Zirvede Haber

Sıcaksu Arazisinin Bakanlık Uhdesine Geçmesine Bursa’da Muhalif Parti İl Başkanlarından Sert Tepki! “Büyükşehir’in Tapusunu da Ankara’ya Ver!”

Sıcaksu Arazisinin Bakanlık Uhdesine Geçmesine Bursa’da Muhalif Parti İl Başkanlarından Sert Tepki! “Büyükşehir’in Tapusunu da Ankara’ya Ver!”

Geçtiğimiz haftalarda Bursa’yı ziyaret ederek bir dizi temel atma ve açılış programına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın  Osmangazi’nin Sıcaksu olarak bilinen mahallesinin “tapusunu vermesi” siyasilerin tepkisine neden oldu. Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın okuyucular ile paylaştığı haber ile Bursalıların haberi olduğu devir işlemine Muhalefet Partileri’nden sert tepki geldi. Söz konusu haberde; “Sıcaksu arazisinin 50 dönümünün Bakanlık tarafından değerlendirileceği ve bu alana TOKİ eli ile 700 konut ve iş yeri yapılacağı” ifadeleri muhalif parti temsilcilerini kızdırdı.

Habere sert tepki gösteren DSP Bursa İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı; “Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri son 2 yıldır her nedense faaliyetlerini bizlerle değil basın mensupları ile paylaşıyor. Haberin içeriğinde çok fazla ayrıntı olmasa da bu alanın bir kısmının Şehircilik Bakanlığı’na devir edildiğini ve bu bölgede konut yapılacağı anlaşılıyor. Bu alan Bursa’nın elması. Kaplıca Turizmi için 10 yıldır çalışma yapılıyor. 10 yıldır en az bu bölge ile ilgili “şu ülkeye pazarladık, bu ülkeye pazarladık, temeli şu ay atılacak” diye onlarca haber okuduk. Demek ki; haberler hayalmiş! İktidarın 19 yıldır pembe hayaller pazarladığını biliyorduk, ama bu devir işlemi bunun üstüne tüy dikti. Büyükşehir’in maddi gücü olmadığını zaten biliyoruz ama çözüm bu alanı Şehircilik Bakanlığı’na devir etmek olmamalı. Her projeyi Ankara yapacaksa o zaman biz niye belediye başkanlarını niye belediye meclis üyelerini seçiyoruz!” dedi.

Milliyetçi Cumhuriyet Parti İl Başkanı Necat Sular; “Sıcaksu haberini haberini okuyunca içim cız etti. 2009 yıllarıydı sanırım o bölgenin ilk dönüşüm hikayesini biz yazmıştık. Eğer o gün bizim ortaya koyduğumuz proje sağlıklı bir şekilde hayata geçirebilse idi bugün biz Sıcaksu Krizini konuşuyor olmayacaktık! Bakanlığa arazinin devir işlemini doğru bulmuyorum, çünkü bölgede iç içe geçmiş, mülkiyet sorunu olan birçok yer var. Büyükşehir’e kaynak aktarımı yapılarak eğer konut yapılacaksa Bursalı müteahhit firmaların desteği ile dönüşüm olmalı.” dedi.

Memleket Parti Bursa İl Başkanı Güner Aklan; “Bursa’nın her noktasında benzer sorunlar var. Ama bu Sıcaksu olayının geçmişi 14 yıla dayanıyor. Belli ki; Büyükşehir vereyim kurtulayım hesabı yapmış bu devir işleminde. Bursa’nın en değerli bölgesinin Bakanlık eli ile konut alanına açılmasını bir nevi mahallelerin dönüşü olarak görüyor. Oysa ki; Kentsel Dönüşüm dediğimiz olgu böylesine yapılan bir yatırım değil. Şehrin en karizmatik yeri Bakanlığa hibe eder gibi bırakılmamalıydı.” dedi.

Genç Parti Bursa İl Başkanı Tuncer Mutlu; “Sıcaksu şehrin kalbinde Bursa’ya değer katabilecek bir mevkiyi kaplayan bir bölgede. Bakanlık eğer buraya direk konut yapacaksa bölgeye komşu 6 mahallenin de sonunu getirmiş olur. Kentsel Dönüşüm başlatılacaksa Yakın Çevre Yolu-11 Eylül Bulvarı’na komşu olan 8 mahalle ile başlatılmalıydı. Yıllardır sorunlarına çare arayan Ankara- İzmir Asfaltı/Demiryolu Altı olarak bilinen mahalle sakinleri belediyelerden hayırlı bir haber beklerken böylesine bir açıklama doğru bir yaklaşım değildir.” dedi.

Türkiye Değişim Parti Bursa İl Başkanı Bülent Çelik; “Bursa’nın her noktası bizler için kıymetli. Kentsel Dönüşüm’ün Bursa’nın 2 mahallesinde odaklanması Bursalılarda hayal kırıklığına neden olmuştur. Sıcaksu gibi bir havzanın Şehircilik Bakanlığı’na devir edilmesi ise Bursalılarda şok etkisi yapmıştır. Üstelik Kentsel Dönüşüm’ün de Sıcaksu’da yoğunlaşmasının gerekçesini biz anlayabilmiş değiliz. Sıcaksu için düşünülen onlarca proje çöp mü oldu!” dedi.

Gelişim ve Demokrasi Parti Bursa İl Başkanı Zeki Baştürk; “Bursa’da Sıcaksu için nerede ise belediye bütçesi kadar kamulaştırma için para harcandı. 14-15 yıldır mahalleye ne yapılması gerektiği tartışılıyor. Bursa’nın en değerli arazisinin Bakanlık uhdesine bırakılmasını manidar buluyorum. Yol yakın Büyükşehir bölge için konut dışında bir çözüm üretmeli. 25 dönümlük ıskartaya bırakılan alan turizmde iddiası olan Bursa için yeterli değil. Bursa’nın kazanılmış haklarını bir nevi vazgeçmek olur bu devir işlemi.” dedi.

Gelecek Parti İl Başkanı Alpaslan Yıldız; “Şehircilik Bakanlığı ile ortak bir proje içinde Sıcaksu’nun turizme açılması en mantıklı çözüm olurdu. Ancak; yangından mal kaçırırcasına tapu devrinin yapılması ve bunun zamanlaması manidardır. Ülkenin ekonomik çıkmazında çalışanlarının maaşlarını ödemekte dahi zorlanan Bakanlığa arazi takası adı altında şehrin en kıymetli yerinin verilmesi ne kadar doğru! Büyükşehir 15 yıldır çözüm bulamadığı arazi için kaynaklarını şimdiye kadar neden harcandı! Büyükşehir Belediyesi’nde bu konu gündeme gelmeli ve bu işlemden doğan kamu zararı mutlaka açıklanmalıdır!

Saadet Parti Bursa İl Başkanı Mehmet Atmaca; “Son 1 yılda Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin en değerli arazilerini Bakanlık uhdesine bırakmak gibi bir anlayışı oluştu. Bunları görmek bizi Bursalılar adına üzüyor. Sıcaksu’da bunlardan biri. 15 yıldır proje üstüne proje açıklayan Büyükşehir’in geldiği nokta apar topar araziyi Şehircilik Bakanlığı’na devretmek oldu. Konuyu yakından takip ediyoruz. Bununla ilgili tepkimizi yakında basın aracılığı ile paylaşacağız.” dedi.

Demokrat Parti Bursa İl Başkanı Çağrı Kaplan; “Komisyonumuzun ilk başından beri yakından takip ettiği bu arazi üstünde tapu devir işlemini doğru bulmuyoruz. Şehircilik Bakanlığı’nın bugüne kadar şehrimizde üstlendiği projeler için Demokratlar olarak finans kaynağını sormuştuk. Bu devir işlemi ile de finans ayağının ilk basamağı açığa çıktı. Sıcaksu gibi kıymet değerinin dahi Ankara’dan görüldüğü arazinin Bakanlık eli ile üç-beş müteahhitte bırakılması, burada oluşabilecek bir rantın Ankara’ya taşınmasına karşıyız. Bursa’ya bir yapı yapılacaksa bunu Bursalı inşaat firmaları yapmalıdır. Kazanılacak kaynaklar belediyelere bırakılarak borç batağından süratle kurtarılmalıdır. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu konu enine boyuna tartışılmalıdır.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ