Zirvede Haber

DEVA Partisi söylediği şeyi yazan ve yazdığı şeyi uygulayan bir partidir

DEVA Partisi söylediği şeyi yazan ve yazdığı şeyi uygulayan bir partidir

DEVA Partisi Bursa İl Başkanlığı’nın düzenlediği programda, Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu, partinin Çevre ve İklim Değişikliği Planı’nı açıkladı.

DEVA Partisi'nin Çevre ve İklim Değişikliği Planı açıklandı

FADİME NİSA SAYAR – MEMET CAN YEŞİLBAŞ / BURSADA BUGÜN

Bursa Akademik Odalar Birliği yerleşkesinde düzenlenen basın toplantısında, DEVA Partisi’nin Çevre ve İklim Değişikliği Planı açıklandı.

Toplantıya DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu, Genel Merkez Kurucular Kurulu Üyesi Sedat Kadıoğlu, Bursa İl Başkanı Serkan Özgöz ve İl Başkan Yardımcısı Mine Norşon’un yanı sıra parti üyeleri ve gönüllüleri katıldı.

Toplantı açılışında konuşan Serkan Özgöz, “Bugün Çevre ve Eylem Planımızı konuşmak ve açıklamak üzere buradayız. Değerli General Başkan Yardımcımız Evrim Rızvanoğlu detayları açıklayacak” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu ise Çevre ve İklim Değişikliği Planı’nı şöyle açıkladı;

“Şu anda biz şehir şehir geziyoruz. Amacımız yeşil çizgilerimizi herkese açıklamak. Eylem Planımız noktayı koymadık, virgül koyduk. Sizlerin de fikirleriyle noktayı koyacağız. 81 ili dolaşacağız, 5 ili dolaştık şimdiden.

Nesiller arası adalete ihtiyacımız var. Bu fikirle yola çıktık ve dedik ki yaşanabilir Türkiye nasıl olmalı. Çalışmalarımızı 8-9 ayın sonunda kamuoyu ile paylaştık. Biz bu fikirlerimizi tüm siyasi parti genel başkanlarına, bakanlara gönderdik. Lütfen bizden kopya çekin ve uygulayın dedik.

Planımızda 65 madde var, bunları sizlerin görüşleriyle şekillendireceğiz. Ana konumuz çevre kirliliğiyle mücadele. Planımız da aslında bizim kirlilikle nasıl mücadele edeceğimizi açıklıyor.

Yaşamımızı neler etkiliyor, en başta suyun kullanımı etkiliyor. Bugün 40 lira ile damacana suyu içiyoruz. En önemli konularımızdan biri temiz suya erişim, biz istiyoruz ki muslukları açalım ve temiz su içelim.

Havanın kirliliğinin hepimiz farkındayız. Bu bilgiye tüm kamuoyunun erişebilir olması gerek. Biz şehir meydanlarına büyük ekranlar koyacağız ve bu sayede o bölgenin hava kirliliğini göstereceğiz. Bu sayede de sizler yöneticileri bu konuda baskılayabileceksiniz. İnanılmaz fazla termik santral var düzeyde Türkiye’de. Bizim 2050 için net sıfır karbon hedefimiz var. Buna ulaşmak için de mevcut termik santralleri bir takvimden hareketle kapatıyor olmamız lazım. Kömürü hayatımızdan komple çıkarmamız gerekiyor. DEVA Partisi söylediği şeyi yazan ve yazdığı şeyi uygulayan bir partidir, bu yüzden kendimize 2050 diye net bir hedef koyduk. Yenilenebilir enerjinin hangi modellerini kömür ve termik santraller yerine koyabileceğimizi planlıyoruz.

İstanbul’da yaşıyorum ben. Kanal İstanbul Projesi hakkında hepimizin bilgisi var. Biz diyoruz ki bu tür mega projelerin doğayı nasıl etkileyeceğini, insanlarımıza doğrudan anlatarak, katılımcı bir biçimde planlamalıyız.

Çocukluktan itibaren çevreci bir bilinçle eğitim vermemiz gerekiyor çocuklarımıza. Müfredatta bu konular olmadıkça çocuklarımız yeterince bu konuyu anlayamaz. Bu, bizim Eylem Planımızda yer alıyor.”

Aşırı sanayileşmenin sonunda gelinen çevre sorunlarını yaşıyoruz. Bugün ülkemizde çevre sorunlarıyla baş etmeye çalışırken aslında rant sorunuyla da baş etmeye çalışıyoruz.

Ülkemizde kamu araçlarının elektrikli araca dönmesini sağlayacağız. Bu konuda yeteri kadar teşvik verilmiyor. Üstüne ek vergi geliyor. Bu ülkede 26 milyon adet benzinle, dizelle çalışan aracımız var. Biz DEVA Partisi olarak elektrikli araçları kullanmanız için teşvik vereceğiz. Yeşile teşvik edeceğiz.

Yeni iş alanları oluşturmamız gerekiyor, özellikle Bursa gibi alanlar. Bir anda kömürü yasaklayıp, termik santralleri kapatıp insanların iş alanlarını daraltmayacağız. Biz bu iş alanlarını ikame edeceğimiz yolu da Eylem Planımızda açıklıyoruz. Çevre konusu biraz siyaset üstü bir konudur. Ama yine de bu planların hayata geçmesi için güçlü bir siyasi iradenin ortaya konulması gerekiyor.

Plastiği hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Çevreyle ilgili olan her şey aslında sağlığımızı etkiliyor. Biz burada aslında sağlığımızı konuşuyoruz. İtalya’da mesela pipet yasaklandı ve makarnadan pipet üretildi. Yasaklardan sonra alternatif ürün üretmek önemli. Biz parti olarak bu tür AR-GE şirketlerini destekleyeceğiz. Bir de ödüllendirme sistemi olacak. Pet şişeler için ödüllendirme sistemi olacak. Avrupa’ da ödüllendirme sistemi yaygınlaştıktan sonra yüzde 94 oranında geridönüşüm artmış. Bu sistemi biz de yaygınlaştıracağız. Mesela evimizin yanında bir atık bölgesi olacak ve buraya pet şişeleri attığınızda evinize örneğin indirimli toplu ulaşım kartı gelecek. Bu şekilde yaygınlaştırılacak.

OSB’lerle ilgili de bilgi vereyim. Bursa’da 17 tane OSB bulunuyor. Biz diyoruz ki bu bölgeler yeşil olmalı. Döngüsel ekonomi fikriyle çalışan organize sanayi bölgeleri olmalı. Bursa ihracatta çok önde gelen bir yer. Organize sanayi bölgelerini de Yeşil Mutabakat’a uyum süreci olarak düşünüyoruz.

Ekonomiye kazandırılması gereken şeyin israf edilen gıdalar olduğunu düşünüyoruz. Hepimiz senede 93 kilogram gıda israf ediyoruz. Bu gıdayı geri dönüştürebilmemiz gerekiyor. Daha çok fazla başlığımız var ve bunlar da Eylem Planımızda yer alıyor. Çevre mahkemeleri kuracağız. Çevre konuları, konusunda uzman olmayan kişiler tarafından yönetiliyor. Çok kıymetli bir ülkeye sahibiz. Bu ülkenin prestijini en iyi yere götürmemiz gerekiyor.

Su kanunu, iklim kanunu, madencilik kanunu gibi kanunları çıkaracağız. Buna benzeyen tüm kamu yönetimlerinde çevreci bir yaklaşım oluşturacağız. Doğancı Barajı var burada. Tabii ki üretim olacak ama koruma ve kullanma dengesi çok önemli. Sanayi üretimi yaparken çevre katliamı olmamalı. Çevreye duyarlı sanayi üretimi yapacağız ve bu alandaki tesisleri de daha iyi denetleyeceğiz. Tesislere caydırıcı cezalar uygulayacağız.”

Genel Başkan Yardımcısı Rızvanoğlu’nun konuşmasının ardından soru cevap bölümüne geçildi ve katılımcıların soruları ve önerileri dinlendi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ