar. Açıklamalardan belleğimde kalanlar salt üç tümce : Okullarda öğretime 30 Nisan’a dek ara verildi. Ücretli öğretmenlere bu tarihe dek ücret ödenmeyecek. En çarpıcı, en can alıcı öneriyi Sağlık Bakanı yaptı: ‘’Tolstoy Okuyun’’ dedi. İşte bu öneri beynime şimşek gibi kazındı. İlginçtir ‘’ dua edin’’ demedi Tolstoy okuyun dedi. ‘’Demek ki bu virüsten bizi Tolstoy kurtaracak’’ diyerek sizler için Tolstoy hakkında bilgi vermek istedim. Tolstoy’dan söz edeyim biraz.

Rus ve Dünya edebiyatının en bilinen, en ünlü isimlerinden birisidir o. Tüm dünyaya esin veren onlarca farklı yapıtın sahibi Rus yazar Lev Tolstoy,9 Eylül 1828 yılında dünyaya gelmiştir. Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Tolstoy, küçük yaşta anne ve babasını yitirdiği için öksüz ve yetim büyümüştür. Eğitimini; önce Kazan Üniversitesi Batı Diller Fakültesi’nde, daha sonrasında Hukuk Fakültesi’nde sürdürmüştür. Fakat fakülteyi tamamlayamadan çeşitli nedenlerden dolayı bırakarak Polonya’ya gitmiştir.”Çocukluk” adlı yapıtını bu yıllarda kaleme almıştır.

Bir süre sonra Kafkasya’ya giderek orduya katılmış ve buradaki yoksulluğu ele alarak hikâyeler yazmıştır. Sofya Bers adlı kişiyle yaşamını birleştirmiş , eşinin büyük desteğiyle önemli yapıtlar ortaya koymuştur. Roman ,öykü , deneme türünde yapıtlar ve oyunlar yazmıştır. Romanlarından en çok bilinen ve tanınları şunlardır ; Hazin Bir Evliliğin Romanı, Çocukluğum, İlk Gençlik, Gençlik, Kazaklar , Savaş ve Barış , İnsan Ne İle Yaşar? Anna Karenina ve Diriliş. Bu yılların en önemli yapıtları “Savaş ve Barış” ve “Anna Karannina” dır. Bu yapıtlar, Tolstoy’un en önemli iki romanıdır.
Oyunlarının adı ilginçtir: Karanlığın Gücü, Aydınlanmanın Meyveleri, sanki günümüze ışık tutar .Yapıtlarında toplumun güncel sorunlarına değinen Tolstoy, edebiyat tarihinin önde gelen isimlerinden olduğu gibi, iyi bir eğitimci olarak ta tarihe adını yazdırmıştır.1910 yılında zatürre sebebiyle hayata gözlerini yummuştur.

Öğrencilik yıllarında Savaş ve Barış, Anna Karenina ve Diriliş adlı romanlarını okumuş, tiyatroya uyarlanmış olan Anna Karenina’yı Kenterler tiyatrosundan izlemiş biri olarak kitaplarında geçen özlü sözlerini de sizler için derledim. Sizler için yorumladım. Kırmızı ile işaretli olanlar Tolstoy’un sözleridir.
‘’Özgürlüğü elinden alınan çocuğa büyük derler.’’ Corona virüsü nedeniyle evlere kapatılanlar, özgürlüğü elinden alınan insanlar büyük insanlardır. Buradaki ‘’büyük ‘’ kavramı salt yaşça büyük olanları mı kapsamaktadır? Düşünmeye değer.

‘’Açlık insanı öldüren, partileri yaşatan bir olaydır.’’ Corona yüzünden işyerleri kapatıldı. Çalışanlar ya işten çıkarıldı ya da ücretsiz izne ayrıldı. Açıkçası çalışanlar, emekçiler açlığa mahkum edildiler. Kimin umurunda?
Açıklanan pakette ‘’Varsıllara nakit , yoksullara öğüt’’ verildi.

‘’Öyle horozlar vardır ki, öttükleri için, güneşin doğduğunu sanırlar.’’ Bugünkü basın toplantısında bilimsel veriler dışında her şey vardı. Bol bol güzel söz vardı, umut vardı. Her şey güllük gülüstanlıktı. Üretime geçmiştik, test yapıyorduk. Aydınlık gelecek bizleri bekliyordu. Gerçekler, bu denli açık ve umut verici mi?

‘’Yaşamak için bırakılmış bir yön baktım, yoktu: Ben direnmek için elimden gelin yaptım.’’ Tüm aydınlar, bilinçli insanlar , yaşamak için ayak direyenler gibi ben de elimden geleni yapıyorum. Bu yazıyı okuyanlar da ellerinden geleni yapıyorlar. Egemenlere, bizleri gözden çıkaranlara yaşama dört elle sarılacağız.

Corona salgını , yaşadıklarımızı sorgulamamıza, gözden geçirmemize neden oldu. Eleştiri ve öz eleştiri yapmamızı sağladı. Madem ki Tolstoy okuyacağız. Sözlerimi onun özlü ve güzel bir sözü ile bitireyim.

‘’Bir insan treni kaçırırsa başka bir tren gelir onu alır. Bir ulus treni kaçırırsa başka bir ulus gelir onu alır.’’

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ