Zirvede Haber

Tarihi zaferlerimizi unutmayalım…

Tarihi zaferlerimizi unutmayalım…

Bilgili’den tarihi hatırlatma…  BURSA ARDAHAN DERNEKLERİ FEDERASYONU Genel Başkan Vekili İhsan Bilgili; Uyanış: Selçuklu dizisinde KUVEL-Kol Kalesi olarak geçen tarihi mekanın Posof ilçesinde olduğunu açıkladı. Bilgili; “TRT son yıllarda Osmanlı ve Selçuklu dönemlerini işleyen dizilere ağırlık veriyor. Milli benliğimizi ve hafızamızı tekrar canlandıran bu dizileri kurum olarak bizde destekliyoruz.” dedi

SELÇUKLU FETHİNİN 941. YIL DÖNÜMÜNDE POSOF – KOL ZAFERİ

24 HAZİRAN 1080 – 24 HAZİRAN 2021

TRT 1’DE YAYINLANAN UYANIŞ: SELÇUKLU DİZİSİNDE ADI GEÇEN KUVEL KALESİ NEREDEDİR?

Cennet vatanımızın kuzey doğusunda, saklı cennet dediğimiz bir vatan köşesi olan Ardahan ilimiz ve Posof ilçemiz kadim bir Türk yurdudur. MÖ 4000’li yıllardan günümüze kadar çeşitli kavimlere yurtluk yapmıştır. Hurriler, Urartular, Saka-İskitler, Masagetler (Sakaların bir kolu), Kimmerler, Bulgar Türkleri, Gogarlar, Arşaklılar, Kıpçaklar, Kunlar, Hazarlar, Araplar, Bizanslılar, Bagratlılar, son bin yıldır da Selçuklu, Kıpçak Atabekleri ve Osmanlı Türklerinin egemenliğinde bulunmaktadır.

Yukarı Kür (Ardahan Suyu) ve Çoruh boyları hem yerleşime uygun hem de Kuzey Kafkaslar’dan güneye ve güneyden kuzeye geçiş güzergâhında bulunması birçok medeniyete kısa-uzun sürelerle ev sahipliği yapmasını sağlamıştır.

Sultan Alparslan, Malazgirt’in fethinden önce birinci batı seferinde 1064’de Kars Anı’yı, ikinci batı seferinde 1068’de ise Tiflis, Kars, Ardahan ve Hanak’ı fethederek Anadolu’ya girdi. Alparslan’ın hedefi Kuvel Kalesini ele geçirmekti. Anadolu, Selçukluların 1071 yılında kazandığı Malazgirt Zaferi’yle Bizanslıların elinden ebediyen çıktı. Malazgirt galibiyeti, Oğuzların Anadolu kapılarını ardına kadar açtı. Kafileler halinde batıya yönelen Türk aşiretleri, Anadolu içlerine yerleşmeye başladılar. Alparslan’ın 1072’de ölümüyle Selçuklu tahtına oğlu Melikşah geçti. Posof ve Ahıska’nın Selçuklu ülkesine katılması ve Anadolu’nun vatan yapılması Melikşah zamanındadır.

KUVEL KALESİ NEREDEDİR?

TRT 1’de yayınlanan Uyanış: Selçuklu dizisinde Sultan Melikşah’ın almak istediği KUVEL KALESİ – KOL KALESİ Ardahan’ın Posof ilçesinin aynı adı taşıyan Kol köyündedir. O devirlerde Posof bölgesinin merkezi Kol Kalesiydi. Tarih kaynaklarından bu kalenin, birçok kralın taht yeri olduğu anlaşılmaktadır. Burası, birçok kuşatmaya maruz kalmış ve birçok muharebeye de sahne olmuştur. Kol Kalesinin şahit olduğu büyük muharebe, 1080 yılında Selçuklu ve Bagratlılar arasında vukua gelen meydan savaşıdır. Gürcistan’a Bagrat sülalesinden gelen krallar hükmediyordu. Bizans’ın yardımıyla güçlenen Bagratlı Kralı II. Giorgi, Kars’a kadar ilerlemişti.

Sultan Melikşah, Danişmendli Emir Ahmet komutasında bir ordu göndererek bölgenin fethine memur etti. Kars’ı işgalden kurtaran Selçuklu kuvvetleri, Kral Giorgi’yi yakalamak üzere kuzeye doğru yürüdü. Bu yürüyüş, tarihin çok önemli dönüm noktalarından birini teşkil eder.

Selçuklu Ordusu, 24 Haziran 1080 tarihinde, Posof – Şavşat arasındaki Arsıyan Dağı eteklerinde Kol Kalesi önlerinde, Bizans-Bagratlı birleşik ordusunu bozguna uğrattı. Kral Giorgi, Acara ormanlarına kaçtı. Gürcü kaynakları bu zaferi “Didi Türk-Oba (Büyük Türk Bayramı)” olarak kaydeder.

Bu savaştan bahseden Gürcistan Tarihi, şöyle demektedir: “Kars’ı alan Emir Ahmet kuvvetleri, Kol’e hücum etti. Hain Hıristiyanlar, Türkleri davet ve onlara yardım ettiler. Giorgi, korkusundan Acara’ya kaçtı. Türkler, “Niçin Bizans’a gidelim? İşte Gürcistan! Burada her şey var.” diyerek akın akın buralara gelip yerleştiler. Ardanuç’tan Karadeniz’e kadar Şavşat, Acara, Kutayıs, Ahıska ve Gürcistan, Türklerle doldu. Bu işgal 1080 yılında oldu. Kral Giorgi, çaresiz kaldı ve İsfahan’a giderek Melikşah’a bağlılığını bildirdi.”

Kôl Zaferi’yle Selçuklular, Çoruh vadisiyle Trabzon’a kadar olan yerleri fethettiler. Bu yürüyüş esnasında Kars ve Erzurum bölgeleri de, kesin şekliyle zapt edilmiş ve Erzurum Emirliği kurulmuştur. 24 Haziran 1080 tarihinde kazanılan Kol Zaferi’yle Kuzeydoğu Anadolu illerimiz fethedilmiştir.

Bursa’da yaşayan Ardahanlılar olarak: Posof ilçemizin Kol köyünde geçen tarihimizin bu parlak sayfasını iftiharla hatırlıyoruz. 941. yılında bu mutlu günü hep birlikte kutluyor; bu millet ve bu vatan uğruna canla başla savaşan ecdadımızı, bütün şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

BUARDEF (BURSA ARDAHAN DERNEKLERİ FEDERASYONU YÖNETİM KURULU)

Gürsoy AKPINAR Genel Başkan

İhsan BİLGİLİ Genel Başkan Vekili

Levent ÇELİK Genel Sekreter

Gökhan AKÇAY Genel Sekreter Yardımcısı

Ayhan YENER Genel Sayman

Atıf DEMİRCİ Genel Sayman Yardımcısı

Sibel KAYA  Genel Başkan Yardımcısı

Erdal KURUTAŞ Genel Başkan Yardımcısı

Fevzi KAŞIKÇI Genel Başkan Yardımcısı

İbrahim KURİ Genel Başkan Yardımcısı

Erkan DEMİR Genel Başkan Yardımcısı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ