Zirvede Haber

GÖRÜLMEYE DEĞER BİR SERGİ

GÖRÜLMEYE DEĞER BİR SERGİ

Eğitimci Yazar Zeki Baştürk’ün Kaleminden; “Sanatın Dijital Adı Fotoğraf” Fotoğraf bir sanat mıdır? Fotoğrafçı da sanatçı mıdır? Ne yeni alevlenmiş ne de basmakalıptır bu  soru?  Sorunun yanıtı, bence sanatın ta kendisi gibi   özneldir. Kimileri ,fotoğrafı sanatın dışında tutar. Onlar için sanat resimdir, heykeldir, müziktir . heykeldir, yazındır… Kimbilir  belki doğrudur da… Kimileri de ciddi bir “fotoğraf sanattır” savunucusudur.

Sanat nedir sorusunun yanıtına bile girmeden beni düşündüren birkaç noktayı burada dile getirmek istiyorum. Sanat, sanatçının bir konuyu söyleme biçimidir. Bir bakıma öyle değil mi ? Sanatçı size düşüncelerini sanatıyla açıklamaktadır. Sanat yapıtına  bakarken size birşey  duyumsatmak ister ya da birşey düşündürmek… Yüzünüzde ya bir gülümseme belirir ya da bir üzüntü, kızgınlık, mutluluk , sevinç vb.

Şimdi siz söyleyin aşağıdaki fotoğraflara baktığınızda bu fotoğraflar size birşey düşündürüyor mu? Sizde olumlu ya da olumsuz  bir duygu uyandırıyor mu? Yanıtlarınızı  bekliyorum…

Bu konuya niye girdim? Bugün Tayyare Kültür Merkezi’nde açılan bir sergiyi gezdim. Aslında tanıdık bir arkadaşımın (Işıl Çimenbiçer) fotoğrafları da olduğu için gittim. Fotoğraf makinasını elinden hiç düşürmez. Her olayı, her görüntüyü, her anı görüntülemek ister. Çektiği fotoğrafları da beğenirim.

İyi ki de  gitmişim. Böylesine güzel bir etkinlik, böylesine güzel bir sergi hafta sonu sona erecek. 18 Kasım günü serginin açılışı yapılmış. 23 Kasım cumartesi günü sona erecekmiş. Oniki (12)   fotoğraf sanatçısı  dörder yapıtla katılmış. Toplam  kırksekiz fotoğraf sergilenmiş. Hatır için gittiğim sergideki fotoğraflardan  gözümü de alamadım kendimi de. Her biri olağanüstü.

Fotoğrafların ortak teması genelde insan ve doğa.  Işıl arkadaşımınkiler daha bir farklı , daha bir güzeldiler sanki. İnsan sevgisini, doğa sevgisini , at sevgisini  olağanüstü güzel biçimde yansıtmış. Fotoğraflarda devinim var, eylem var, canlılık var. Çağlayandan akan suların çağlayışını görüyor, sesini duyuyorsunuz. Atlar , koşmuyor uçuyor adeta, biniciler cirit oynuyor. İnsanların mutluluğu yüzlerinden okunuyor. Fotoğrafçılar, bu çekimleri yaparken ruhlarını katmışlar, sevgilerini katmışlar belli ki. Bir de ‘’uzun pozlama’’ tekniğini kullanmışlar. Bu teknik de fotoğraflara canlılık ve hareketlilik katmış. Ben çok beğendim, çok etkilendim.

Bu sergiyi kaçırmayın. Her fotoğrafı dikkatlice inceleyin. Sizlerde de bir merak, bir sevgi,bir duygu uyandırıyor mu? O zaman sorunun yanıtı belli : Fotoğraf bir sanat, fotoğrafçı da bir sanatçı.

Emeği geçenleri kutlarım. Her birine sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ