Zirvede Haber

Bursa’da pazarlar kapanacak marketler zamlanacak

Bursa’da pazarlar kapanacak marketler zamlanacak

Pazarların tam kapanma süreci boyunca kapalı olacağını vurgulayan Pazarcılar Odası Başkanı Aksu, ‘’Halk, marketlere mecbur bırakılacak. Bu nedenle önümüzdeki günlerde market ürünlerinde ciddi zamlarla karşılaşacağız. Ucuz ve kaliteli ürün için pazarlar kurulsun” dedi.

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 gün sürecek ‘tam kapanma’ haline geçileceğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı da yayımladığı genelge ile faaliyet gösterecek işyerlerini ve yasaktan muaf olan kişilerin listesini paylaştı. Ancak yayımlanan genelgede pazarcı esnafının çalışacak kesimler arasında yer almaması tepkileri de beraberinde getirdi. 17 gün boyunca tezgâh açamayacak olan esnaf, ‘marketler açıksa pazarlar da açılsın’ diyerek isyan bayrağını açtı. Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, ‘’Tüm girişimlerimize rağmen ne yazık ki pazarcı esnafı tam kapanma sürecinde tezgâh açamayacak. Ancak bütün marketler bu süreçte açık olacak. Vatandaş 300 metrekarelik kapalı alandaki bu marketlerden alışveriş yapmaya mecbur bırakılacak. Fakat 4-8 bin metrekarelik açık alanda kurulan pazarlar tezgâhını açamayacak. Böylelikle marketlerde ciddi bir yoğunluk oluşacak” dedi.

ZAMLI VE PAHALI ALACAKLAR

Önümüzdeki günlerde marketlerdeki ürünlere ciddi zamlar geleceğini belirten Aksu, marketlerin ürünleri doğrudan üreticiden almasına rağmen yüksek fiyat farklarıyla tezgaha koyduklarını söyledi. Aksu, ‘’Vatandaş markete gidecek ancak orada pazarlarda olduğu gibi fiyat ya da kalite seçeneği olmayacak. Market dışında alışveriş yapacakları nokta olmayacağı için bu durum fırsat bilinerek ciddi etiket patlamaları göreceğiz. Yani pazarların kapalı olmasının cezasını pahalı ve zamlı ürün alacak olan halk ödeyecek” diye konuştu.

SATILAMAYAN ÜRÜNLER ÇÖP OLACAK

Pazarcı esnafı ile beraber hal esnafının da ciddi bir dar boğaza gireceğine işaret eden Refik Aksu, şunları kaydetti: ‘’Büyük marketler halden alışveriş yapmıyor. Bir iki tanesi hariç hepsi direkt üreticiden ürün alıyor. Genelgede hallerin açık olacağı belirtilmiş. Ancak pazarcılar kapalı olacağı için hal esnafı da ürünü satacak yer bulmayacak. Onlar da mecburen kepenk indirecek. Bununla beraber Karahıdır, Gürsu ve Orhangazi’de seralar var. Bu seralar da ürünlerini pazarcı esnafına satıyordu. Seracıların da ürünleri çöp olacak.”

BİLANÇO AĞIR OLACAK

Bursa’da 3 bin 500’ün üzerinde pazarcı, 200 civarında da hal esnafı olduğunu anlatan Aksu, 17 günlük kapanmanın bilançosunun ağır olacağının altını çizdi. Binlerce pazarcının kapanma sürecinde ciddi zarara uğrayacağına dikkati çeken Aksu, ‘’Biz kapanmaya karşı değiliz ancak pazarlar kapanıyorsa marketler neden açık? Bütün yoğunluk marketlerde yaşanacak. Bu yoğunlukta insan sağlığı tehlikeye atılmış olmayacak mı? Halkın ucuz ve kaliteli ürüne ulaşabilmesi için pazarların kurulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

PERŞEMBE GÜNÜ HEPSİ AÇIK

Tam kapanma öncesinde perşembe günü Bursa genelindeki tüm pazarların kurulacağını ifade eden Refik Aksu, şöyle devam etti: ‘’Belediyelerle görüşmelerimizi gerçekleştirdik. En azından kapanmadan önce tüm noktalarda pazarlarımızı açmak için talepte bulunduk. Bu da kabul gördü. İl genelinde tüm pazarlar perşembe günü açık olacak.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ