Zirvede Haber

Sağlıkta şiddet durmuyor, durdurulmuyor!

Sağlıkta şiddet durmuyor, durdurulmuyor!

“Sağlıkta şiddet durmuyor, durdurulmuyor. Acısını derinden hissettiğimiz Dr. Kamil Furtun’un katledilişinin 6. yılında yeni bir şiddet haberi ile sarsıldık.” Bursa Tabip Oda Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan sağlıktaki şiddeti bu cümlelerle eleştirdi.

Türkkan; “27 Mayıs’ta Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana gelen olayda Bayram N.’nin ortopedi asistanı Dr. Ertan İskender’e saldırısı neticesinde meslektaşımızın, parmağı kopmuştur. Kendisine saldıran kişiyi daha önce intihardan döndüren meslektaşımız, bir daha doktorluk yapamama tehlikesiyle karşı karşıyadır. Hekimliğin karşılığı bu değildir. Tüm dünyada saygınlığı tartışmasız kabul edilen bir meslek olan hekimlik değersizleştirilmeye çalışılmaktadır.

Sağlık sisteminin olumsuzluklarının sorumlusu hekimler ve sağlık çalışanları değildir.  Çok sayıda yaşadığımız örnekte, hekimlerin çalışırken can güvenliği olmadığını gördük. Korku ve kaygı yaşarken iyi bir sağlık hizmeti verilemez. Hatırlayın, ‘amniyotik bandı’ tıbbi hata zanneden cehalet, hekime saldırdı. Buna benzer ve akılla açıklayamadığımız şiddet olayları mesleğimizi yapmamızda bizi zorluyor.

Günümüzde; Covid-19 pandemisinin eklenen yükü nedeniyle yoğun, yorucu günler geçiren sağlık çalışanları tükenmiş durumdadır. Bu süreçte hakları da teslim edilmeyen, emekleri görmezden gelinen hekimler bir de şiddete uğramanın zorluklarıyla mücadele etmek zorunda ve yalnız bırakılmıştır.

Yıllardır dile getirdiğimiz, bizi yaralayan, sakat bırakan ve öldüren sağlıktaki şiddetin durdurulamamasını anlamıyorum. Konuya ilişkin çok sayıda önerimiz, yasa taslağı hazırlığımız oldu ve bunları kamuoyu ile paylaştık. Görmezden geldiler. Bizi görmezden geldikleri gibi, TBMM Komisyonunda 2013 yılında Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor da görmezden gelindi. Sağlıkta şiddetin istisnai olaylar olduğu bu nedenle çözülemeyeceği algısı doğru değil. Sağlıkta şiddeti sonlandırmak istediğini söyleyen siyasi irade ile hep birlikte bu sorunu çözebiliriz.

Şiddetin her türüne karşı olan, hiç bir ayrım gözetmeden sağlık için çalışacağına yemin eden hekimler halkımızdan destek beklemektedir.

Yakın zamanda çıkarılan göstermelik yasanın  sorunumuzu çözmeyeceğini söylemiştik. Gördüğümüz gibi çözemedi, çözemeyecek. Yöneticileri, sağlıktaki şiddetin önüne geçilmesi için irade göstermeye, işbirliğine ve acilen gerekli bütün önlemleri almaya davet ediyorum. Hekimler ve sağlık çalışanları şiddeti hak etmiyor ve sağlıktaki şiddet toplumun tamamını olumsuz etkiliyor.

Meslektaşımız Dr. Ertan İskender’e acil şifalar diliyorum. Daha önce defalarca söylediğimiz gibi bir kez daha sağlıkta şiddetin yaşanmaması umudumuzu dile getirmek istiyorum.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ