Zirvede Haber

EĞİTİM İŞ; ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ve ÖĞRETMEN TUTUM ARAŞTIRMASI YAPTIRDIK SONUÇ HÜSRAN!

EĞİTİM İŞ; ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ve ÖĞRETMEN TUTUM ARAŞTIRMASI YAPTIRDIK SONUÇ HÜSRAN!

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy; Milli Eğitim için yaptıkları bir araştırmanın sonuçlarını Bursa basını ile paylaştı. Toy; “Uzun bir süredir eğitim kamuoyunda tartışılan Öğretmenlik Meslek Kanunu ve beraberinde uygulamaya giren Kariyer Basamakları Sistemi hakkında iktidar çevrelerinden öğretmenler adına gerçeği yansıtmayan ve toptancı açıklamalar yapılmaktadır. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve AKP Kadrolarınca her fırsatta öğretmenlerin durumdan memnun olduğuna yönelik yapılan açıklamalar, öğretmen odalarının gerçek tavrını yansıtmaktan uzaktır. Öğretmenlerin kariyer basamakları sınavına başvuru oranları ve gerekçeleri ile kariyer basamakları sisteminin eğitime vereceği hasarları öğretmenlerin gözünden görebilmek adına yaptığımız ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ve ÖĞRETMEN TUTUM ARAŞTIRMASI raporunu incelendiğini vahim durum görülecektir.” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer; meslek kanununa değinerek “Öğretmenlik Meslek Kanunu son değildir. Bu haliyle sadece bir başlangıçtır. Yani öğretmenin meslek kanunu bu kadar mı diye zihinlerde bazen sorgulamaya yol açabiliyor. Bizde diyoruz ki her kanun ilk bir adımdır. Ondan sonra yeni iyileştirmelerle çok daha güzel noktalara doğru yol alacaktır. Önemli olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun olmasıdır. İşte 14 Şubat 2022 tarihinde 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu yayınlanarak yürürlüğe girdi. Hükümetimizin de, Milli Eğitim Bakanlığının da öğretmene ne kadar değer verdiğinin en somut göstergelerinden bir tanesi oldu.” diye konuştu.

Şube Başkanı Yeliz Toy; “TBMM’de 3 Şubat 2022’de kabul edilen ve 14 Şubat 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu mesleğin birikmiş onca sorununa çözüm üretmediği gibi bu sorunların üzerine daha fazla sorun eklemiştir. 1973 yılında yürürlüğe giren 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile “bir ihtisas mesleği” olarak tanımlanmış öğretmenlik mesleği, 1739 sayılı kanunun 43.maddesinde tanımlanmış olan uzmanlık statüsünü, 3 Şubat 2022 tarihli Öğretmenlik Meslek Kanunu ile kaybetmiştir. ÖMK, yürürlüğe girerken öğretmenlerin kazanılmış haklarını ellerinden almıştır. Öğretmenlik Mesleğine giriş aşamalarından sonra kazanılan uzmanlık statüsünü kaldırarak aday öğretmenlik ve öğretmenlik ile sınırlı mesleki statüye uzman ve başöğretmenlik gibi kariyer basamaklarını eklemiştir. ÖMK ile getirilen kariyer basamakları, video izleme ve sınav aşamalarından sonra bir miktar ücret artışına neden olacaksa da, öğretmenlik mesleğinin yetki ve sorumlulukları ile yapılacak işin niteliğinde de bir değişiklik sağlamayacaktır. Öğretmenler kendilerine verilen uzman ve başöğretmenlik unvanlarından sonra da aynı işi yapaya devam edecek, unvanların eğitim sistemine ve okula somut hiçbir katkısı olmayacaktır.

Kamuoyu uzun bir süredir ÖMK ile getirilen kariyer basamakları sınav sürecini tartışmaktadır. Milli Eğitim Bakanı ise bu hususta getirilen eleştirilere verdiği yanıtlar ve yaptığı açıklamalarda öğretmenleri rencide edici bir dil kullanmaktan geri durmamıştır. “Öğretmenlerin yeterliliğini ölçmeliyiz” diyerek Türk Milli Eğitim sisteminin tüm üretimsizliğinin sorumluluğunu öğretmenlerin sırtına yüklemiş, sınavın kolay olacağı açıklamaları ile de öğretmenlerin itiraz noktasının sınav olduğu algısını yerleştirmeye çalışmıştır. Oysa ki öğretmenlerin temelde itiraz ettiği nokta sınav değil hiçbir işlevi olmayan kariyer basamaklarıdır. Yetkili ve yandaş sendikaların öğretmenlik mesleğine yönelen bu büyük tehdidin ortadan kaldırılmasına yönelik bir mücadele yürütmesi beklenirken, sınav barajının 60 puana düşürülmesi ya da kariyer unvanlarının sınavsız verilmesi gibi destekleyici yaklaşımlarına karşın sahadaki öğretmenler kariyer basamakları sistemine tepkisel bir yaklaşım sergilemektedir. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve AKP kadroları öğretmenlerin %95’inin kariyer sisteminden memnun olduklarını açıklamalarına rağmen ekonomik ihtiyaçlarını giderme kaygısı ile yapılan

Öğretmenlik Meslek Kanunu Öğretmen Tutum Araştırması başvuruları bir zorunluluk olduğu gerçeğinden uzaklaştırmak için memnuniyet göstergesi gibi yansıtmışlardır. Türk Milli Eğitim Sisteminde yaratacağı sakıncalara rağmen yükselen itirazları görmezden gelen iktidar çevreleri ÖMK’yı ve yaratacağı sakıncaları gizlemek için öğretmenler üzerinden toptancı bir yaklaşım açıklayarak öğretmenleri de ÖMK’nın suç ortağı haline getirmektedir. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yaratacağı sorunların çözüm yeri TBMM olmalıyken 5 Ekim 2022’de bu hususta verilen bir araştırma önergesi hakkında AKP Grubu adına konuşma yapan Konya Milletvekili Orhan Erdem öğretmenlerin %95’inin düzenlemeden memnun olduğunu bir kez daha ifade etmiştir.
Tüm bu tartışmaların çerçevesinde öğretmenler adına peşin hükümler koyan, onların yerine görüş açıklayan siyasiler yerine öğretmenlerin kendi taleplerini kendilerinin ortaya koymasının durumun gerçekliğini ortaya koymasına katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Araştırmamızın amacı da öğretmenlerin kariyer basamakları sistemine bakışını ve sınava başvuru yapan öğretmenlerin başvuru gerekçelerini incelemektir.

Araştırmamız Bursa’da görev yapan ve farklı sendikalara üye ya da herhangi bir sendikaya üye olmayan tüm öğretmenlerin erişimine açılmış, ayrıca sosyal medya kanalları ile erişime açılması nedeniyle Bursa ili dışında görev yapan öğretmenler tarafından da görüş verilmesi olanağını sağlamıştır. 8610 öğretmenden çevrimiçi form ile toplanan görüşlerde ortaya çıkan sonuç öğretmenlerin Meslek Kanunu ve beraberinde gelen Kariyer Basamakları sistemine bakış açılarını ortaya koymaktadır. Öğretmenlik Meslek Kanunu araştırması ve saha çalışmalarındaki gözlemlerimiz ile oluşturduğumuz önerilerimiz de öğretmen odalarının gerçek taleplerini ortaya koymaktadır. Araştırmamıza katılarak değerlendirmede bulunan ve bu yolla öğretmenlerin gerçek taleplerini ortaya koyan tüm öğretmenlerimize emekleri için teşekkür ederiz.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ