Zirvede Haber

2020’de İşsizlik Rekor Kıracak!

2020’de İşsizlik Rekor Kıracak!
“2020’de Türkiye’de işsizlik rekoru kırılabilir!” Türkiye’nin en önemli sosyal güvenlik uzmanlarından Özgür Erdursun, yaptığı açıklamada Türkiye’yi bekleyen işsizlik tehlikesine dikkat çekti. Erdursun, “Düşük ücretler, düşük emekli maaşları, yapılan düşük zamlar, enflasyonun, çarşıda pazarda açıklanandan yüksek olması gibi sorunlar çözülmeden işsizlik sorununun çözülmesi mümkün değil” dedi.
 
İşsizliğin günden güne artan bir tablo sergilemesi, vatandaşı 2020 yılı için korkuturken yeni yılda Türkiye’yi bekleyen işsizlik tehlikesini Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun anlattı.
 
Erdursun, “Ülkemizde işsiz sayısı her geçen gün artıyor, rakamlar bunu ortaya koyuyor, bunun başlıca nedenleri var. Bunun nedenleri düşük emekli maaşları, düşük asgari ücretler, yüksek sigorta maliyeti” dedi.
 
“SOKAKTA ENFLASYON AÇIKLANDIĞI KADAR DÜŞÜK DEĞİL”
 
“Emekliye ve memura yüzde 6,5, asgari ücretliye yüzde 15,3 oranında zam yapıldı. Ancak enflasyon oranı yüzde 35 civarında. Enflasyonun sokakta açıklandığı gibi olmadığını çarşıya, pazara, sokağa çıkınca anlayabiliyoruz, daha yüksek oranda enflasyon var” diyen Erdursun, ücretin düşük, enflasyonun yüksek olmasının işsizliğe etkisini şöyle açıkladı: “Bu enflasyonla, düşük ücret alan birisi daha az para harcıyor, harcamalarını kısmak zorunda kalıyor. Markete girdiğinde benim zaten param belli daha az para harcamalıyım derse o market toptancıya çok fazla sipariş veremez, sipariş gelmezse üretici üretimi yapmaz, talep olmadığından daha az üretim yapacak üretici daha az kişiyle üretim yapmaya başlar, işçi çıkartır.”
 
DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI DA İŞSİZLİĞE SEBEP OLUYOR
 
Erdursun emekli maaşlarının düşük olması da işsizliğe sebep olan faktörlerden diyerek, “Emeklilerin düşük ücret alması, emeklilerin sistemden çıkmaması anlamına geliyor. Bugün ülkemizde 4 buçuk milyon kişi çalışmak zorunda.10 yıl önceye baktığımızda 1 milyon emekli çalışıyordu, şu anda bu sayı 5 milyona yakın. Emeklilerin sistemde olması demek gençlerin iş bulamaması demek, emekliye sistemden çık demek için gerekli bir ücret verilmesi gerekiyor, maaşlar böyle düşük oldukça sistemden çıkmalarını beklemek hayal olur” şeklinde konuştu.
 
TÜRKİYE’DE 9 MİLYON KAYIT DIŞI ÇALIŞAN VAR
 
“Emeklilikte yaşa takılanlar var, ülkemizde emeklilik için kendisinden istenen şartları tamamlamış ama 1999 yılında çıkan kanunla emekli olamayan insanlar, bunlar belli bir emekli maaşı almadıkları için çalışmak zorunda kalıyor ve bu da sistemden çıkamayan insanlar olarak işsizliğin sebeplerinden birini doğuruyor” diyen Erdursun, “Hem emeklilikte yaşa takılanlar hem de yüksek sigorta maliyetlerine bağlı düşük maaşlardan dolayı sigortasız olarak çalışanlar kayıt dışı oluyor. Türkiye’de 9 milyon kişi kayıt dışı çalışıyor. Bu kayıt dışılık işsizlik verilerini artırıyor. Hem işsizlik verileri artıyor, hem bu kişiler çalışma hayatında olmasına rağmen çalışma hayatında gözükmüyor, onlara ödenecek vergiler, primler sistemin içine girmiyor bu şekilde işçi zarar ediyor, işveren riske giriyor. Devletin de kasasına primler ve vergiler girmediği için o da ayrı bir zarar ediyor” ifadelerini kullandı.
 
“2020 İYİ BİR YIL OLMAYACAK”
 
“Ekonomideki başlıca sorunlar ve buna bağlı olarak düşük ücretler, düşük emekli maaşları, yapılan düşük zamlar, enflasyonun, çarşıda pazarda açıklanandan yüksek olması gibi sorunlar çözülmeden işsizlik sorununun çözülmesi mümkün değil. Bu sorunlar üretimin azalmasına neden oluyor, üretimin azalması da işsizliği beraberinde getiriyor” şeklinde konuşan Erdursun, “İşsizlik Türkiye’de 2020 yılında geçmişe göre daha yüksek oranlarda olacak” dedi.
 
Açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını belirten Erdursun, “Bize bazı rakamlar açıklanıyor ancak açıklanan rakamlar vatandaşın beklediği gerçek rakamlar değil. Halka gerçek bilgiler aktarılmalı ki ona göre çözüm önerileri geliştirilsin, bugün enflasyon açıklaması yaparken yüzde 1 de diyebilirsiniz ama kendinizi daha iyi göstermek için oranları düşük açıklamak kendimizi kandırmak ve çözüm üretiminin önüne geçmektir. Eğer bu sorunlara çözüm üretilmezse ilerleyen dönemlerde çözüm üretmeye fırsatınız kalmaz, sorunlar küçük bir kar topuyken çığ gibi karşınıza çıkar ve çözülemez. 2020 yılı ekonomide hem işsizlik hem üretim açısından iyi bir yıl olmayacak” açıklamasını yaptı.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ