Zirvede Haber

DEVA’dan Peyzaj Mimarlarına Ziyaret…

DEVA’dan Peyzaj Mimarlarına Ziyaret…
Demokrasi ve Atılım Partisi Bursa İl Yönetiminden TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Yönetimine anlamlı ziyaret.
Demokrasi ve Atılım Partisi İl Yönetiminden, Yerel Yönetimler ve Şehircilik İşleri Başkanı ve İl Başkan Yardımcısı Mine Norşon , Sosyal İşler İl Başkan Yardımcısı Sıdıka Sayılır, Parti Kurucu üyelerinden Burak Yalım ve İl Yönetim Kuruyu Üyesi Hüseyin Acar, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Yönetimine ziyaret gerçekleştirdi.
Ziyarette Şube Kurucu Başkanı, 2. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Necla Yörüklü ve Şube 2. Başkanı Esra Özkan, Üye Vural Yalçın, Ece Nilay Göksu ve stajyer Çağla Celep hazır bulundu.
Görüşmede, Demokrasi ve Atılım partisinin BAOB da düzenlenen meslek odaları buluşmalarında tanışılan Parti Başkanı Ali Babacan ve İl Başkanı Serkan Özgöz ün selamlarıyla söze başlayan İl Başkan Yardımcısı Şehir Plancısı Mine Norşon, Bursa’da yaşanan kent sorunları ile ilgili parti ilkeleri ve yaklaşımlarını aktardı.
Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, ” Kentlerimiz ortak yaşam alanlarımız. Bu ortak yaşam alanlarında yaşanan sorunları birlikte çözmek ve birlikte çözüm üretmek durumundayız. Bizim siyaseten bir parti bakış açısıyla hareket etmemiz mümkün değil. Biz sizlere hoş geldiniz deriz, birlikte yapılacak ve kamu yararı olacak, toplumun çıkarları için olabilecek çalışmalarda birlikte olmaktan memnun oluruz. Ayrıca partinizdeki bazı arkadaşları kamusal hizmetlerden de tanıyorum. Bizler Bursalıyız dediğimizde bu aidiyet cümlesinin taa yüreğimizin içinden gelerek dememiz gerekiyor. Bir kentsel aidiyet oluşması için de birlikte yönetişim halinde olmamız ve halk olarak, bilim insanları ve aydınlar olarak sorumlu davranışlar sergilemeliyiz. Burada da sizlerle birlikte olmamızın temel sebebi de budur. “
DEVA Partisi Bursa İl Başkan Yardımcısı Mine Norşon, ” Mevcut durumdan hareketle geleceği görmek bir planlamadır. Bursamızın 100 bin planları var, ancak uygulanmıyor. Uygulamaların yapılmayışının sorunlarını yaşıyoruz. Musilaj sorunu, kentsel dönüşümde yaşanan sorunlar, talan edilen arazi kullanımları, kullanılmayan sanayi alanları daha birçok sorun var. Çözüm önerilerini bugünden söyleyebilmeliyiz. Mekansal Alan Yönetmeliği ve İmar Yönetmeliklerini biliyoruz, ancak peyzaj alanlarında mesleğinizin sorunlarıyla ilgili bilgileri almak, farkındalığımızı zenginleştirmek isteriz” dedi.
Türkiye’nin aydınlık geleceği için Türkiye vatandaşlarının bütününü kapsayan bir parti anlayışı ile hareket ettiklerini belirten Demokrasi ve Atılım Partisi Kurucu Üyesi Burak Yalım, partinin cinsiyet kotası olarak %35 kadın- erkek kotası olduğunu belirtti. Hangi cinsiyetin azınlıkta kaldığına göre bu kotanın uygulanacağını belirten Burak Yalım, %20 gençlik kotası, %1 engelli kotası olduğunu belirtti. Avrupa standartlarında bir parti yaklaşımında olduklarını belirten Kurucu üyelerden Burak Yalım, üyelerden % 25 inin de daha önce siyaset yapmamış kişilerden oluşması yaklaşımları olduğunu belirtti. Bu şekilde bir zincir de oluştuğunu belirtti.
Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Yörüklü, ” İçi dolu, çalışan, üreten, yapılan tüm hizmetlerdeki gerçek manayı keşfeden insanlara ihtiyacımız var. Düşünün biz bir ağacın önemini dahi anlatmaya çalışıyoruz. Oradan planlamaya anlatıma geçiyoruz. Bizim mücadelemiz gerçek halk yararı oluşumu için algı yaratmak değil, gerçekten kalkınan bir Türkiye, mutlu toplum, sağlıklı ve dirençli kent ve bu kentte yaşayan canlılar oluşturmaktır. Bizler planlı alanlar yönetmeliğindeki tüm uygulamalar için peyzaj mimarlarını ve halkı bilinçlendirmeyi ilke edindik. Bir çalışma tabiki önce tümden başlamalı, 100 bin plandan 1/1 ölçeğine kadar bir alanda çalışıyoruz ve biz çalışmalarımızı birçok meslek insanlarıyla kolektif olarak yürütüyoruz. Belediye Başkanlarına peyzaj mimarlığı ile ilgili proje zorunluluğu ile ilgili çıkarımların nasıl faydalı olduğunu anlatıyoruz, zorunlu uygulamaları uygulamayan Başkanları ve bürokratları tekrar tekrar ziyaret ederek aydınlatmaya ve uyarılarımızla dikkatlerini peyzaj konularının gerekliliği üzerine çekmeye çalışıyoruz. Peyzaj varsa nefes alırsınız, güvenli ve mutlu toplum, ruh sağlığı iyi bir toplum yaratırsınız. Yapılan Peyzaj Projelerini denetliyoruz, üyelerimize eğitimlerle bu konuda nelere dikkat edileceğini aktarıyoruz. İklimler değişiyor, sıcaklıklar, aşırı doğa olayları, yağmur suları nereye gidiyor, sokaklarımız erişilebilir mi, nasıl yaklaşımlar olmalı… gibi bir çok konuda en doğru uygulamaları, yeni yaklaşımları aktarıyoruz.” sözlerini aktardı.
Sosyal İşler İl Başkan Yardımcısı Sıdıka Sayılır, “Bursa da hemen her yer beton, yeterli yeşil alanlar, ağaçlar göremiyoruz, yeni yerleşim alanlarında bile ağaçları göremiyoruz, birçok yerde ağaçlar yeni yapılaşmalar için kesiliyor ve alanlar yok ediliyor.”
Endişelerine katıldıklarını belirten TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Necla Yörüklü, ” İşte tam da bu nedenle yapılan her işin sonuçlarını, planlı çalışmanın önemini tekrar tekrar anlatma çabamız var ve Belediye Başkanlarının dikkatlerini çekmek, buradaki kamu yararı yaklaşımını, kentlerin gerçekten geleceği, yaşam alanlarının nasıl sürdürülebileceğini aktarıyoruz, biz bunları gönüllü hareketle yapıyoruz. Bu nedenle biz hep birlikte hareket etmeliyiz, bireysel çıkarlar için susmadan boyun eğmeden yol almalıyız” dedi.
Ziyaretin sonunda Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube tarafından hazırlanan İklim Deklerasyonu ve Peyzaj Stratejileri Raporu ve Gıda Yılı öneri Peyzaj Beyanı Raporu çalışması sunuldu.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ