Zirvede Haber

Yeni KDV düzenlemeleri üretici ve alıcı arasında ciddi tartışmalara yol açıyor

Yeni KDV düzenlemeleri üretici ve alıcı arasında ciddi tartışmalara yol açıyor

Finans Uzmanı Murat Özsoy, üç gün içinde yürürlüğe girecek olan KDV oranı esas alınması hakkında kanununa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özsoy, yeni düzenlemelerin reel sektörde üretici ve alıcılar arasında ciddi tartışmalara ve ihtilaflara neden olduğunu belirtti.

10 Temmuz tarihinden sonra mal teslim eden üreticilerin yüzde 20 KDV oranıyla fatura kesmek zorunda kalacaklarını aktaran Finans Uzmanı Murat Özsoy, bu durumun alıcılar tarafından ilave 2 puanlık bir maliyet artışı olarak karşılanacağını ifade etti.

“SÜRE KISITI TARTIŞMALARI BERABERİNDE GETİRDİ”

Özsoy, mal teslimi veya hizmetin ifasının gerçekleştirildiği tarih ile faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranlarının farklı olması durumunda, faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranının esas alınması hakkında 10 Temmuz tarihine kadar süre kısıtı getirilmesinin bu tartışmaları beraberinde getirdiğini belirtti.

“ÜRETİCİNİN TALEPLERİ KARŞILAYAMAYACAĞI BİR GERÇEK”

Özsoy, “Bu nedenle, alıcılar pazartesi günü mal teslimi ya da faturasının düzenlenmesini talep etmeye başlamış durumda. Ancak, birçok üreticinin genel ekonomik koşullardan dolayı siparişlerini 10 Temmuz’da yetiştiremeyeceği ve teslim sürelerinde gecikmeler yaşandığı için bu talepleri karşılayamayacağı da bir gerçek.” dedi.

“ÜRETİM MALİYETİNDE 2 PUANLIK ARTIŞ YAPMAK ZORUNDA KALINACAK”

Özsoy, yüzde 20 KDV ile fatura kesilmesi durumunda alıcıların bu ilave 2 puanlık farkı satış fiyatına ekleyeceğinin altını çizerek bu durumda üreticilerin de hammadde tedariği yaptığı taraflarla aynı sıkıntıyı yaşayacağını ve üretim maliyetlerine 2 puanlık bir artış yapmak zorunda kalacaklarını belirtti.

Finans Uzmanı Murat Özsoy: Yeni KDV düzenlemeleri üretici ve alıcı arasında ciddi tartışmalara yol açıyor

“ACİLEN YENİ BİR DÜZENLEME YAPILMALI”

Sonuç olarak, bu durumun enflasyonu düşürmek değil artırmak olduğunu vurgulayan Özsoy, 7 Temmuz’da duyuru yapılıp 10 Temmuz tarihine süre kısıtı konulmamış olsaydı bu tür bir durumun yaşanmayacağını vurguladı.

Özsoy, bu nedenle acilen yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini ve 10 Temmuz tarihini daha ileri bir tarihe erteleme ihtiyacının reel sektörün önemli bir konusu olduğunu değerlendirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ