Zirvede Haber

“Aktaş; Olayı Yine Yanlış Yerden Anlamış! Biz O’na Bursa’yı Sorduk O Bize…”

“Aktaş; Olayı Yine Yanlış Yerden Anlamış! Biz O’na Bursa’yı Sorduk O Bize…”

Bursa’daki köşe yazarlarıyla bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, çarpıcı açıklamalar yaptı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş; Bursa basının önemli isimleriyle bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bayhan ve basın danışmanı Ferhat Murat’ın da katıldığı toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Aktaş, geçtiğimiz aylarda ulusal medyaya da yansıyan Gri Pasaport olayı ile ilgili “Muhalefet bu konuyla ilgili 7 bin Euro aldığımızı iddia ediyor… Bırakın 7 bin Euro’yu 7 Euro aldığımı ispat etsinler ülkeyi terk etmezsem namerdim. Beni yıpratmak için yalan siyaseti üretiyorlar. Ben ise tüm bunlara karşın siyaseten en rahat dönemimi yaşıyorum” diye konuştu.

Aktaş’ın basınla buluşması akşam internet medyasından servis edildi. Servis edilen açıklamalara ise muhalefetten sert tepki geldi.

DSP Bursa İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı; “Zor dönemlerden geçtiğimiz bir dönemde sayın Aktaş; muhalefet liderleri yerine basınla buluşmayı seçmiş. Açıklamayı biz 4 guruba böldük. İlk bölümde Gri Pasaport ile ilgili hiçbir muhalefet partisi il başkanı sayın Aktaş’ı “7 bin euroyu cebine indirdi” diye suçlamadı. Biz dedik ki; “ortada ciddi rakamlar ve isimler dolaşıyor, olayın tüm ayrıntıları ile aydınlatılarak kamuoyu ile paylaşılsın.” bu talepten daha doğal ne olabilir. İkinci bölümde ise Hanlar Bölgesi Kamulaştırılması. Bu alanın 5-6 katlı bir yapılaşmaya açılacağını o bölgedeki kamulaştırma mağdurlarının ifadeleri ile yansıttık. Kentsel Dönüşüm de ise iki pilot bölge seçilmiş. Bursa sadece 1050 ve Sıcaksu bölgelerinden ibaret olmadığını sayın Aktaş’a tekrar hatırlatmak isteriz. Son bölümde ise Emir Sultan-Yeşil Türbe hattı üzerinden içi bize göre dolu olmayan bir açıklaması var. Açıkçası ne demeye çalıştığını anlayamadık. Ama eğer bu bölgede bir butik yapılaşma ile turizme açma gibi çabası varsa biz kendisine Irganda Köprüsü’nü de içine alan, Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı’ya uzanan bir hat için böylesine büyük bir proje üzerinde çalışmasını tavsiye ediyoruz.” dedi.

Memleket Parti İl Başkanı Güner Aklan; “Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Aktaş’ın açıklamalarını okudum ve içinin çok boş olduğunu gördüm. Gri Pasaport olayının adli ve idari soruşturmaya açıldığını biliyoruz. Neticesini ise bekleyip göreceğiz. Kapalı Çarşı üzerinde yapılan bir kamulaştırma var vede oda bildiğimiz kadarıyla mahkemelik olmuş. Orada mağdur bir kitle oluştuğunu bir hukukçu gözü ile söyleyebilirim. Başkan bu kamulaştırma sonucunda ne yapılacağını bile 2022’ye bırakmış! Bölge sakinleri o bölgede katlı çarşı yapılacağını daha önce açıklamışlardı. Öyle bir yapılaşma kamulaştırmayı anlamsız kılacak. Açılacak alan yeşillendirilmeli. Kentsel Dönüşüm için ayrıntı vermeyerek 1050 Konutlar ve Sıcaksu isimleri zikredilmiş. Ne projeler belli, nede nasıl bir yapılaşma yapılacak o belli. Sadece kat malikleri üstüne para ödeyerek yeni dairelerine kavuşacaklarını belirtmiş. Kat maliklerinin ne kadar para ödeyecekleri ve bunu hangi şartlarda ödeyecekleri belirtilmemiş. 3,5 yıldır bu kentin başkanının Bursalının dertlerinden ne kadar uzak olduğunu birkez daha bu açıklamalar ile kanıtlamış oldu. Covit-19 tedavisini zorlu bir süreçte atlatan bir belediye başkanının belediyenin bir tesisinde lebalep gazetecileri doldurarak eteğindeki taşları dökmesi normal bir davranış mı!” dedi 

Türkiye Değişim Parti İl Başkanı Bülent Çelik; “Gri Pasaport olayında biz muhalefet olarak “üstü örtülmesin sorumlular ortaya çıkarılsın” dedik. Başkan bunu farklı yorumlamış. Kapalı Çarşı konusunda biz o bölgeye giderek vatandaşlar ile konuştuk. Bölgedeki kamulaştırma mağduru vatandaş belediyenin ne yapacağını anlattı. Bizde basın aracılığı ile sorduk. “Sayın Aktaş bu açıklamalarınızın arkasından bu bölgeye 4-5 katlı iş merkezi mi yapmayı planlıyorsunuz?” diye. Kentsel Dönüşüm noktasında yine doyurucu bir açıklama yerine içi dolu olmayan kaçamak bir cevap aldık. Kentsel Dönüşümü siz bölgesel olarak düşünerek başlatma çabası içindesiniz. 7 şiddetinde koşar adım Bursa’ya yaklaşan bir deprem dolu dizgin üstümüze doğru son sürat geliyor. Kıstas ve kurallarınızı belirleyin. Mülk sahibi vatandaşımız kendi başının çaresine baksın. Tıkandığı noktada vatandaşa belediye olarak siz yardımcı olun. Açıklamalarınızda karşınızdaki rakip olarak düşündüğünüz kişiyi değil, kendinizi 2021’i anlatın. Emir Sultan- Yeşil Türbe noktasında nasıl bir proje düşündüğünüzü işin açıkçası anlayamadık.” dedi.

Gelişim ve Demokrasi Parti İl Başkanı Zeki Baştürk; “Açıklamaları basından okuyunca aklıma şu sorular geldi. Gri Pasaport sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin ana sorunu. Muhalefet olarak biz olayların netliğe kavuşturularak kamuoyunu şüphe bırakmayacak bir şekilde açıklama yapılmasını istedik. Şahısları bu olayda kesinlikle suçlamadık. Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı’nın düzenlenmesi ile ilgili Akademik Odaları’nın belediye ile birlikte yaptığı bir ödüllü yarışma vardı. Sayın Aktaş bu yarışma sonucunda birinci olan projeyi gündeme almayacaklarını belirtiyor. o halde şöyle bir sonuç çıkıyor. Bölge sakinlerinin kamulaştırılan bu alanda katlı çarşı yapılacağı iddiası daha ağır basıyor. Böyle bir projeye start verilmesi Kapalı Çarşı esnafını hiçe saymaktır. Kentsel Dönüşüm ise 3,5 yıldır olduğu yerde sayıyor. Son açıklama ile işin Şehircilik Bakanlığı’na devredildiği anlaşılıyor. Her işi eğer Ankara yapacaksa biz niye belediye başkanı seçiyoruz!” dedi. 

Milliyetçi Cumhuriyet Parti İl Başkanı Necat Sular; “Açıklamaların her satırını okudum. Başkan içini dökmüş! Ama ifadeler flu, netlik yok. Gri Pasaport olayını mahkemeye taşıyan belediye yöneticileri ama suçlanan muhalefet! Biz hiç bir zaman sayın Aktaş’ı suçlayan bir ifade ile açıklama yapmadık. Kentsel Dönüşüm ise ayakları havada kalan açıklamalar ile sulandırılmış. 2 bölge dışında Bursa’ya çivi çakılamayacağı anlaşılıyor. Oysaki; deprem fay hattı üzerindeki Bursa’nın acilen bir eylem planına ihtiyacı var. Yeşil Türbe ile Emir Sultan Türbesi arasında ne yapmaya çalıştığını ise ne yazık ki; çözemedik! Kenti yönetmek için sağlam sinirleriniz olmalı. Anlaşılan sayın Aktaş 3,5 yılda yorulmuş. Şehrin dinamiklerinin uyarılarını dikkate almalı.” dedi.

Genç Parti İl Başkanı Tuncer Mutlu; “Açıklamalarının neresini düzelteyim diye düşündüm. Zahmetli bir tedavi sonrası basının karşısına çıkan sayın Aktaş, Gri Pasaport konusunda adeta muhalefeti suçluyor. Oysa biz bu konuda yapılacak olan adli soruşturma sonucu net ifadeler ile olayın açıklanmasını istemiş, sorumlu olan personelin cezalandırılmasını istemiştik. Kentsel Dönüşüm ise neredeyse; pembe masallar kıvamına gelmiş! Çanta içinde sürekli bekletilen Kentsel Dönüşüm her nedense bir türlü hayata geçilemiyor. Bursa’nın imtiyazlı mahalleleri olmamalı. 17 ilçeye eşit hizmet gitmeli. Sayın Aktaş’ın açıklamalarında biz bunları maalesef göremedik.” dedi. 

Gelecek Parti İl Başkanı Alpaslan Yıldız; “Açıklamalar basına düştükten sonra okudum. Gri Pasaport olayını açıklamaları ile başka bir yöne iteklemiş. Biz olayın tüm gerekçeleri ile aydınlatılması ve bu konuda açıklama yapmasını istedik. Kentsel Dönüşüm ve Kapalı Çarşı civarında yapılan kamulaştırma, bu bölgede ne yapılmak istenildiği noktalarını ise havada bırakmış. Kapalı Çarşı önüne bırakın 5-6 katı, 2 katlı bir yapı dahi yapsanız bölgenin tarihi kimliğine büyük bir saygısızlık yaparsınız. Kamulaştırma mağduru olan vatandaşların açıklamalarını bölgeye giderek bizzat dinledik. Sayın Aktaş her konuda olduğu gibi bu konuda da topu taca attı. Bursa’yı dinlemiyor. Bursa’nın vicdanını dinlemiş olsa doğru kararları hayata geçirecek.” dedi.

Demokrat Parti İl Başkanı Çağrı Kaplan; “Gri Pasaport konusunda sayın Aktaş muhalefete rest çekmiş. Bildiğim kadarı ile hiçbir il başkanı kendisine “Ne kadar para aldın” diye sormadı. Olayın detayları ile aydınlatılması gerektiğini anlattık ve sorumluların ortaya çıkarılması gerekliliğini belirttik. Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı civarında yapılmaya çalışılan kamulaştırma ve onun sonrasında bölgede yapılacak olan çalışmanın ne olacağı noktasındaki açıklamaları da kaçamak. Kamulaştırmadan dolayı mağdur olan vatandaşlar bu bölgede 5-6 katlı bir iş merkezi yapılacağını yada yeraltı ismi ile zemin üstünde 2 katlı bir çarşı yapılacağını ifade ediyorlardı. Kaçamak cevaplar kamulaştırma mağdurlarının iddialarını güçlendiriyor. Kentsel Dönüşüm ise tam bir çıkmaz sokağa dönüştü Bursa’da. Açıklamalarına bakınca sayın Aktaş’ın da bu konuda çelişkili beyanları var. 1050 Konutlar’da yapılacağı söylenen yeni binaları üstüne para vererek kendi mülklerini yeniden satın alacak burada oturan sakinler anlaşılan. Sıcaksu’da ise konut yapılması planlanıyor ama kaç adet belli değil. Emir Sultan-Yeşil Türbe mıntıkasında ise bir muamma var gibi. Yere basan net bir açıklaması yok. Bursa’yı tekrar turizm ile buluşturmak istiyorsa sayın Aktaş ona tavsiyem lokal bölgeleri değil, şehri açık hava müzesi haline dönüştürsün.” dedi. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ