Zirvede Haber

Hafta sonu pazarlar kapalı! Bursa’da esnaf mağduruz diyor

Hafta sonu pazarlar kapalı! Bursa’da esnaf mağduruz diyor

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması için pazar yerlerinde düzenlemeler yapıldı. Yapılan düzenlemeler kapsamında hafta sonu kurulan semt pazarları hafta içine alındı. Bursalı esnaf bu durumdan şikâyetçi olduğunu dile getirdi. “Her yer açıkken hafta sonu pazarları kapadılar, esnaf olarak mağduruz” diyen pazarcılar düzenlemenin gözden geçirilmesini istiyor.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa‘da da koronavirüs tedbirleri alınmaya devam ediyor.

Hafta sonu kurulan semt pazarları, hafta içine alındı.

Bu konudan şikâyetçi olan esnaf, marketler gibi açılmak istediklerini belirtti.

HAFTA SONU PAZARLARIN AÇIK OLMASINI İSTİYORUZ

Her yer açıkken hafta sonu pazarları kapadılar, esnaf olarak mağduruz” diyen Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ergin Birdal,  “Millet bir tane ekmeği bahane edip sokakları geziyor, sanki markette korona yok pazarda var. Pazarlarımızda belediyeler tarafından denetimler yapılıyor, fakat marketlerde hiçbir denetim söz konusu değil. Pazarlarımız 200 metrekareden 900 metrekareye kadar geniş çaplı, ama marketlerde tüm insanları 200-300 metrekareye sığdırıyorlar. Bu da hastalığın çoğalması demektir. Büyüklerimizden ricamız, eğer kapanacaksak hep birlikte kapanalım. Açılacaksak da hep birlikte açılalım en azından hastalığı bu şekilde önlemiş oluruz. Çalışan kesim pazara gelemiyor, çünkü beş gün boyunca çalışıyor, kalan iki günü de evde geçiriyor ve bu iki günde de markete mahkûm ediliyor. Pazarda 3 liraya alacağı şeyi 6 liraya alıyor. Bu yüzden bir mağduriyet var. Esnaf olarak bu konuda çok mağduruz ve bu durum fiyatlara da yansıdı. Hiçbir marketçi halden ürün almaz. Pazarlar kapalı olduğu için hal de kapalı. İnsanları markete mahkûm ederek fahiş fiyatlarda ürün satıyorlar. Yazık, günah. Market önleri pazar alanı gibi. Bir esnaf yarım metrelik alanı aştığı zaman ceza yiyor, marketler kaldırımın tamamını işgal ediyor. Marketler ceza yese bile ama onlar için devede kulak. Hafta sonu pazarların açık olmasını istiyoruz bizim bütün derdimiz bu” şeklinde konuştu.

PAZARLAR HAFTA SONU KAPANDIĞINDA KÖTÜ OLUYOR

Pazarcılık yapan esnaf, “Pazarların hafta sonu kapanması hem esnaf hem de millet için iyi değil. Dar gelirli insanlar için hiç iyi değil çünkü millet aradığını marketlerde bulamıyor. Pazarlarda daha taze ürün bulunuyor. Bu yüzden hafta sonu pazarların kapanmasını istemiyoruz. Pazarlar hafta sonu kapandığında kötü oluyor. Marketler sanki açık olduğunda virüs bulaşmıyor. Kent pazarları açık havada daha güzel oluyor. Marketler gibi belirli saatlerde sabah 10 akşam 5 saatleri arasında biz de açık olmak istiyoruz, böyle olsa bize yetecek. Biz yatıyoruz, marketler açık. Bu hastalık yayılıyorsa orada daha çok yayılıyor. Pazarlarda hiç olmazsa sirkülasyon oluşuyor. Pazarlar bu kadar engel teşkil etmiyor. Pazarların açık olmasını istiyoruz. Bize yasaksa, markete de yasak olması lâzım yani âdil olunması gerek. Hastalığın bir an önce gitmesini istiyoruz” dedi.

BİZİM MARKETLERLE İŞİMİZ YOK

Bize göre bu durum hiç adaletli değil” şeklinde konuşan esnaf,  “Pazarlarda açık ortamın olması koronanın etkisini azaltır. Marketler büyük olduğu için onlara imkân sağlanıyor, ama küçük esnaflara bu imkânlar sağlanmıyor. Biz de bu konudan çok rahatsızız, hakkımızı arıyoruz. Hafta sonu pazarların açık olmasını istiyoruz, çünkü biz bu durumdan çok etkileniyoruz. Pazarlar markete göre daha uygun. Fiyatlara hiçbir şey yansımadı. 15’li olan yumurta markette 12,50 lirayken bizde 10 lira, bizim marketlerle işimiz yok” dedi.

MARKETLER BİZİ BATIRDI, PAZARCILAR ÖLDÜ

Hafta sonu pazarların kapalı olmasına tepki gösteren vatandaş ise, “Hayat pahalı. Marketler bizi batırdı, pazarcılar öldü. Bence alışverişlerimizi pazardan yapmalıyız. Markette 20 liraya alacağınız ürünü burada 10 liraya alıyorsunuz. Pazarlar marketlere göre daha uygun. Koronada hafta sonu marketler açık, indirim yapıyorlar millet markete koşuyor. Her hafta sonu marketler çok riskli ve ben bundan şikayetçiyim. Her marketin yanında üçer tane market var. Bunlar karşılıklı rekabet yapıyor. Ürünleri çürük çarık koyuyorlar. Hafta sonu pazarlar açılsın, kapanacaksa her yer kapansın. Böyle haksızlık olmaz. Niye pazarlar kapanıyor anlamadım. Bu sorunun cevabı bulunsun. Pazarların açık olmasını istiyorum, marketler pahalı. Hayat şartları asgari ücret gibi. Kaşıkla veriyorlar kepçeyle alıyorlar. Bu insanlar nasıl geçinecek. Asgari ücretle olmaz” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ