Zirvede Haber

Intel 5G Çekirdek için Raf Başına 2,7 Kat Performans İyileştirmesi Sağlıyor

Intel 5G Çekirdek için Raf Başına 2,7 Kat Performans İyileştirmesi Sağlıyor

Intel Infrastructure Power Manager yazılımı, %30’un üzerinde ilave güç tasarrufu sağlıyor.

Getirdiği Yenilikler:  Intel Corporation, ağ operatörlerinin enerji tasarruflu ölçeklendirme taleplerine yanıt vermek için 5G çekirdek ağlarında ayak izi, güç ve toplam sahip olma maliyeti tasarrufu sağlayacak iki önemli güncellemeyi açıkladı:  Sierra Forest kod adlı Intel® Xeon® yeni nesil işlemcilerinin 288 adede kadar Efficient çekirdek (E-çekirdek) ile önizlemesi ve 5G çekirdek için Intel® Infrastructure Power Manager (IPM) yazılımının ticari kullanılabilirliği.

” 5G çekirdek ağları kurulmaya devam ederken, iletişim hizmeti sağlayıcıları daha yüksek bir altyapı verimliliğine ihtiyaç duyuyor. 5G çekirdek ağlarının çoğunluğu bugün Intel Xeon işlemciler üzerinde kuruluyken Intel, bu verimlilik zorluklarının üstesinden gelebileceği benzersiz bir konumda bulunuyor. Yol haritamıza yeni Efficient çekirdekleri ilave etmemizle ve Intel Infrastructure Power Manager yazılımımızın ticari olarak benimsenmesiyle, hizmet sağlayıcılar ağlarında benzersiz performans ve güç tasarrufu elde ederken toplam sahip olma maliyetini azaltabilirler.”

– Intel Başkan Yardımcısı ve Kablolu ve Çekirdek Ağ Birimi Genel Müdürü  Alex Quach

Neden Önemli: Ağ operatörlerinin kablosuz 5G çekirdek ağlarını oluştururken karşılaştıkları en önemli zorluklar, hâlâ enerji tüketimini ve altyapı ayak izini azaltmak.

Çalışma Biçimi: Geçtiğimiz sonbaharda Intel İnovasyon etkinliğinde tanıtılan Intel Xeon işlemci yol haritası, genişleyerek E-çekirdekli işlemcileri de kapsıyor. E-çekirdekler, ağ operatörlerine enerji ve toplam sahip olma maliyeti tasarrufu için optimize edilmiş işlemciler sağlayacak. Bu yılın sonlarında piyasaya sürülecek olan Sierra Forest kod adlı Intel Xeon yeni nesil işlemcilerde, 288 adede kadar çekirdek bulunacak ve operatörlerin raf başına 2,7 kat performans1 artışı elde etmelerine yardımcı olacak. Bu, 5G Çekirdek iş yükleri için endüstri lideri bir raf başına performansa karşılık geliyor2.

Yeni işlemciler, ağ operatörlerinin raf başına performansı, sanal CPU’ları (vCPU’lar) ve watt başına performansı uygulama yazılımında önemli değişiklikler yapmaksızın artırmalarına olanak tanıyacak. Intel, yeni işlemcileri ve Intel Infrastructure Power Manager yazılımını dağıtmak için operatörler ve 5G çekirdek yazılım tedarikçileriyle yakın işbirliği içerisinde çalışıyor.

CPU İnovasyonları Hakkında: Intel Xeon işlemciler, endüstride kendini kanıtlamış ve en yaygın kullanılan sunucu CPU’larıdır. İnovatif iş ortaklarından oluşan kapsamlı bir ekosistem tarafından desteklenen ve Intel’in teknolojik gelişmeleri ve E-çekirdekler kullanan işbirlikleri, daha sürdürülebilir bir gelecek için kanıtlanmış güç tasarruflarını açığa çıkarmaya yardımcı olacak.

  • Otuz yıldan uzun bir süredir iklim eylemi konusunda lider konumunda bulunan ve Birleşik Krallık’ın en büyük sabit hatlı geniş bant ve mobil hizmet sağlayıcısı olan BT Group için, ağlarını daha enerji verimli hale getirmek için temel bir öncelik. Intel ile yaptığı kapsamlı işbirliği, bu alanda faydalar sağlamaya devam ediyor. En yeni Xeon işlemci (Sierra Forest) ve Intel Infrastructure Power Manager’ın sunacağı muhtemel kazanımlar, BT Group’un sürdürülebilirliğe ulaşma sürecini önemli ölçüde hızlandıracak.
  • Dell Technologies, Intel ile işbirliği yapmak ve sunucularını dünyanın dört bir yanındaki operatörlerin taleplerini karşılayacak şekilde optimize etmek suretiyle, telekomünikasyon endüstrisinde gelişmiş sunucular sağlamaya devam ediyor.
  • Ericsson, 5G çekirdek alanında inovasyonlar yapmak için Intel ile uzun süreli ve kapsamlı bir işbirliği sürdürüyor. Bu yıl her iki şirket de kendi standlarında Ericsson’un çift modlu 5G Çekirdeği ve Ericsson Bulut Altyapısı üzerinde çalışan Intel Xeon yeni nesil işlemcilerini sergileyen sunumlar yapacak. Sonuçlar 3,2 kat performans artışına ve enerji tüketiminde %40’ın üzerinde düşüşe ulaşıldığını gösteriyor3.
  • Hewlett Packard Enterprise (HPE) ve Intel, Sierra Forest kod adlı Xeon yeni nesil işlemcilerde 5G altyapısı için bilişim güç verimliliğini ve performansını maksimuma çıkarmak için birlikte çalışıyor.
  • KDDI – Güç verimliliği ve çekirdek sayısı, 5G ağları oluştururken KDDI için temel göstergelerdir. Gelecekteki Xeon Xeon işlemcinin [kod adı: Sierra Forest] güç tasarrufu ve watt başına performans artışı son derece etkileyici. KDDI, platform dağıtımlarını destekleyecek bu yeni seçeneği memnuniyetle karşılıyor.
  • SK Telecom, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma sürecini hızlandırmak için geleceğin Intel Xeon işlemcisini [kod adı: Sierra Forest] ve 5G Çekirdek için Intel Infrastructure Power Manager’ı değerlendiriyor. Testler, yeni nesil 5G Çekirdek ağı dağıtımları için watt başına performansta çığır açan iyileştirmeleri doğruluyor.
  • Telstra, Intel ile işbirliği içerisinde, dünyanın en enerji verimli, en yüksek performanslı ve en sürdürülebilir 5G çekirdek ağını sunmak için Intel Xeon Yeni Nesil işlemcinin (kod adı: Sierra Forest) ağ değerlendirmelerini gerçekleştirmek üzere çalışıyor.

Intel Infrastructure Power Manager Hakkında: Geçtiğimiz yıl MWC 2023 etkinliğinde lansmanı yapılan, 5G çekirdek için Intel Infrastructure Power Manager yazılımı, operatörlerin Intel Xeon işlemcilerin yerleşik telemetrisinin sunduğu avantajlardan yararlanabileceğini ve CPU güç kullanımını; iş çıkarma yeteneği, gecikme süresi ve paket kaybı gibi temel performans ölçümlerinden ödün vermeksizin azaltabileceğini kanıtladı. Bu yazılım, mevcut ve gelecekteki Xeon tabanlı ağ altyapısına kurulabilir.

Net Sıfır Emisyonlara Ulaşma Hakkında: Ağ işletim giderlerinin %20’si ila %40’ı, enerji tüketimi kaynaklıdır.4 Bu yüzden, iletişim hizmeti sağlayıcılarının (CoSP’ler) uçtan uca güç kullanımını ve 5G ağlarının genel sürdürülebilirliğini bütünsel olarak optimize etmeleri kritik bir önem taşıyor. Intel Infrastructure Power Manager yazılımını 5G çekirdek yazılımlarına entegre etmek, operatörlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma sürecini hızlandırmalarına ve karbondioksit emisyonlarını dengelemelerine olanak tanıyor.  

  • Casa Systems, MWC’de Salon 2, #2G11’deki standında Dell Technologies ve Telenor ile birlikte 4. Nesil Intel® Xeon® işlemciler üzerinde çalışan Intel Infrastructure Power Manager ile %50’ye varan güç tasarrufunu gösteren bir demo sunacak. Casa’nın Intel IPM’e entegre 5G çekirdeği artık piyasada mevcut.
  • NEC, Intel® Infrastructure Power Manager’ı kullanarak UPF’nin enerji verimliliğini garanti altına alıyor ve artan güç tüketiminin karbon nötrlüğü için dengelenmesini mümkün hale getiriyor.

Bu başarı, mobil ağ trafiği işleme performansını büyük ölçüde artırmaya yardımcı olmasına ilave olarak,daha düşük güç tüketimi ve maliyetlere de katkıda bulunuyor.

  • Nokia’nın Intel ile sürdürdüğü derin ve geniş işbirliği, enerji tasarruflu ve sürdürülebilir çekirdek ağ altyapısı için cazip çözümler sunmayı da içeriyor. 5G çekirdek için entegre Intel IPM yazılımıyla Nokia, Intel Xeon işlemcilere sahip HPE ProLiant DL360 Gen 11 sunucularında çalışan 5G kullanıcı ve kontrol düzlemi işlevlerini test ederken sıfır paket kaybıyla CPU güç seviyelerinde %405 azalma olduğunu doğruladı. Nokia’nın IPM ile elde ettiği sonuçlar, Intel’in Xeon işlemcilerinin getirdiği nesilden nesle enerji verimliliği iyileştirmelerini tamamlıyor. Nokia, 2024 yılında bu yeteneğe dayalı olarak ticari olarak temin edilebilen ilk 5G çekirdek yığınını sunacak.
  • Orange, ağ işlevi altyapısının çalışma zamanı güç tüketimini önemli ölçüde azaltmak amacıyla Intel ve Nokia gibi ekosistem ortaklarıyla işbirliği yapıyor. Ağda Intel Infrastructure Power Management’tan yararlanmak ve #Sylva projesi gibi girişimlerde işbirliği yapmak, artan enerji verimliliği ve daha düşük işletme maliyetlerine giden yolu kısaltıyor.
  • Samsung, kullanıcılar için Intel IPM yazılımını içeren bir laboratuvar denemesini başlatmak üzere SK Telecom ile işbirliği yapıyor. Mevcut laboratuvar denemeleri, verim, gecikme ya da paket kaybından ödün vermeksizin %27’nin üzerinde CPU güç tasarrufu sağlandığını gösteriyor6. SK Telecom, binlerce metrik ton karbon emisyonunu dengeleyerek net sıfır hedeflerine doğru ilerlemeyi hızlandırırken, enerji tasarruflarının 10 milyon doları aşabileceğini öngörüyor. Samsung, Intel’in yeni işlemcilerini kullanan 5G Çekirdek yazılımının 2024’ün ikinci yarısında ticari olarak kullanıma sunulacağını belirtiyor.
  • ZTE, operatörlerin güç maliyetlerini ve ağ altyapısının toplam sahip olma maliyetini düşürmelerine yardımcı olmak için Intel ile yaptığı işbirliğini sürdürüyor. Operatörler, ZTE 5G Common Core Solution’a (Ortak Çekirdek Çözümü) entegre Intel Infrastructure Power Manager’ı kullanarak gereksinimlerini karşılayacak performansa ve verimliliğe ulaşacaklar.

Son Kullanıcılar Neler Yapabilir?  Müşteriler, Sierra Forest kod adlı Intel Xeon yeni nesil işlemcilerin tanıtımlarına tanık olmak için MWC’deki Intel Standını (Salon 3, Stand 3E31) ziyaret edebilir ve Intel Infrastructure Power Manager hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için 5G çekirdek ağ işlevi yazılım satıcılarıyla çalışabilirler.

Intel, üçüncü taraf verilerini kontrol etmemekte ya da denetlememektedir. Doğruluğu değerlendirmek için başka kaynaklara başvurmalısınız.

Intel, sera gazı azaltımına öncelik vermeye ve küresel çevresel etkimizi iyileştirmeye çalışırken daha sürdürülebilir ürünler, süreçler ve tedarik zinciri geliştirmeye devam etme kararlılığını korumaktadır. Uygulanabilir olduğu durumlarda, bir ürün ailesinin yahut belirli bir SKU’nun çevresel nitelikleri spesifik olarak belirtilecektir. Ayrıntılı bilgi için 2022 Kurumsal Sorumluluk Raporuna bakınız.

Intel Hakkında

Intel (Nasdaq: INTC), dünyayı değiştiren teknolojisiyle endüstride bir lider konumundadır ve küresel ilerlemeyi kolaylaştırarak yaşamları zenginleştirir.  Moore Yasası’ndan ilham alarak, müşterilerimizin en büyük zorluklarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmak, yarı iletkenlerin tasarımını ve üretimini sürekli olarak geliştirmek için çalışıyoruz.  Zekâyı bulut, ağ, uç ve her tür bilgi işlem cihazına dahil ederek,  verilerin işletmeleri ve toplumu dönüştürme ve iyileştirme potansiyelini açığa çıkarıyoruz.  Intel hakkında ayrıntılı bilgiyi şu adreslerde bulabilirsiniz: newsroom.intel.com ve intel.com.

© Intel Corporation. Intel, Intel logosu ve tüm diğer Intel işaretleri, Intel Corporation ya da yan kuruluşlarının ticari markalarıdır. Diğer isimler ve markalar başkalarının mülkiyetinde olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ