Zirvede Haber

İkinci El’de Altın Fırsat!

İkinci El’de Altın Fırsat!

Pandemi sonrası fiyatlar öyle arttı ki otomobil almak çoğu kişi için artık hayal olmuş durumda. Fakat pandemi döneminin etkisi haricinde, esnafın bazı sektörel sorunları da mevcut. Bursa’da bulunan Otokoop Çarşısı’nın esnafı, “Bir büyüğümüz gelip, vergi vereni, işçi çalıştıranı, vatandaşın aracını alanı incelemeli. Rol değiştirerek araç satıyor gibi yaparak, esnafa formaliteden araç satışı yapar gibi davranarak, esnafın halini tavrını kontrol etmesi, fatura kesip kesmediğini incelemesi veya ne şartlarla aracını satıyor diye araştırması gerekiyor” dedi. Esnaf, “Otomobil sektöründe büyük paralar dönüyor. Artık araba servet oldu. Vatandaş araba alabilmek için neredeyse evini satıyor. Pandemi öncesi işlerimiz de çok güzeldi, kredi oranları çok düşüktü, herkes memnundu hayatından” görüşünde.

ŞULENUR SARIKAYA / BURSADA BUGÜN     bursadabugun.com

Otomobil piyasasındaki durgunluğun sebebi yalnızca salgın olmadı.

Sitelerden gerçekleştirilen, bireysel elden yapılan veya usulsüz olduğu düşünülen bazı araç satışları da araba çarşısındaki işleri karıştırdı.

“Araba satan internet siteleri de bizleri etkiliyor”

Bursa Otokoop Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güven, “Biz mesleğe başladığımızda, galericiler sitesi diye bir şey yoktu. Galericiler eskiden dağınıktı, mahalle ve sokak aralarında dükkanları vardı ve bu da şehirlerde trafiğe etkiliyordu. Şehir dışından gelen insanlar galerileri bulamıyorlardı. 1986 yılında aniden galeriler kapandı ve çarşı kurulması önerildi. O yıl bizler kooperatif kurarak, Türkiye’de ilk denilebilecek galericiler çarşısını açtık” dedi.

Güven, “Pandemide de araçlar satılınca ister istemez ayak uyduruldu ve fiyatlar kendi seviyesine geldi. Çünkü sıfır araçlar yükseldi. Türkiye’ye arabalar dışarıdan dolar ve euro ile geliyor. Hal böyle olunca ikinci el araçları da normal fiyat seviyesine geldi. Çarşımızın güzel tarafı, insanların aradığını burada bulabilecek olmasıdır. Çocuğunu evlendiren altın almaya kuyumcular çarşısına gidiyor, istediği aracı bulmak isteyenler de galericiler çarşısına geliyor. Araba satan internet siteleri de bizleri etkiliyor. En büyük sıkıntımız bu. Eğer dışarıdaki siteler olmasa, ikinci el satan acenteler olmasa bizim işimiz daha iyi olacak. Vatandaşın seçeneği artacak ve daha güzel araba bulacak burada. Araç almak için en iyi dönemlerindeyiz. Fiyatlar normal seviyesinde. Aracı sokak aralarında, çarşı önlerinde aramayın gelin burada arayın. Esnafımız güvenilir insanlardan oluşuyor. Arabaların bakımları her zaman yapılıyor. Eksik gelen araba tamamlanarak satılır. Kullanıcıdan önce biz arabayı gözdem geçiririz” açıklamasını yaptı.

“Otomobil sektöründe büyük paralar dönüyor, artık araba servet oldu”

40 senedir bu sektörün içerisinde olan esnaf Erdal Yıldız, “Devletçi ve milliyetçiyim, vatanımla gurur duyuyorum fakat devlet büyüklerimizden, sivil kuruluşlarımızdan bizleri ziyaret etmelerini istiyorum. Bir büyüğümüz gelip, vergi vereni, işçi çalıştıranı, vatandaşın aracını alanı incelemeli. Rol değiştirerek araç satıyor gibi yaparak, esnafa formaliteden araç satışı yapar gibi davranarak, esnafın halini tavrını kontrol etmesi, fatura kesip kesmediğini incelemesi veya ne şartlarla aracını satıyor diye araştırması gerekiyor. Bu işi dışarıdan, belki iyi niyetle yapmak isteyen arkadaşlar var fakat yapamıyorlar. Araçta herhangi bir hata çıktığında, vatandaş aldığı arabayı iade etmek istediğinde o şahsı bulamıyor. Satan kişi işini yaptı ve bitirdi. Ama burada öyle bir şey yok. Bir problem olduğu zaman ben o parayı size ödemek zorundayım. Biz burada kusurlu iş yapsak, siz savcılığa gidip şikayet etseniz bunun hesabı bizden kesilir” dedi.

Yıldız, “Otomobil sektöründe büyük paralar dönüyor. Artık araba servet oldu. Vatandaş araba alabilmek için neredeyse evini satıyor. Pandemi öncesi işlerimiz de çok güzeldi, kredi oranları çok düşüktü, herkes memnundu hayatından. Pandemi girişi piyasada durgunluk yaşandı. Ayrıca Türkiye’ye araç girişi de kısıtlandı. Zamanında araçları stok yapıp sakladılar. Alınan araba hemen satılıyordu. Haftada beş biner lira, ihaledeymiş gibi araçların fiyatlarını arttırarak yüz bin liralık araçları iki yüz bin bandına çıkardılar Vatandaş şu an alamıyor” ifadelerini kullandı.

“Öğretmeni, memuru, boyacısı herkes bu işi yapıyor”

Esnaf Aşkın Ünsal, “Pandemi fiyatları artırdı insanlar toplu taşıma araçlarına binmediği için bu sefer herkes araba almak yoluna gitti. Araçların fiyatları da bu arada çok yükseldi. Esnaf da bu işten zarar gördü. Daha önce on aracı satışa koyan esnaf beş arabasını koyabildi. Ekonomik olarak da bu işten biz zarar gördük. Şu anda aynı paralara aynı araçları koyamıyoruz. Şu anda çok fazla olmasa da satışlarımıza normal seviyede bir rağbet var. Sıkıntı yaratacak durum yok ama şimdiki sıkıntımız da dışarıdan çok fazla esnaf bu işi yapıyor. Öğretmeni, memuru, boyacısı herkes bu işi yapıyor ve biz bu işten sıkılıyoruz. Biz vergimizi veriyoruz ama bu insanlar vergi ödemiyor. Vergi ödemeyince de bizden daha avantajlı oluyorlar. İnsanların kandırılma oranı bu yüzden daha fazla oluyor. Biz burada yerli ve köklüyüz. Yıllardır bu işi yapıyoruz ve herhangi bir problem olduğunda bizleri bulma şansları var. Fakat dışarıdan yapılan ticarette aynı kişiyi bir daha bulma şansları yok. İnsanlar bu şekilde dolandırılıyor. Televizyonlarda bunu çok görüyoruz ve bu sıkıntılardan dolayı biz suçlu konumuma düşüyoruz. Bunu yapanlar bizim esnafımız değil dışarının esnafıdır. O yüzden herkes araç almadan önce mutlaka çarşıyı gezmeli ve öyle karar vermeli” dedi.

Ünsal, “Devletimizin buna çözüm bulması lazım ve merdiven altı işleri bitirmesi lazım. Vergi dairesinin de bunları kontrol etmesi lazım. İnsanlar başka akrabaları üzerine araç alıyor ve satışları o kişiler üzerinden yapıyor. Devletimiz vatandaşa üç araç demişken vatandaş bunları vekaleten satış yapıyor. Buna acil çözüm bulunsun ve bu stresten kurtulalım istiyoruz. Çünkü ben vergimi veriyor ve her aldığım araca fatura kesiyorum ama vatandaş fatura kesmiyor. Bize bunun bir yükümlülüğü varken dışarıdan satana yok. Bu kez vatandaş dışarıda bizden daha rahat satış yapıyor. Vatandaş gelirken öncelikle firmayı araştırmalı. Hangi firmadan olduğunu araştırırken şahıslara da rağbet etmesini önermiyoruz. Çünkü şahıslar başkalarından alıp satış yapıyorlar ve bunu vekaletle yapan, çalarak yapan, ruhsat değiştirip yapan ve sahte kimlikle yapan da var. İnsanlar bu gibi problemlerle karşılaşabilirler. Vatandaşın burada yapması gereken galericiler çarşısında güvenilir firmalara gidip ekspertiz raporuyla beraber satışı gerçekleştirmesi. Esnafımızım yüzde 80’i on beş, yirmi yıllıktır. Bu insanlar burada köklü firmalardan oluşuyor. Yıllardır satış sıkıntısı da yaşamadıysa demek ki sağlam insanlardır” şeklinde konuştu.

“Galericiler çok para kazandı diyorlar ama öyle bir şey yok”

Bir diğer esnafsa, “Kapanmalar hafta içi harici bizi etkilemedi. Zaten bizim satışlarımız internet üzerinden oluyor. Yoldan geçen ve buraya uğrayan müşteri sıkıntımız var. Her şey artık sanal ortama bağlandı. Hafta içi kapanmalarda gelen giden olmadığı için satışlarda sıkıntılar oldu. Pandeminin başlarında şehirler arası kapanmalarda satış sorunu oldu. Müşteriler araç almaya gelemediler. Bu dönem duraksamalar oldu fakat onun dışında çok fazla etkilemedi. Genele yayarsak da hayatı çok etkiledi. Piyasada da rahatlama var, yaz aylarına girdiğimiz için hareketlenme bekliyoruz. Son bir buçuk senedir çok fazla fiyat artışı oldu. Bundan biz de muzdaribiz. Galericiler çok para kazandı diyorlar ama öyle bir şey yok. Biz sadece piyasaya ayak uydurduk. Fiyatlar bize bağlı değil. Bayi fiyat artışını belirliyor biz de ona göre düzenliyoruz. Bizim bununla ilgili başka bir durumumuz yok. İnsanlar buraya araç almaya geliyor. Bugün baktığınızda yetki belgeleri girdi devreye, oto eksper ve TSE belgeleri var. Bizim bununla ilgili bir sıkıntımız yok. İnsan sayısı çok fazla arttı. Sokaklarımız dar ve araçlar fazla. Park problemimiz bizi etkiliyor. Bursa‘nın daha geniş ve güzel bir oto merkezine ihtiyacı var. Bazı illere yapıldı, burası için de bekliyoruz. Araç fiyatları mevsimsel, aylara bağlı olarak, yasakların bitmesiyle ve bayramın yaklaşmasıyla daha çok tercih edilir oldu. Bu bağlamda fiyatlarda da oynamalar var” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ