Zirvede Haber

Doğadan doğrudan tekstile taşınan desenler

Doğadan doğrudan tekstile taşınan desenler

Doğadan esen ilhamla yola çıkarak, %100 doğal ipliklerle dokunan kumaşları geleneksel baskı teknikleri ile birleştirerek, tamamı el işçiliğine dayanan tasarımlardan oluşan bir ev tekstili markası Moira Atelier. Yavaş moda ilkelerinin önderliğinde sürdürülebilir materyallerle tasarımlarını hayata geçiren markanın kurucusu Sibel Doğrul, baskı esnasında da hiçbir kimyasal madde kullanmadan üretim aşamasını tamamlıyor.

Moira Atelier markasının yaratıcısı tekstil mühendisi Sibel Doğrul, uzun yıllar tekstil sektöründe çalıştıktan sonra bu yorucu tempodan uzaklaşmaya ve daha yavaş yaşamaya karar verip eşiyle birlikte üç yıl önce İstanbul’dan doğayla iç içe olabilecekleri küçük bir şehre taşınmışlar. Moira Atelier de işte bu adımdan sonra hayat bulmuş. Bir sene önce markasını kuran tekstil tasarımcısı, yavaş moda ilkelerini benimsiyor, sürdürülebilir süreçlerden geçen ürünler tasarlamaya dikkat ediyor.

Doğal materyallerle natürel tasarımlar

Moira Atelier’in en büyük ilham kaynağı doğa ve çevre. “Aldığım kadar vermeye çalıştığım bir dünyada yaşamak istiyorum. O nedenle çevresel ayak izi çok düşük olan keten gibi doğal kumaşlar tercih ediyorum. Bazı tasarımlarımda babamın dokuduğu pamuklu kumaşları, annemin bahçesindeki şifalı bitkilerle birleştiriyorum ve bunun bana verdiği mutluluk tarif edilemez.” sözleriyle tasarım aşamasını ifade eden markanın yaratıcısı Sibel Doğrul, ürünlerini yaratırken birkaç farklı baskı tekniği birden kullanıyor. Bunlardan bir tanesi yok olmaya yüz tutmuş ahşap baskı tekniği, bazı desenler için ise kalıpları bizzat kendisi hazırlıyor ve oyuyor. Doğadan aldığı ilham gereği bazı desenleri ise ilhamın bizzat kendisini örneğin düşmüş kurumuş yaprakları kullanarak doğrudan kumaşa basıyor. Baskı sırasında ürünler hiçbir kimyasal işleme uğramıyor ve doğaya duyarlı su bazlı kumaş boyalarla baskılar hazırlanıyor. Ürünlerin dikimleri ise küçük bir kadın dayanışması ile ekonomik olarak desteğe ihtiyacı olan kadınlarla iş birliği halinde yürütülüyor.

Moira Atelier’in yakın gelecekteki hedeflerinden en önemlisi özellikle ekonomik olarak desteğe ihtiyacı olan, kendi ayakları üzerinde durmak isteyen ve yeni bir meslek öğrenmek isteyen daha fazla kadına dokunabilmek ve onlara iş imkânı sağlayabilmek. Bunun dışında Sibel Doğrul, koleksiyona ev tekstili dışında yeni ürünler de eklemeyi ve koleksiyonlarının yurt dışındaki mağazalarda da yer alması için adımlar atmayı planladığını anlatıyor.

www.hipicon.com/moiratelier

www.shopier.com/moiratelier

Instagram: @moiratelier

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ