Zirvede Haber

Boşalt Orayı…

Boşalt Orayı…
İlber Ortaylı: Osmalı Arşivi Bâb-ı Âli’ye geri dönmeli ‘Osmanlı Arşivi Sulandı’ haberi yankı buldu. Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Kağıthane’deki binanın boşaltılması lazım. Orayı ne yaparlarsa yapsınlar. Osmanlı Arşivi’nin yeri Bâb-ı Âli’nin yanındaki binadır” dedi.
 
İlber Ortaylı: Osmalı Arşivi Bâb-ı Âli’ye geri dönmeli
Uzmanların tüm uyarılarına rağmen 6 yıl önce, 165 milyon liraya Kağıthane’de dere yatağına inşa edilen binaya taşınan Osmanlı Arşivi’nin tehlike altında olduğu, paha biçilemez 100 milyon tarihi belgeyi korumak için “susuzlaştırma” ihalesi açıldığı haberindeki gerçekler özellikle tarihçilerin tepkisine neden oldu.
 
Cumhurbaşkanlığı Milli Arşiv Külliyesi’nin doğru yerde olmadığını vurgulayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Kağıthane’deki binanın boşaltılması lazım. Madem o binayı yaptılar başka bir şekilde kullansınlar” dedi.
 
Ortaylı yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
 
“O binayı ne yaparsa yapsınlar ama Osmanlı Arşivi’nin yeri Bâb-ı li’nin yanındaki binadır. Maliye’ye ait Eminönü Kaymakamlığı olarak kullanılan binaya taşınmalıdır. Bir de arka tarafta IRSICA’ya verilen İtalyan Mimar Fossatiye tarafından Sultan Abdülmecid döneminde yapılan bina var. Asıl Osmanlı Arşiv binası odur. Çok saygı duyduğumuz bir kurum olan IRSICA’ya (İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) başka bina verilmelidir. Bu iki bina arşive yeter. Birkaç binamız daha var zaten” diye konuştu.
 
2013 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan Osmanlı Arşivi Külliyesi TOKİ tarafından Siyahkalem Mühendislik’e inşa ettirildi.
 
Dönemin TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, binanın deprem ve sel başta olmak üzere her türlü doğal afete karşı dayanıklı olarak tasarlandığı, muhafaza altına alınacak belgelerin nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılardan en iyi şekilde korunacağı iddia etmişti. Ancak açılışın üzerinden çok geçmeden alarm sinyalleri çalmaya başladı.
 
Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi Külliyesi için temel altı susuzlaştırma çalışmaları devam ediyor. Külliye arazisinin birçok yerinde iş makinaları çalışıyor
 
Araştırmacıların belgelerin nemli ve ıslak geldiği iddiaları hep konuşuldu. Müze bölümündeki orijinal belgelerin yıpranmaya başladığı ve bu nedenle yerlerine kopyalarının koyulduğu iddiaları da yoğunlaştı.
 
Hassa Mimarlık: “Devlet elbette düşünmüştür”
 
Açılış sırasında Erdoğan’ın, “Eğer bir şey olursa, Hilmi Şenalp (Hassa Mimarlık) indi ilahide bunun hesabını sen verirsin” dediği projenin mimarı Hassa Mimarlık, tüm iddialara şu cevabı vermişti: “Hem sel riski, hem nemlilik açısından, neredeyse hiçbir risk ihtimali söz konusu değildir. Bu kadar bütçe ayıran devlet elbette bütün olumsuzlukları düşünmüş ve ilgili uzmanlara inceletmiştir.”
 
Ancak henüz 5 yaşındaki bu “özel ve akıllı” bina için “susuzlaştırma” ihalesine çıkıldı. Geçtiğimiz yıl açılan, “Cumhurbaşkanlığı Milli Arşiv Sitesi için İlave Çevre Düzenlemesi İmalatları ile Temel Altı Susuzlaştırma Tedbirleri alınması ve Uygulamasının Yapılması İşi” ihalesi 13.7 milyon liraya Özülke İnşaat’a verildi. Yaklaşık 11 aydır dozerler, kamyonlar, sondaj makineleri binanın her yerini delik deşik ediyor.
 
HASSA MİMARLIK
 
Projeyi gerçekleştiren Hassa Mimarlık’ın sahibi Hilmi Şenalp’in işleri, AKP iktidarıyla birlikte oldukça hareketlendi. İşte projelerden bazıları:
 
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii ve Kültür Merkezi
 
TC Berlin Büyükelçilik Binası Projesi
 
Topkapı Sarayı 1. Avlu Düzenleme Projesi
 
Ankara Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi
 
Amerika Diyanet Merkezi
 
Üsküdar Kültür Merkezi ve Evlendirme Dairesi
 
Tokyo Camii ve Kültür Merkezi
 
Berlin Şehitlik Camii ve Kültür Merkezi
 
Köln Camii Yarışma Projesi
 
Dubai Zaroni Camii
 
Ataşehir Mimar Sinan Camii
 
Küçük Çamlıca Köşkleri ve Çevre Düzenlemesi
 
Eyüp Sultan Türbesi Restorasyonu
 
Hırka-i Şerif Dairesi Restorasyonu
 
İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
 
Çanakkale Sembolik Türk Şehitliği
 
Aşkabat Ertuğrul Gazi Camii ve Kültür Merkezi
 
Çanakkale Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kabatepe Tanıtım Merkezi Projesi
 
Gazanferağa Medresesi, Türbesi
 
Hz. Necâşî Türbesi Habeşistan
 
Hidiv Kasrı Çevre Düzenlemesi
 
Yerebatan Sarnıcı Üzeri Çevre Düzenlemesi
 
İskenderpaşa Camii Restorasyonu
 
Yekaterinburg İmam el Buhari Camii Rusya
 
Şeyh Murad Dergâhı Rölöve Ve Restorasyon Projesi
 
Ahmed Yesevi Camii-Kazakistan
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ