Zirvede Haber

Pazarcılar Odası’nın Çağrısı, Marketlerin Geri Adımı… Bursalı Siyasilerden Net Mesaj; Pazarlar Açık Kalsın, Garibanın Tenceresi Kaynasın!

Pazarcılar Odası’nın Çağrısı, Marketlerin Geri Adımı… Bursalı Siyasilerden Net Mesaj; Pazarlar Açık Kalsın, Garibanın Tenceresi Kaynasın!

Pazarcılar Odası’nın çağrısı ile 17 günlük kısıtlamanın 2 günü için semt pazarlarına İç İşleri Bakanlığı’ndan yeşil ışık yandı. 8-15 Mayıs tarihinde açılacağı açıklanan pazar yerleri için Bursalı pazarcılar 15 Mayıs tarihini Arife Günü 12 Mayıs Çarşamba gününe çekmeye çalışıyor. İlki 8 Mayıs’ta hemen hemen tüm merkez mahallelerde açılan, virüsün yayılmasında ana etken olarak görülen ve üzerinde sert tartışmaların olduğu semt pazarlarının sorunsuz bir şekilde vatandaşların alışverişlerini yapmaları ile yeni bir evreye geçti. Coronavirisü’nün yayılmasında ana etken olarak görülen semt pazar yerleri 17 günlük kısıtlamada tamamen kapanmış, sebze-meyve reyonu olan marketlerin ise bu kısıtlamadan faydalanarak fiyatlarını 3- 4 kat artırdığı 8 Mayıs Cumartesi günü ortaya çıkmıştı. Ramazan Bayramı öncesi Arife günü 12 Mayıs Çarşamba günü semt pazarlarının tekrar açılması isteniliyor.

Bursa Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu; “Biz pazarcı esnafı olarak rekabeti sağlıyoruz. Semt Pazarları kapalı olduğu zamanlarda marketlerde fiyatların nasıl bir anda 3’e 5’e katlandığını sizde gördünüz. 8 Mayıs Cumartesi günü Bursa genelinde pazarlar açıldığında market fiyatlarının nasıl kırıldığına da şahitlik ettiniz. Önemli bir adımı sizin gayretinizle, bizim çabalarımızla kazasız bir şekilde geçtik. Pazarcılar olarak Hükümet’imizden arife gününde yine Bursa genelinde açılmak istiyoruz. Eğer bu konuda bize izin verirlerse Ramazan Bayramı öncesi dükkan fiyatlarına göre çok daha ucuz olan semt pazarlarında giyim, ayakkabı, züccaciye gibi ürünlerin satılabildiği tezgahların açılmasını istiyoruz. Ramazan Bayramı vatandaşımızın bir kısmının yüzüne gülüp, diğer kısmına es geçmesini pazarcı esnafı olarak bizler bu bayramda yaşamayalım.” dedi.

Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu’nun bu çağrısına siyasilerden tam destek geldi.

DSP Bursa İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı; “Pazar Yerleri üzerinde oluşturulan senaryolar 8 Mayıs günü kurulan ve geniş güvenlik önlemleri altında yapılan pazar alışverişi ile son bulmuştur. Pazar Yerleri’nin kapatılması ile Bursalıların neleri beklediğini market fiyatları ile görmüş olduk. Pandemi Kısıtlamaları’nın önümüzdeki 2 yıl boyunca süreceğini görüyoruz. Çiftçiyi ayakta tutacak olan pazarcılar için yeni bir konsept geliştirmelidir. Kısıtlamaların devam edeceğini ön gördüğümüzden pazarlar haftanın en az 3 günü açık olarak halka hizmet vermelidir.” dedi.

Milliyetçi Cumhuriyet Parti İl Başkanı Necat Sular; “Pazarların kapalı olması ile nasıl bir sorun yaşayacağımızı da yaşayarak gördük. Gereken önlemler alındığında insanlarımızın sorunsuz bir şekilde 8 Mayıs tarihinde yaptıkları alışveriş ile gördük. Pazar Yerleri ekonomimizin temel taşıdır. Kapanmamalıdır.” dedi.

Demokrat Parti İl Başkanı Çağrı Kaplan; “Pazar Yerleri ile ilgili partimizin yapmış olduğu çalışmayı daha önce kamuoyu ile paylaşmıştık. Yine aynı noktadayız. Pazar Yerleri; kısıtlama olsa dahi kapatılmamalıdır. Tezgah sayısı fazla ise bu sayı azaltılabilir. Pazarcılar tüm şehre eşit bir şekilde dağıtılabilir. Zor günlerden geçiyoruz. Kısıtlama takviminin en az 2 yıl daha devam edeceğini tahmin ediyoruz. Pazarcı kardeşlerimizle gerekirse şehri yönetenler, gerekirse muhalefet olarak bu konuda fedakarlık yapar aynı masada yer alırız, oturarak karşılıklı olarak görüşerek ortak bir yolda birleşebilir. Pazar Yerleri haftanın 4 günü açık kalmalı, tarla-hal-pazarcı zinciri kırılmamalıdır.” dedi.

Genç Parti İl Başkanı Tuncer Mutlu; “Pazar Yerleri’nin kapatılması ile vatandaşlarımızın psikolojik anlamda ne kadar etkilendiğini gördük. 8 Mayıs da Pazar Yerleri üzerinde oluşturulan kısır döngülerin ne kadar boş olduğunu gördük. Şehri yönetenler pazarcı esnafının taleplerine kulaklarını tıkamamalı, marketlerin insafına vatandaşları terk etmemelidir. Haftanın en az 3 günü pazarlar açık kalmalıdır.” dedi.

Gelecek Parti İl Başkanı Alpaslan Yıldız; “Pazar Yerleri üzerine uçurulan bir çok varsayım 8 Mayıs da başarı ile gerçekleşen alışveriş sonrası çökmüştür. Maddi durumu yetersiz olan birçok hemşehrimizin olmazsa olmazı olan pazarlar kapanmamalıdır. Kısıtlama döneminin önümüzdeki yılda devam etmesi bekleniyor. Çiftçimizi ayakta tutan pazarcı esnafının yaşatılması lazım. Pazar Yerleri ile ilgili farklı bir proje geliştirilerek  haftanın 3 günü yada 4 günü Bursa’yı kapsayacak şekilde açık kalması sağlanmalıdır. Pazarcıların haklı taleplerini destekliyoruz.” dedi.

Türkiye Değişim Parti İl Başkanı Bülent Çelik; “Pazar Yerleri’nin kapatılması aynı zamanda Türkiye ekonomisini ayakta tutan mikro işletmelerinde topyekun yok olması anlamına gelir. Pazarcılar vatandaşa sağladıkları ucuz sebze ve meyve ile vazgeçilmeyecek bir değerdir. Üstlerine kırmızı kalem çekilemez. Pazar Yerleri’nin haftanın en azından 4 gün açık kalması Değişim ailesi olarak görüş belirtirsek daha uygun olacaktır.” dedi.

Memleket Hareketi İl Başkanı Güner Aklan; “Pazar Yerleri’nin türlü gerekçeler ile kısıtlamada kapatılmasını işin aslı uygun görmemiştik. O yüzdende çiftçi-hal-pazarcı zincirinde üretim-tüketim halkasına verebileceği zararları da kamuoyu ile paylaşmıştık. Sağlıklı bir üretim yapılmasını eğer Hükümet düşünüyorsa semt pazarları haftanın en az 4 günü Bursa’yı kucaklayacak şekilde açık kalmalıdır. Pazarcı esnafı ile şehri yönetenler diyalog halinde olmalıdır. Kısıtlama nedeni ile bütün vatandaşlarımız kendine düşen fedakarlığı yapıyor. Fedakarlığın en ağırını küçük esnafa yüklediler, bir diğer ağırını da pazarcı esnafına yüklüyorlar. 4-5 gün pazarlar açık kalmalı ve tüm malzemelere satış için açık olmalıdır.” dedi. 

Gelişim ve Demokrasi Parti Bursa İl Başkanı Zeki Baştürk; “Vatandaşımız duygusaldır. Market fiyatlarının 8 Mayıs tarihi itibari ile nasıl bir anda düşürüldüğünü gördük. Çiftçinin nefes almasını istiyorsa Hükümet; Pazar Yerleri asla kapatılmamalıdır. Pazar yerleri için farklı çözüm yolları gerekirse üretilmelidir.Pazarcı esnafı mutlaka yaşatılmalıdır. Gerekli önlemleri almak kaydıyla, tezgahlar arası mesafenin korunması, pazarcıların maske takmaları, kalabalık oluşmasını önleyecek denetimler gibi düzenlemeler yapılarak semt pazarları açılmalıdır. Hem üretici ürününü elden çıkarma olanağı bulur hem de tüketiciler ucuz gıda ve bayramlık alabilir. Bayram, insanların sevindiği , sevinci paylaştığı günlerdir. Semt pazarlarının açılması ile hem üreticiler hem de tüketiciler gerçek bayram sevinci yaşayacaklardır. ” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Emre Ergamalıoğlu dedi ki:

    Üretime devam etmenin olmazsa olmazı, “Pazarlarımız”, “Açık olmalılar”..🕊👍

BİR YORUM YAZ