Zirvede Haber

İLK ON YILA YAKINDAN BİR BAKIŞ: ARTER: SANAT İÇİN ALAN YARATMAK KİTABI RAFLARDA

İLK ON YILA YAKINDAN BİR BAKIŞ: ARTER: SANAT İÇİN ALAN YARATMAK KİTABI RAFLARDA

Arter’in ilk on yılına yakından bir bakış sunan Arter: Sanat İçin Alan Yaratmak başlıklı kitap, okurlarla buluştu. Vehbi Koç Vakfı’na bağlı bir kurum olarak 2010’da İstiklal Caddesi’nde açılan Arter, 2019 yılında taşındığı Dolapdere’deki yeni binasında sanatın tüm disiplinlerine kucak açan bir kültür merkezine dönüştü. İlkay Baliç’in kaleme aldığı, tasarımını Bülent Erkmen’in üstlendiği kitap, Arter’in 2010–2020 yılları arasındaki yolculuğunu, tanıklık edenlerin bakış açılarıyla ve on kavram aracılığıyla ele alıyor. Arter Yayınları’ndan çıkan Arter: Sanat İçin Alan Yaratmak, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir.

Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Arter, 8 Mayıs 2010’da İstiklâl Caddesi’ndeki binasında açıldı ve İstanbul kültür-sanat hayatının ana arterinde özgün sergiler ve yayınlarla geçen dokuz yılın ardından 2019’da Dolapdere’deki yeni yuvasına taşındı. Çok disiplinli bir kültür merkezi niteliği taşıyan yeni binasında günümüz sanatını tüm boyutlarıyla geniş kitlelerle buluşturmayı hedefleyen Arter, üretmenin ve paylaşmanın heyecanıyla 11 yılı geride bıraktı.

Arter: Sanat İçin Alan Yaratmak, Türkiye’nin kültür hayatında on yılı aşkın süredir varlık gösteren ve ziyaretçilerini sanatın tüm disiplinlerindeki güncel üretimle buluşturan kurumun yola çıkışına ve büyüme hikâyesine ışık tutuyor. İlkay Baliç’in kaleme aldığı, tasarımını Bülent Erkmen‘­in üstlendiği­ bu kapsamlı kitap, Arter’in 2010–2020 yılları arasındaki öyküsünü on kilit kavram aracılığıyla ele alıyor: Arter, Bellek, Üretim, Yayın, İnşa, Buluşma, Bahane, Ses, Performans ve Beraber. Her biri kurumun tarihinde, felsefesinde veya programındaki belirleyici bir yöne vurgu yapan bu kavramlar etrafında örülen metin, emeği geçen kişilerin tanıklıklarıyla zenginleşiyor.

Arter Kurumsal Sponsoru Tüpraş’ın değerli katkısıyla yayımlanan Arter: Sanat İçin Alan Yaratmak başlıklı kitap, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir. Salı–Cuma günleri arasında 11:00–17:00 saatlerinde ücretsiz ziyaret edilebilen Arter Kütüphanesi’nde kitabın sayfaları karıştırılabilir.

“SANAT İÇİN ALAN”

“Sanat için alan” alt başlığıyla yola çıkan Arter’in misyonu Türkiye’de çağdaş sanat üretimini desteklemeyi, bu üretimin belleğini bir arada tutmayı ve yaratıcı sergileme/yorumlama biçimleri aracılığıyla kamuyla paylaşmayı içeriyor. Arter, kuruluşundan bu yana geçen 11 yıl zarfında gerçekleştirdiği 50’yi aşkın özgün sergi bağlamında 200’den fazla yapıtın üretimine destek verdi; çağdaş sanat alanındaki güncel üretimi izleyicilerle buluşturdu. Sergilere eşlik etmek üzere hazırladığı iki dilli yayınlarla özgün araştırmaların hayata geçmesini ve yeni metinlerin oluşturulmasını destekleyerek sanat tarihi yazımına ve bu alandaki bilgi üretimine katkıda bulundu. Yeni binasında hayata geçirdiği kitabevi ve kütüphanesiyle, programlarına paralel olarak güncellenen yayın seçkisini ve kaynakları daha geniş kitleler için erişilebilir kıldı. Öğrenme içerikleri aracılığıyla herkesi yaratıcı sürecin parçası olmaya davet ederken çağdaş sanatı üretildiği bağlam, ziyaretçilerin gündelik deneyimleri ve hayal gücüyle ilişkilendirerek yorumlamaya açmayı sürdürdü. Yeni binasında sahne sanatları, klasik, çağdaş ve elektronik müzik, film, performans sanatı ve dijital sanatlar gibi pek çok disiplinin yenilikçi örnekleri ve nitelikli yorumlarına alan açarak programını sanatın tüm disiplinlerini içerecek şekilde zenginleştirdi.

Arter, birlikte içerik ürettiği kişi ve kurumlarla; üyeleri, komşuları, ziyaretçileri ve takipçileriyle etkileşime geçmenin yeni yollarını keşfediyor; dijital araçlarla coğrafyadan bağımsız olarak daha geniş kitlelerle buluşmayı deneyimliyor ve içinde bulunduğumuz yeni gerçeklikte misyonunu sürdürülebilir biçimlerde hayata geçirmeye devam ediyor.

 

Bilgi için:             arter.org.tr

Adres:                   Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul

Tel:                        0212 708 58 00

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ