Zirvede Haber

Grip deyip geçmeyin Dr. Murat Yaycı: “Gripte erken tedavinin önemi kritik”

Grip deyip geçmeyin Dr. Murat Yaycı: “Gripte erken tedavinin önemi kritik”

Atabay İlaç Medikal Direktörü ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Murat Yaycı, “Grip, hafife alınmaması gereken bir sağlık tehdididir. Grip hastalığına yönelik spesifik antiviral tedavi mevcut. Hastalığa yakalanan herkesin hekim kontrolünde erken tedaviye başlaması gerekiyor” dedi.

Halk sağlığı uzmanları özellikle havalar serinledikçe etkisini artıran grip hastalığının ciddiye alınması gerektiği konusunda uyarıyor. Ayrıca erken tedavinin, hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Bu nedenle grip belirtileri gösteren kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık profesyoneline başvurması önemli. Ayrıca, risk altındaki grupların koruyucu tedbirleri alması ve grip hastasıyla temas halinde antiviral tedavi düşünmesi gerekiyor.

Atabay İlaç Medikal Direktörü ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Murat Yaycı, “Sonbahardan itibaren en sık karşılaşılan hastalıklardan biri olan grip, her yıl dünya genelinde 250-500.000 kişinin ölümüne neden olan ciddi bir sağlık sorunudur ve damlacık yoluyla kolayca bulaşabilir. Yılda, dünya genelinde 3-5 milyon kişiyi etkileyen bir virüs tarafından tetikleniyor ve özellikle öksürme ve hapşırma gibi durumlarda çok sayıda virüs içeren damlacıkların etrafa yayılmasına neden oluyor. Grip hastalığının erken tedavi edilmesi büyük önem taşıyor çünkü bu hastalık, erken tedaviye başlandığında hafif belirtilerle atlatılabiliyor” diye konuştu.

Risk grupları hastalığı ciddiye almalı

Dr. Murat Yaycı, grip belirtilerine sahip olan kişilerin hemen bir sağlık profesyonelinin kontrolünde tedaviye başlaması gerektiğini vurguladı. Yaycı şöyle konuştu: “Özellikle risk altındaki gruplarda grip daha ağır seyredebilir, bu nedenle bu kişiler hastalığı ciddiye almalı. Grip hastalığına neden olan influenza virüsüne karşı özel antiviral tedavi mevcut. Bu tedavinin erken dönemde başlatılması hastalığın ağırlaşmasını önleyebilir. Hastalık tedavi edilmediğinde zatürre ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Grip nedeniyle hastaneye yatırılan 65 yaş üzeri kişilerde ölüm riski 6.3 kat daha fazla. Grip olan gebe kadınların taşıdıkları bebeklerin ölüm riski 3,6 kat, grip olan obez kişilerde ise ölüm riski 2 kat artıyor. Risk gruplarında tedavi kadar koruma da büyük önem arz ediyor.”

Grip hastasıyla temas etmiş kişiler en az 10 gün boyunca antiviral tedavi almalı

Grip, özellikle bebekler, yaşlılar, gebeler, obez kişiler ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha şiddetli seyredebiliyor. Dr. Murat Yaycı, bu risk gruplarındaki kişilerin grip hastasıyla ev ortamında korunmaksızın temas etmesi durumunda en az 10 gün boyunca koruma amaçlı antiviral  tedaviyi alması gerektiğini vurguluyor.  Murat Yaycı grip hakkında bilinmesi gereken bazı gerçekleri şu şekilde sıralıyor:

  • Tek bir hapşırıkla havada 2 milyon civarında virüs partikülü yayılabilir.
  • Grip hastasından 90 cm. uzakta oturduğunuzda, 1 dakika içinde soluduğunuz havadan alabileceğiniz virüs miktarı 350 adet olabilir.
  • Grip virüsü insan vücuduna girdiğinde hızla çoğalır ve tedavi erken dönemde başladığında zatürre riski %50’nin üzerinde azalır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ