Zirvede Haber

Özge Demir yazdı; ‘İMAR BARIŞI’ MAĞDURİYETİ

Özge Demir yazdı; ‘İMAR BARIŞI’ MAĞDURİYETİ

Genç meslektaşımız Özge Demir makalesinde;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın; 2019 yılında yayınladığı “imar barışı” reklamını hatırlamayanınız var mı ? Hafızamızı biraz yoklayınca hemen hatırlayacağımız bir reklam.

Neden mi ? Reklam çok pozitif ve huzurlu bir ortamda çekilmiş. Yeşillikler içinde,açık havada, bahar havası tadında bir ortam.Reklam yüzü olarak Hasan Kaçan seçilmiş. Tanımayanınız varsa hatırlatayım.2002 yılında “Ekmek Teknesi” dizisinin oyuncularından biriydi. “Heredot Cevdet” karakteriyle gönüllerde taht kurmuştu. Diziyi izleyenler; Heredot Cevdet’in olduğu sahneleri özellikle beklerdi.Anlattığı hikayeleri dinlemek için diziyi izleyen bir kitle oluşmuştu.

Bu reklamda da, Hasan Kaçan vatandaşa imar barışının geldiğini müjdeliyor. Vatandaşın sorduğu sorulara gülümseyen yüzüyle cevap veriyor.

Reklamda Hasan Kaçan yeşillik bir alanda toplanmış bir gurup insana sesleniyor: “Amcalarım,ninelerim,teyzelerim, kardeşlerim; devletten size müjde!
‘İmar Barışı’ geldi. ”

Ton ton,şirin bir teyzemiz şaşırıyor.

— Aaaa ! sesleri yükseliyor. Herkes şaşkın.

“Ne güzel müjdeli haber ” diyorlar.

Hemen oradan beyaz pos bıyıklı, sekiz köşe kasketli bir amcamız geliyor.

— Hasan Bey, nedir bu imar barışı ?

Hasan Bey, açıklıyor.

— Devletten vatandaşa uzatılan şefkat eli! Geçmişte kayıtsızca yapılan yapılar kayıt altına alınıyor. Devlet vatandaşıyla helalleşiyor.

Reklamın başında şaşıran teyzemiz mahcup bir şekilde soruyor;

— Ah Hasan Bey ah ! Zamanında açıkta kalmamak için,bilip bilmeden iki göz oda yaptık ama hep ha yıkıldı ha yıkılacak korkusuyla yaşadık. Bizimle helalleşiyorlar mı ?

Hasan Bey çok pozitif. Hemen cevap veriyor.

— Devlet vatandaşın sorununu çözmek için var. Üstelik artık evinize; elektirik,su, doğalgaz bağlanabilecek.

Kravatlı,takım elbiseli, prezentıbıl bir genç adam soru soruyor bu defa:

—Hasan Ağbiciğim; aldığım ev arsa topuklu,bizim konutların da tapusu verilecek mi ?

Hasan Abimiz cevap veriyor:

— Bittabi,komşular aranızda anlaşınca arsa tapularınız tek tek konut tapusuna dönüşecek.

Genç bir kız soru soruyor bu defa babası adına;

— Babam kira dükkandan çıkarılınca; evimizin altını iş yerine çevirmişti. Oda bu barışa dahil mi ?

Hasan Bey Mevlana edasıyla ;

— Onunla da barışılıyor.İş yeri yasal hale geliyor.

Sonra birden reklam müziği değişiyor.

Hüzünlü bir müzik giriyor arka fondan. Yaşlıca bir amcamız ağır ağır geliyor Hasan Bey’in yayına. Karamsar ve üzgün.

— Oğlum evlendiğinde kiraya bile çıkamıyordu. Hanımın bileziklerini sattık.El mecbur bahçede onlara bir yer yaptık. Bu durum bizim içinde geçerli mi ?

Hasan Abimiz; güler yüzüyle cevap veriyor:

— Üzme kendini amcacım.Evlatların evlerinde gönül rahatlığıyla otursunlar .İnternetten e-devlet’e başvurup; yapı kayıt belgesini almanız yeterli.

Sonra Hasan Abimiz ekrana yaklaşıp izleyiciye açıklama yapıyor :

— Hemen e-devlet sisteminden başvurun. Yapı kayıt belgenizi alın.

Ne kadar güzel bir tanıtım reklamı. Her tipolojiden insan var. Yaşlısı,genci,kadını,erkeğ; herkes imara aykırı birşeyler yapmış olabilir ama her ne olursa olsun hepinizi kucaklıyoruz. Gelin, iki tıkla internetten yapı kayıt belgenizi alın. Sorun çözülsün.

Reklamın ana fikri bu.

Peki; ben size bu reklam filmi binlerce mağdur yarattı desem inanır mısınız ?

Bu sıcak reklamdan hemen sonra;başvuru yapıp,yapı kayıt belgesi alan fakat farklı farklı nedenlerle yapı kayıt belgeleri iptal olan mağdurlar var.

Yapı kayıta hiç başvuramayan mağdurlar var.

Pandemi sürecinde ve deprem sürecinde evi yıkılan,depremden kaçan ve kendi arsasına, tarlasına müstakil ev yapmak zorunda kalan mağdurlar var .

Bu mağdurlar; her gün evsiz kalma korkusuyla karşı karşıyalar. Rahat uyku uyuyamıyorlar.Bu haksızlığın sona ermesini istiyorlar.

Müteahhitler tarafından kandırılarak,imar izni olmayan evler satın alan mağdurlar var.İmar Barışı döneminde ortaya çıkan gerçekle neye uğradığını şaşıran mağdurlar; para vererek aldıkları evlerinden çıkartılma korkusuyla yaşıyorlar .Uzayan mahkeme süreçleri ve dosya masrafları da cabası.

Yapı kayıt belgesi mağduriyeti hızla büyüyor. Bu mağdurlar ilerleyen günlerde açıklanması beklenen torba yasayı umutla bekliyor. Torba yasada çözüm bulmayı diliyor.

Hasan Abicim; Ballandıra ballandıra anlattığın ‘imar barışı’ yeni küsler yarattı.Bu küslerin sayısı çok daha fazla haberin olsun.

Belki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir reklam filmi çeker .Bu vatandaşların mağduriyetlerini gidereceğini anlatan bir reklam filmine, sen yine gülen yüzünle çok yakışırsın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ