Zirvede Haber

Tatlıoğlu: Türkiye’nin sorunu güven ve istikrar

Tatlıoğlu: Türkiye’nin sorunu güven ve istikrar

Uygulanan politikanın arkasında rasyonel bir yolmadığını ifade eden İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararını değerlendirdi.

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail TatlıoğluBursada Bugün Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan‘ı ziyaret etti.

Bursada Bugün ziyaretinde konuşan İsmail TatlıoğluMerkez Bankası faiz kararının piyasaya olumlu yansımaları olacağını ve realiteye uygun hareket edileceği imajının oluşacağını söyledi.

OECD ülkesinde 37 ülkeden 21’inde faiz sıfır, 12’sinde birin altında olduğuna değinen İrfan Tatlıoğlu, ” Türkiye en yüksek faizi olan ülke. Merkez bankası faizi gösterge faizidir, yön verir. Faizi düşürüyorsa piyasaya gevşeme ve parayı ucuzlatacağı mesajı verir. Tabiki, enflasyon ile sorunun kalmadığında geçerlidir.Merkez Bankasının yapmış olduğu politikalar ile insanlar korumacı davrandılar. Dövize yatırım yaptılar. Dövizde de bir sınır olmayınca ciddi maliyetler ortaya çıktı” dedi.

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı ile ilgili tasarının sonuca ulaşmadığına da değinen Tatlıoğlu,”130 milyar liralık bir mevduat oluştu fakat dövizini bozduran olmadı. Bu dönemde borç veren zarar ediyor. Türkiye’nin en batık şirketi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasıdır. Merkez Bankasının faiz ile ilgili bir karar almaması olumlu yansıyacaktır. Artık realiteye uygun hareket edilebileceği imajı oluşacaktır. Bir müddet dolar düşebilir.Bunun sebebi ekonomik değil, siyasi. Piyasalarda güven ortamı oluşturulmalıdır”dedi.

EN BÜYÜK SIKINTILARDAN BİRİ DE ÇİFTÇİDE

Ekonominin siyasi etkilerden arındırılması gerektiğini ifade eden Tatlıoğlu, şöyle devam etti: “Ekonomide de tam anlamıyla kurumsal yapı çöktü. Türk Lirası korumasız kalmıştır.Faizi düşürdüğünüzde Türkiye için faiz düşmüyor ki. Borçlanma maliyeti bu. Türkiye bunun üzerinden borç alıp içeriye nasıl borç verecek? Şimdi yeniden kısa vadeli avans dönemini başlatacaklar. Hep beraber göreceğiz, bu politika birincisi Türkiye’yi faize teslim etmektir.Ekonomide günü kurtaran çözümler üretir hale gelindi. Piyasalara sağlıklı bir çıkış ve güven gerekiyor. En büyük sıkıntılardan biri de çiftçide. Gübre, mazot, traktör gibi ciddi fiyat artışları ile çiftçi kesimi sıkıntıda. Dört depo asgari ücrete eşit gelir hale geldi. 1 Ocak 2021 yılındaki mazot fiyatına bakmak lazım.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ