Zirvede Haber

Kestel’de Belediye Başkanı Önder Tanır’da İzlediği Politikanın Eksikliğinin Farkında!

Kestel’de Belediye Başkanı Önder Tanır’da İzlediği Politikanın Eksikliğinin Farkında!

Geçtiğimiz haftalarda iki iş insanından yaptıkları kaçak binalarla ilgili 2 adet araç bağışının Kestel Belediyesi’ne “şartsız” olarak verildiğini ve bunun da üstünün örtüldüğünün haberini yapmıştık. Haberin yayına girmesinden dakikalar sonra ilçe siyasilerinden de tepkiler arka arkaya geldi. Haberin serüveninde “şartsız bağış” adı altında 25 milyon lira ve 24 adet çeşitli amaçlar için kullanılan araç tahsisinin yapıldığı bilgisine ulaştık. Bursa’nın mümtaz kalemleri konuyla ilgili köşe yazıları yazdı. İlçenin muhalefet partileri ise konuyla ilgili kaleme aldıkları açıklamalarda “Kaçak yapıların yanında olmadıklarını ancak ilçede ciddi bir imar sorununun olduğunu, bunun çözülebilmesi içinde meclisin harekete geçerek imar sınırlarının tekrar çizilmesinin şart olduğunu” ifade ettiler. Siyasilerin açıklamaları sonrası Bursa Vatan Medya Gurubu olarak bizde “kaçak yapı ve şartsız bağış” konusunda yapılan açıklamaların tümünü yayınladık.

Nihayetinde Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır; ilçede yaşananlara dair medya kuruluşlarını ziyaret ederek kendi penceresinden görüş açıları ile anlatmaya başladı.  Bursa’nın güzide kuruluşu enbursa.com ailesini ziyaret eden Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır köşe yazarlarıyla buluşarak sorulara yanıt verdi. Köşe Yazarı yüksel Baysal’ın “tatlıcının binası” sorusuna “Başkan Önder Tanır, Kestel’de tartışılan Köfteci Yusuf’un tatlıcısının kaçak binasının da yıkılacağının altını çizdi.” şeklinde cevap verdi. Hatırlatalım o zaman meşhur tatlıcı kaçak olarak inşa ettiği mülklerin tanesini ivedilikle 6 milyon liradan satışa çıkardı. Belediyeye çöp kamyonu hediye eden bir ismin mülklerinin yıkılması da mümkün gözükmüyor bunu da belirtmiş olalım. Kadrolu belediye personeli olmadığı halde belediye bütçesi ile maaş bağlanan eski bir medya mensubu meslektaşımızın da haberlerimiz sonrası görevden el çektirildiği belediye ile tamamen ilişkisinin kesildiğini de kesin bir dille yakın zamanda öğrendik.

Yüksel Baysal’ın konuya ışık tutan yazısı;

Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır ile nihayet tanışma olanağı bulduk.Medyamızın yeni yerini ziyaret ettiğinde oldukça iddialı, köşeli konuşmaları yaptı.

Kaçak yapıları kimsenin gözyaşına bakmadan yıkarım” dedi.

120 yapıyı yıktık. 500’ün üzerinde bina var, onları da yıkacağız” diye devam etti.

Sözünün ilerleyen kısmında bu kez 700 civarında kaçak yapı tespit ettiklerini ifade etti Başkan Tanır ama sanırım sayı her gün arttığı için bazılarının ceza yazma aşamasında olduğunu anlatmak istedi.

****

Bu arada sorumuz üzerine yıkılacaklar listesinde Alaçam’da eski bakan Faruk Çelik’in binasının da olduğunu söyledi.

Faruk Çelik’in mütevazi sayılabilecek evinin bahçesinde kahve içmiştim; ‘Kin, intikam’ uğruna o güzelim yapının yıkılmasına gönlüm razı değil, onu da belirtmiş olayım ama ‘Şeriatın kestiği parmak da acımaz’, çifte standart olmaz!

Ancak konunun yargıda olduğunu da belirtmiş olayım.

Başkan Önder Tanır, Kestel’de tartışılan Köfteci Yusuf’un tatlıcısının kaçak binasının da yıkılacağının altını çizdi.

****

Kaçak binası yıkılan Almanya’da yaşayan iş insanıyla ilgili sağlı-sollu sorular sorduk.

“Niçin girift ilişkiler kurdunuz?” soruma karşılık, “Hayır öyle bir girift ilişkimiz olmadı. Almanya’da bütün masrafları kendimiz karşıladık, ondan sadece araç aldık. Benzini bile kendimiz koyduk. Ben bu adamla girift ilişkiye girsem o binayı yıkabilir miydim?” sorusunu sordu.

O iş insanıyla ilgili suç duyurusu ne oldu?” sorusuna ise “Bir dava açılmadı” dedi.

Köşe yazarı arkadaşım Mustafa Gültekin, “Belediye başkan yardımcınızla ilgili suç duyurusunda bulundunuz mu?” sorusuna da “Hayır” yanıtını verdi.

Ben olsam, beni bu kadar zor durumda bırakan adamın arkasını bırakmam ama Başkan Tanır sanırım engin hoşgörü sahibi!

****

Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın bir konuda kararlılığını ve sözlerini çok takdir ettim.

Onda Hayri Türkyılmaz izleri gördüm.

Bir süreden beri BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’yı yeni bir rant projesine hazırlamaya çalışıyor.

TEKNOSAB adı altında şehrin batı yakası sanayinin işgali altına girmek üzere… Ne yazık ki küçük bürolardan yürütülmesi gereken teknolojik yatırımlar, Bursa’da, bu bölgede milyon metrekarelere kapsayacak hale getirildi.

180 bin nüfus oraya gidecek, trafik, hava kirliliğinin yanı sıra Bursa’nın kısıtlı su miktarının bir kısmını bu teknolojik olmayan sanayi bölgesi emecek.

*****

Bu yetmezmiş gibi Burkay her yerde şu tezi işliyor:

Efendim şehir içindeki sanayi tesislerini toplayalım, yeni bir yere taşıyalım, orada düzenli sanayileşme olsun!”

Sanırım kastettiği Kestel’in Soğuksu bölgesiydi.

Çok açık ve net konuştu Başkan Tanır:

Kestel’de 4 sanayi bölgesinde 500’ün üzerinde fabrika var. Yeni bir sanayi bölgesi istemiyoruz. Biz bu filmi görmüştük. Aynı senaryoyu kimse bize yutturamaz. Kestel Bursa’nın cürufunun atılacağı yer değildir.”

****

Her ne kadar Başkan Önder Tanır Kestel adına olumlu bir duruş sergilese de Kestel kökenli gazeteci Ersel Peker, Kestel’in o bölgesine bir bardak Soğuksu için anlamında gelişmelerden söz etti.

Burkay’ın öncülük ettiği işinsanı grubun mahir çalışmalarıyla, Çevreyi tahrip etme, Şehirciliği yok etme ve İklimi Değiştirme Bakanlığı’ndan yeni OSB için izin çıkmak üzere olduğunu Ersel’den öğreniyoruz:

Sanayinin kurulmak istenen Hazine arazine konut yapılmak üzere planlanarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca TOKİ’ye devredilmişti.

Ancak TOKİ, buraya konut yapmaktan vaz geçtiği 2 bin 300 dönüm alanı Bursa’nın tanınmış sanayici ve iş insanlarınca kurulan SS İleri Teknoloji Sanayi Toplu İşyeri Kooperatifi’ne satmıştır.

Satış şartının en önemli maddesi ilgili bakanlığın burayı sanayi alanına dönüştürecek olmasıydı.

İş insanı İbrahim Gülmez’in başkan olduğu ve de kentimizde üretim yapan Beyçelik, Matlı, Yeşim Tekstil, BP, Durmazlar, Haksan, Kamplanlar Soğutma gibi fabrika sahiplerinin bir araya gelerek 88 üyeli kooperatif, sanayi alanı olacak bölgenin çevresindeki bin dönüm araziyi de hak sahiplerinden satın alarak mevcut plana dahil edilmesini sağlamıştır.

Amaç, Kestel’in Yenişehir’e sınır Soğuksu Mahallesi’ne yeni bir OSB kurulmasıdır.”

Ersel Peker, bakanlık onayının da eli kulağında olduğunu kaydetti.

****

Ne diyeyim, bu ilçemizde kaçak yapılar yerden mantar gibi biterken, sanayiciler de geri durmadı, Kestel’in en güzel yerlerinden birine bakanlık eliyle yeni rant kapısı açtırmak üzereler…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ