Zirvede Haber

Afganistan’da gerilim arttı! Özbek lider Dostum’un önemli komutanlarından Ak Murat suikast ile şehit edildi.

Afganistan’da gerilim arttı! Özbek lider Dostum’un önemli komutanlarından Ak Murat suikast ile şehit edildi.

Afganistan’da, Güney Türkistanlı Türklerin ilk kez Afgan hükumeti karşıtı yürüyüş düzenleyerek harekete geçmesinden bu yana suikastler arttı. Taliban’a karşı silahlı mücadele eden Özbek lider Mareşal Raşid Dostum’un önemli komutanlarından Ak Murat bugün suikast ile şehit edildi.

Güney Türkistanlı askerler, silahla ve Güney Türkistan Bayrağı ile ilk kez merkezi hükumetin, Türklere uyguladığı sistematik asimilasyon ve bastırma politikasına karşı 18 Mayıs’ta Faryab ilinde yürüyüş gerçekleştirdi. Türklerin, çifte standart ile sistematik asimilasyon ve bastırma politikası uygulayan Afgan hükumetine karşı harekete geçtiği Güney Türkistan’da tansiyon yükselmeye devam ediyor. Güney Türkistan’ın Cüzcan ili, Akça ve civar şehirlerinde Taliban’a karşı silahlı mücadele eden Mareşal Raşid Dostum’un önemli komutanlarından olan Akâ Muhammed’in bugün suikast sonucu hayatını kaybettiği öğrenildi. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi ve İsa Yusuf Alptekin Vakfı (İYAV) Başkanı Doç. Dr. Ömer Kul, Twitter hesabından konuya ilişkin çarpıcı bilgiler paylaştı. Doç. Dr. Ömer Kul, “Bir hafta önce de Tahar şehrinde General Pirimkul suikaste uğramış ve hayatını kaybetmişti. Pirimkul Kuzey Doğu Afganistan’ın en etkili kişisi konumundaydı. Ak Murat ise son üç yıldır 2 bin askeri ile Cüzcan şehrinde Taliban’a karşı askeri mücadele vermekteydi. Rahmet olsun.” dedi.

Resim

AFGANİSTAN’DA GÜNEY TÜRKİSTANLI TÜRKLER, SAFLARI SIKLAŞTIRDI

Bölgeye dair önemli bilgiler aktaran Doç. Dr. Kul, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Afganistan’da sinirler geriliyor, saflar sıklaşıyor…
On binlerce Güney Türkistan Türkü bugün (22 Mayıs) Faryab ilinde Merkezi Hükumetin çifte standart politikalarına karşı yürüyüş yaptı.
Türkistan Türkleri bugün kefen giyerek sanki ölüme meydan okur gibi ve vatan uğrunda şehadet andı içerek ‘ya İstiklal ya ölüm’ şiarları ile yürüyüş yaptı.
Dün yayımlanan bildiride hükumete 3 gün mühlet verilmişti. Verilen üç gün mühletin ikinci gününde yine on binlerce Güney Türkistan Türkü yürüyüş yaptı. Hükumet daireleri kapatıldı, valilik kapısına kilit vuruldu, sadece sağlık ve eğitim gibi bir kaç daireye faaliyet izni verildi.

GÜNEY TÜRKİSTAN’DA SON DURUM: DOSTUM’UN EMRİ BEKLENİYOR

Afganistan’da son durum;

  • Hazara Türklerinin Başkenti olan Bamyan ilinde acil kurultaylar yapıldı, her türlü desteğe hazırlık gösterildi.
  • Güney Türkistan’ın başkenti Belh ilinde hazırlıklar tamam, sadece Mareşal Dostum’un emrini bekliyorlar.
  • Tahar İlinde hazırlıklar yapıldı, emir komuta zinciri oluşturdu sadece emir bekleniyor.
  • Kabil’de kulisler karışmaya başladı, resmî temaslar yoğun bir şekilde devam ediyor.

AFGAN HÜKUMETİ GERİ ADIM ATACAK MI?

Mareşal Raşid Dostum’un siyasi kurmaylarından olan Babür Ferahment Kabil’deki temaslarına yoğunluk vermiş durumda, edinilen bilgiye göre hükumet geri adım atacak. Ayrıca merkezi hükumetin farklı oyunlar içinde olduğu da söylenmekte.
Bölgeden edindiğimiz bilgiye göre Güney Türkistan’ın en önemli askeri şahsiyetlerinden olan General Pirimkul’un geçtiğimiz hafta planlı bir şekilde suikaste maruz kalıp hayatını kaybetmesinin de bu oyunun bir parçası olduğu söylenmekte. Allah kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ