Zirvede Haber

TATLIOĞLU İLE ÇOK ÖZEL..!!

TATLIOĞLU İLE ÇOK ÖZEL..!!

Bursa’mızın büyük değerlerinden olan 27.Dönem  Bursa Milletvekili, İyi Parti TBMM Grup başkanı, Ekonomist Prof.Dr. İsmail Tatlıoğlu ile birçok merak edilene cevap bulduğumuz okuyucularımızdan gelen soruları yönelttiğimiz keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

**** Öncelikle değerli hocam bizleri ekibimizi uzun bir aradan sonra tekrardan konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. 27. dönem Bursa Milletvekili ve İyi Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Başkanı Ekonomist Prof.Dr. İsmail Tatlıoğlu’na  konuk olacağımızı sosyal medya aracılığıyla paylaştığımızda gerçekten soru bombardımanına da tutulduk. Bayağı da bir soru geldi hocam size.Tüm sorularımızı sorabilme adına kısa kısa cevaplarla ilerleyelim isterseniz hocam.Çalışmalar nasıl gidiyor , şu an neler yapıyorsunuz?  Bu soruyla başlayalım isterseniz.

—Ben de sizlerle uzun zaman sonra bir araya gelmemizden dolayı gerçekten mutluyum.Ben üniversiteye döndüm Uludağ üniversitesi’ndeyim aynı zamanda Mudanya Üniversitesi ile de sürecimiz devam etmekte.

****En çok merak edilen de İyi Parti’nin son durumu, alınan kararlar vesaire.İsterseniz  bu konuyla ilgili başlayalım hocam,çünkü bir çok İyi Parti’li yaşanılanları merak ediyor.

MUHALEFETİN TÜRKİYE’DE ÇOK CİDDİ YENİLENMESİ LAZIM..!!

—- Şöyle söyleyeyim sorunuza. 14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta millet ittifakı olarak bir seçim kaybetti. Ama özellikle de liderliklerin tutumu partileri bu seçimin  kaybından daha fazla yıprattı. Kemal Bey’in devam etme kararı. Partilerin mecliste adeta seçmensiz milletvekilleri, seçmeni olmayan milletvekilleri, grup var ama seçmeni yok adeta.Dolayısıyla bütün bunlar muhalif siyaseti demoralize etti.İyi Parti bir yenilenme yoluna gittiğini söyledi, işin özeti şu; 5 yıllık süreç içerisinde siyasal yapıyı değiştirme iddiasını takip eden muhalefet başaramayınca,tabii ki başarısızlığın faturası bu siyasi partilere ve onların kadrolarına çıkar.Onlar bu bedeli ödemek zorundadır.Ödememek, direnmek seçmen nezdinde itibar kaybeder.Şu an Cumhuriyet Halk Partisi’nde kısmen değişim bunu biraz telafi ediyor,özellikle Türkiye’de muhalefetin kendisine çok ciddi bir şekilde yenilemesi gerekir.

*** Hocam yine tekrardan ittifak canlanır mı diye birçok soru gelmiş?

—Olacağını zannetmiyorum ,millet ittifakının tekrar olabilme ihtimalinin olmadığını düşünüyorum.çünkü Bu konuda iyi Parti’nin  çok net bir tutumu var. Ve ittifaklar sistemini zorlamayacak , mecbur kılmayacak sistem üzerinde siyasette de böyle bir düşünce fikir var gibi gözüküyor.

**** Son zamanlarda 50+1 onun yanı sıra 40+1 gibi yorumlarda birçok cennahtan gelmekte, bu konuyla da ilgili okuyucularımızdan birçok soru gelmiş hocam.

—- O da şu;İttifaklara mecbur kılan bir yapıdan uzaklaşma amacı taşıyor bu tür tartışmalarda. Bu yapı kurulurken kabul edilen bir sistem biliyorsunuz. Cumhurbaşkanlığı hukuk kurulunun bir değerlendirme raporu var, Sayın Mehmet Uçum’un başında olduğu onların raporu da 50+1’in altındaki bir rakamın 40+1 gibi Türkiye için çok ciddi sıkıntılar doğuracağı şeklinde. Yani bizzat Cumhurbaşkanlığı hukuk politikaları kurulumunun raporu da 50+1 konusunda ısrarcı.

40+1-50+1’DEN ZİYADE BAŞKANLIK SİSTEMİNİN ALT YAPISI OLUŞTURULMADI..

40+1 vesaire bu şeyler kesinlikle olmaz. 40+1, 50+1’den ziyade Türkiye’de bu  başkanlık sisteminin altyapısı oluşturulmadı. Yani anayasada yönetmeliklerde Meclis iç tüzüğünde bunlar değişmedi. O nedenle bütün  bunları başkanlık sistemini Demokratik bir çizgiye taşıyacak kurumsallaşmayı yapmamız lazım. Bu 40+1,50+1  meselesi değil. Bu çözmez bu kesinlikle çözmez.

*** Profesör Doktor İsmail Tatlıoğlu’na konuk olacağımızı söylediğimizde  bilhassa emeklilerden  birçok soru gelmiş.En düşük emekli maaşının 7500’de kalması ve geçtiğimiz Temmuz’da hiç zam yansımamasıyla ilgili değerli hocam.

ÇALIŞMA HAYATININ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE DÜZENLENMESİ LAZIM.

—- Evet şimdi 16 milyon emekli var 30 milyon çalışan olduğunu düşündüğümüzde, aşağı yukarı 1.8 çalışana  bir emekli düşüyor. Bu kaldırılabilir bir yük değil. Türkiye’nin  bu konuya çok uzun soluklu çözüm bulması lazım.Aslında birkaç kere buldu, 1990’larda buldu, ama siyaset bunu bozdu. 2008’de çok ciddi  radikal emeklilik konusunda kararlar alındı ama yine seçime girerken bu tekrar bir şey haline geldi. O yüzden bu yük çok taşınabilir durumda değil. Emeklilerin satın alma gücü de ortada çalışma hayatının yeniden sağlıklı bir şekilde düzenlenmesi lazım.

****Bursa sizi çok sevdiğinden tabii sizin vekil olarak devam etmenizi de çok geniş toplum kesimleri istiyordu değerli vekilim.Fakat  siz tabii en son  seçimlerde vekil adayı olmadınız sonrasında seçimlerin kaydedilmesi ile de görev alamama durumuyla karşı karşıya kaldınız.

— Şöyle söyleyeyim, nihayetinde her şeyin bir sonucu var.Bizim planlamamız seçimi kazanmak yolundaydı ve yürütmede etkin bir rol almak üzerineydi. Bu sadece benim için değil, çok arkadaşımız içinde böyleydi. Şimdi yine üniversitede yine bir kamu hizmeti anlamında  topluma hizmet anlamında çalışmalarıma devam ediyorum.

*** Tabii Sayın vekilim değerli hocam cumhuriyetin 100. yılı ile ilgili düşüncelerinizi de almak isteriz.

—- Cumhuriyet Türkiye’nin 300 yıllık arayışının bir sonucudur. Biz daha pürüzsüz daha bizi yukarılara taşıyacak bir süreç olarak bakmamız lazım insan onuruna yakışan, çağın gereksinimi bunu demokrasi ile tam demokrasiyle taçlandırmamız lazım. Bu anlamda tabii ben bütün  insanlarımızın cumhuriyetin 100. yılını ayrıca kutlamak isterim.

*** Filistin’de  uzun yıllardır uygulanan ve son olarak Gazze’de binlerce insanının öldürülmesi ile ilgili ne gibi değerlendirmelerde bulunmak istersiniz hocam.

KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL.

— Bu konu ile ilgili, şöyle söyleyim. Bu çok kabul edilebilir  ve katlanılabilir bir durum değil.Burada sadece bağırmakla ve protesto ile bu zamana kadar ne duruma geldik.Türkiye başta olmak üzere bölgesel istikrarı gözeten temel politikayı hakim kılması lazım.Yani bölgenin istikrarı Türkiye’nin ve bölgenin lehinedir. Kavgalı bölgelerden huzur çıkmaz, dünyanın hiçbir yerinde kavgalı bölgelerde refah yoktur.Akıllı ülkeler sınırlarından ve çevrelerinden kavgayı kovmuş ülkelerdir.

*** Yavuz Ağıralioğlu bir parti kuruyormuş nasıl tutar mı diye yine birçok kesim ve çevreden sorular gelmiş.

NİHAYETİNDE PAZARA ÇIKACAK

— Hayırlısı olsun, son nihayetinde pazara çıkacak müşteri var mı yok mu görecek, bu iş böyle.Partileri  millet kuruyor, millet kapatıyor. Yavuz Bey’de  eğer kurarsa arkadaşlarıyla beraber pazara çıkacak.Kendisiyle geçtiğimiz  günlerde  bir telefon görüşmemiz oldu.

*** Yoksa sizi davet mi etti hocam 🙂

— Yok hayır 🙂  Ama yani bir Parti kurma düşüncesinde olduğunu paylaştı. Nihayetinde pazara çıkacak milletten bir teveccüh varsa onlar için güzel olacak, hayırlısı olsun.

*** Genel Başkan Meral Akşener’in “81 ilde de aday çıkartacağız”. Diye bir açıklaması oldu gelecek yerel seçimlerle ilgili bu konuya bakış açınız nasıl hocam?

İSTİSNALAR OLABİLİR MİYDİ? OLABİLİRDİ..!!

—Saygı duymak lazım , esasında beklenti yaratmak adına doğru bir şey, doğru bir politika.Kısa dönemde değil ama orta vadede beklenti yaratmak adına doğru yani bunun istisnası olabilir miydi? Olabilirdi, bu ayrı bir şey. Belki bazı istisnalar olabilirdi. Selektif bir politika güdülebilir miydi?. Güdülebilirdi belki. Ama eğer bir partinin karar alma mekanizması böyle bir karar verdiyse ona saygı duymak lazım.

*** 2024 ile birlikte asgari ücret zamları 6 aydan 6 ay değil de yılın sonlarında sadece bir kere olacağı ile ilgili açıklamalar geliyor.Bunun uygulanabilirliği ile ilgili bu anlamda Asgari ücret olarak  maaşlarını alan  çok geniş toplum kesimlerinden bu konuda sorular geldi.

ENFLASYON KONTROL ALTINA ALINMAZSA BU KARARDAN DÖNÜLÜR

— Enflasyon düşmeden bunun kararını alamazsınız. Enflasyonun düşeceği beklentisi adına bu karar alındı. Enflasyon kontrol altına alınmazsa o karardan dönülür yoksa geniş toplum kesimleri için büyük sıkıntı oluşmuş olur.

*** Son gündemin en Flaş gelişmesi de Dikbayır mevzusu bu konuda neler söylersiniz hocam.

TAM ANLAMIYLA CAN SIKICI

— Ümit bizim 5 yıl beraber çalıştığımız arkadaşımız. Bir siyasi partide bu tür şeyler hoş değil.Yanlış ve hoş değil.Sadece  Ümit için değil , bir partide buna benzer olayların varlığı hoş değil, tam anlamıyla can sıkıcı.

*** Yerel seçimlerde yaklaşıldı 4 ay kaldı neredeyse Bursa’daki yerel seçimleri nasıl görüyorsunuz?

BURSA MAALESEF SORUNLARINI STOKLADI..

—Seçim rekabet içerisinde geçerse ,bu iyi bir şeydir. İyi bir rekabet olursa bu  iyi bir şeydir,bundan şehir kazanır. Bursa’nın şöyle bir özelliği var. Bursa ne yazık ki AK Parti döneminde de AK Parti’de olmasına rağmen İstanbul’da Ankara’da birçok hizmetler verildi İstanbul’da Kadir Topbaş zamanında mesela, Bursa maalesef sorunlarının stokladı, biraz zayıf kaldı gibi ,aynen öyle. Biraz Bursa bu nedenle politikada güçlü isimleri çıkartamadı,heyecan yaratacak kişiler çıkartamadı.

*** Değerli hocam tabii Bursaspor’la da ilgili birçok soru gelmiş. Bu anlamda Bursasporluların içi kan ağlıyor. Süper Lig, 1 Lig derken kaç senedir 2 ligde mücadele ediyor. Geçen sene son dakikada  kalmış olduğumuz 2. ligde bu sene tamamen genç takımla kötü gidişat devam ediyor.

MALZEME DEĞİŞMEDEN,MENÜ DEĞİŞMEZ.

— Bursaspor’un durumu gerçekten vahim. Öncelikle Tabii buraya getirenlerden kurtulması lazım, kurtulabilmesi için. Buraya getirenlerden kurtulmadan bu olmaz. Bursaspor şampiyon olmuş bir takım Bursaspor’a hiç yakışmıyor ama bunda herkesin suçu var. Sadece birkaç kişinin değil, malzeme değişmeden menü değişmez.

*** Değerli hocam bizim sormak istediğimiz, okuyucularımızdan gelen  sorular bu kadar son olarak siz ne gibi mesajlar vermek istersiniz Bursalılara ,Tüm Türkiye’ye?

BURSA ZOR ULAŞILAN VE İÇİNDE DE ZOR DOLAŞILAN BİR ŞEHİR..!!

— Yerel seçimler İnşallah Bursa’nın güçlü bir şehir yönetimi ile çıkması ve stoklanan sorunlarını çözmesi lazım.Bursa  kendi ölçeğindeki  şehirlerin tamamının gerisinde bir şehir, tamamından pahalı bir şehir  ,tamamından sıkıntıları  çok olan bir şehir.  Aynen böyle, İstanbul’dan pahalı bir şehir, Ankara’dan pahalı bir şehir, Ankara’dan sorunları çok olan bir şehir.Zor ulaşılan ve içinde de zor dolaşılan bir şehir. Ve en önemlisi sosyal zenginliği giderek  tüketilen bir şehir. Bursa’yı anlamak lazım, Bu da siyasetin görevi. Ben son olarak buradan üç buçuk milyonu aşkın Bursalıya 85 milyonu  aşkın Türk insanına Bursa’dan sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum, esenlikler diliyorum.Diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ