Zirvede Haber

Bursa olası bir yangına ne kadar hazır?

Bursa olası bir yangına ne kadar hazır?

Orman Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Muhammet Ali Akaç, “Ülkemiz orman yangınlarıyla mücadelede Akdeniz iklim kuşağında yer almaktadır. Ülkemizde yıllık 22,7 milyonluk alan yani orman varlığının yüzde 55’ine tekabül eden, 12,5 milyon hektarlık alan birinci derece hassas kızılçam ormanlarından oluşuyor. Küresel ısınmayla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yangınlarda ciddi artışlar gözlenmektedir. Rüzgar ise yangında ilk müdahaleyi güçleştirir. Bursalı vatandaşlara uyarı olarak en ufak bir dumanda ihbar hatlarını aramalarını öneriyorum. Yerlere tehlike arz edecek materyal bırakmamalılar. Orman yangınlarıyla mücadele dönemindeyiz. En az teşkilat mensupları kadar bütün halkımızın da hassasiyet göstermesi gerekiyor. Teşkilat olarak yeterli kapasite ve müdahale gücümüz var. Bu konuda bütün kadromuza güvenimiz tamdır” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN   bursadabugün.com

Son zamanlarda çıkan orman yangınları herkesi harekete geçiriyor.

“KÜRESEL ISINMAYLA TÜM DÜNYADA OLDUĞU GİBİ ÜLKEMİZDE DE CİDDİ ARTIŞLAR GÖZLENMEKTEDİR”

Orman Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Muhammet Ali Akaç, “Ülkemiz orman yangınlarıyla mücadelede Akdeniz iklim kuşağında yer almaktadır. Ülkemizde yıllık 22,7 milyonluk alan yani orman varlığının yüzde 55’ine tekabül eden, 12,5 milyon hektarlık alan birinci derece hassas kızılçam ormanlarından oluşuyor. Küresel ısınmayla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yangınlarda ciddi artışlar gözlenmektedir. 30 Temmuz itibariyle son 3 yıllık rakamlar yükseldi. Orman yangınları bu yıl bin 640’ın üzerinde seyrediyor. Tabii bunda son günlerde kuvvetli rüzgarlar da etkili olmuştur. Rüzgar, ülkemizin güney bölgelerinde ağırlıklı olarak daha çok yangına sebebiyet veriyor. Rüzgar yangında ilk müdahaleyi güçleştirir. Bunun yanında gelişen orman yangını ilerleme hızını da yükseltir. Yangınla alakalı yüksek sıcaklık ve rüzgar gibi belli başlı olumsuzluklar var. Rüzgar bu süreci büyütür ve hızını artırır. Aslında orman yangınlarının kendi bir rüzgarı vardır. Oluşan her yangında mevcut hava durumu rüzgarla daha çok kuvvetlenir. Doğal ortamda sıcaklığı düşürmek elimizde değil. Bu yüzden mekanik ve teknik imkanlarımızla müdahale ederek sonuç almaya çalışırız. Bu dönemde Bursa halkından, ormanlarda piknik ve mangal yapmamalarını istiyoruz” dedi.

“YERLERE TEHLİKELE ARZ EDECEK MATERYAL BIRAKMAMALILAR”

Olası bir yangın durumunda dikkat edilmesi gereken hususları aktaran Akaç, “Öncelikle ‘Alo 177’ ihbar hattımız var. En ufak bir duman anında müdahale hattını arayabilirler. Bursa Orman Genel Müdürlüğü çok güçlü bir teşkilata sahiptir. 181 teknik eleman, 443 muhafaza memuru, 409 yangın işçimiz var. Aynı zamanda 1 helikopter, 29 araç, 700 su tankeri, 13 ilk müdahale aracı ve 7 greyderimiz de mevcut. Bu kadro ile ciddi müdahale gücüne sahibiz. Bir takım istatistiklere bakacak olursak; yangınla mücadelede en önemli husus ilk müdahaledir. Etkin ve hızlı müdahalede, Türkiye son yıllarda oldukça mesafe kat etti. Türkiye’de ilk müdahale 12 dakikayken,  Bursa’da ise 11,3 dakikaya kadar bu süre indirildi. Ayrıca Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi’nde son 10 yıldır yanan orman alan verilerine bakıldığında; ülkemizde binde 3’lük bir oran var. Portekiz yüzde 2.83, İspanya binde 35, İtalya binde 57, Yunanistan binde 41 ve Fransa ise binde 7 oranlarına sahiptir. Avrupa ülkelerinde en başarılı olarak Fransa bilinir, ancak ülkemiz Fransa’dan daha başarılı bir ülke olmuştur. Orman yangınlarıyla mücadelede, büyük afetlerde valilik devreye girer. Valiliğin emriyle başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Bursa’daki bütün büyük kamu kurumları tüm ekipmanlarını seferber eder. Bu bir topyekun mücadeledir. İşin hareket merkezi Bursa Bölge Müdürlüğü’dür. Bursalı vatandaşlara uyarı olarak en ufak bir dumanda ihbar hatlarını aramalarını öneriyorum. Yerlere tehlike arz edecek materyal bırakmamalılar. Orman yangınlarıyla mücadele dönemindeyiz. En az teşkilat mensupları kadar bütün halkımızın da hassasiyet göstermesi gerekiyor. Teşkilat olarak yeterli kapasite ve müdahale gücümüz var. Bu konuda bütün kadromuza güvenimiz tamdır” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE AĞAÇLANDIRMA YAPAN TEK KURUM, ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’DÜR”

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz ise “Türkiye’nin akciğerleri yanıyor. Yangınlar bittikten sonra ne yapılabileceğiyle alakalı kamuoyunda değişik tartışmalar yapılmaktadır. Yanan orman alanları genellikle kızılçam ağaç türümüzün hakim olduğu alanlardır. Yangınlar bitip, soğutma faaliyetleri gerçekleştirildikten sonra orman mühendislerimiz saha etüdünü yapacaklar. Doğanın kendi kendini rehabilite edebileceği yerlerde çalışmalar yapılarak, ilk çimlenme beklenene kadar tohum takviyesi yapılıp saha takip edilecektir. Fidanın gelmediği alanlara takviye fidanlar dikilecektir. Tür değişikliğinde bu tür yangın alanlarına gidilmez. Gidilmemesinin en önemli sebebi genetik kirlenmeyi önlemektir. İkinci kısımda kamuoyunda tartışılan konu ise, bu yanan alanların yerleşim yerleri, yol kenarları ve ziraat alanı bitişiklerinde nasıl çalışmalar yapılacağıdır. Kısaca yardop dediğimiz, yanan alanların rehabilitasyonuyla ve dirençliliğiyle ilgili gerekli ağaçlandırmalarla yangının önüne geçilmeye çalışılacaktır. Üçüncü tartışılan konu da; vatandaşlarımız çorbada bizim de bir tuzumuz olsun maksadıyla nasıl fidan bağışı yaparız sorusu. Türkiye’de ağaçlandırma yapan tek kurum Orman Genel Müdürlüğü’dür. Genel müdürlüğümüzün ağaçlandırma faaliyetlerine tam destek vermekteyiz. Kurumlar ağaç bağışı ve fidan bağışı noktasındaki desteklerini alıp, devletin hizmetine sunmaktadır. Bu konuyu kamuoyunun ve tüm vatandaşlarımızın dikkatine sunuyor, en kısa zamanda geleceğe nefes olmak, Türkiye’yi yeşil vatanımızı ayakta tutmak ve korumak istiyoruz” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ